Slaget om den Iberiska halvön

Slaget om den Iberiska halvön

Den 15 juni inleder Portugal sitt VM mot Spanien, ett tufft motstånd som desutom är en av förhandsfavoriterna att vinna hela turneringen.

Sedan några veckor tillbaka är den portugisiska truppen uttagen och laget har spelat klart sina matcher inför VM och avslutar träningslägret på bästa möjliga sätt med en behaglig vinst över Algeriet med 3-0 på Estadio da luz inför 53 000 åskådare. Det var en kall och regnig kväll i Lissabon som kan summeras med ett namn;
Gonçalo Guedes!
Yttern från Valencia satte både 1-0 och 3-0, han använde både huvud och fot. Portugal uppvisar fin form inför premiären mot Spanien den 15 juni. Ronaldo var tillbaka i landslaget efter några veckors vila efter Champions League-finalen och vi fick helt klart se ett bättre lag än det som spelade kryssmatcherna mot Belgien och Tunisien för en, respektive två, veckor sedan.

Ricardo Quaresma satt på bänken inledningsvis men fick komma in i 64 minuten när laget ledde med 3-0. Trivelakungens (Trivela = skott med utsidan av foten) första bollkontakt var en klackpass. Han spelade sedan fram till 4-0 målet som dömdes bort pga. en handssituation vilket var sekvensen innan Joao Mario petade in bollen i mål. Frågan är hur långt bak man ska analysera händelserna som leder till målet? Reglerna är fortfarande svävande och otydliga kring VAR och det kommer säkert uppstå diskussioner om besluten under VM.

I VM 2006 tog sig Portugal till en fjärdeplats, VM 1966 slutade med en bronsmedalj och nu drömmer laget om guld. ”Vi är inga favoriter, men allt är möjligt” sa Ronaldo i en intervju för några dagar sedan. Trots EM-triumfen 2016 ses inte Portugal som någon guldfavorit av varken spelbolag eller fotbollsexperter, men det portugisiska folket tycker att nå final är fullkomligt rimligt och dessutom möjligt.
Ett VM-guld är det enda som saknas i Cristiano Ronaldos fullproppade troféskåp och möjligtvis det enda som kan ta kål på den ständiga debatten om vem som är den bästa spelaren i modern tid.
Vid ett eventuellt avancemang från gruppen väntar i åttondelsfinalen vinnaren eller tvåan från grupp A, en relativ ”lätt” grupp med Ryssland, Saudiarabien, Egypten och Uruguay.

Men först och främst ligger fokus på Spanien. Ett Spanien som är den mest framgångsrika nationen under 2000-talet med två EM-guld och ett VM-guld. En bedrift av ett landslag som förtjänar all respekt oavsett hur det gått de senaste åren. Oavsett hur många år som går kommer Spanien alltid ses som en fotbollsnation som har vunnit allt och det sitter i ryggmärgen, det sitter i psyket och det lever vidare generation efter generation.

Lagen har mötts tre gånger tidigare i mästerskapssammanhang under 2000-talet där Portugal vunnit en match och Spanien vunnit de två andra, den senaste i semifinalen EM 2012 där matchen gick till straffar efter 120 mållösa minuter. Vid Portugals fjärde straff klev Bruno Alves fram och sköt stolpe ut. Spaniens Cesc Fabregas prickade stolpe in och Spanien var i final mot Italien.

Matchen mot Spanien kommer sätta tonen för Portugals VM. Om Santos mannar lyckas överlista spanjorerna kan de nå hur långt som helst. Att kryssa sig genom gruppen har visat sig vara framgångsrikt men inte speciellt charmigt. Att defensiven sitter bevisades under EM och under VM-kvalet med endast en förlust mot Schweiz månaden efter EM-guldet september 2016. Det har pratats om “baksmällen” från EM, att luften går ur i ett lag när man vunnit något stort. Skillnaden med det portugisiska laget är att nästan halva truppen byts ut, vilket då inte mättat hungern och motivationen i laget, snarare tvärtom. Sedan har väl Spanien redan motbevisat den teorin kan man tycka.

Slaget om den Iberiska halvön avgörs på Olympiastadion i Sotji. Spanien må vara favoriter, men med tanke på att Portugal är europeiska mästare får jag lov att säga att härskaren, för tillfället, är Portugal med Ronaldo på tronen.

Alexander Pereiraalexander.pereira.swe@gmail.com2018-06-09 07:44:55
Author

Fler artiklar om Portugal