-
-

Slovakien sumpade andra matchbollen
Ingen fotbollsfest på hemmaplan denna gång heller. Bokar man biljetten på måndag mot Luxemburg istället?

Två rensningar på mållinjen, ett skott i stolpen och en man mer i 20 minuter. Gudarna ville inte ha en slovakisk hemmaseger på fredagskvällen och Ján Kozáks gäng får vänta på avancemang till EM 2016.

Det var ännu en gång upplagt för fotbollsfest på Štadión pod Dubnom i Žilina. En trepoängare krävdes för att garantera avancemang till EM 2016 i Frankrike och då fyran Vitryssland stod som motstånd, var många hoppfulla.

Men de rödklädda vitryssarna skulle chocka hemmalaget. Redan från start visade man att det var offensivt man skulle satsa denna match, vilket gjorde slovakerna skärrade. Det dröjde länge innan en målchans kom, i en match som var tämligen "ful" från framför allt gästernas sida. Innan halvleken ens hann ta slut, hade man dragit på sig hela 16 frisparkar, men inte ett enda gult kort.

Matchens första riktiga farlighet kom efter halvtimmen spelad. Róbert Mak fick en delikat passning av Marek Hamšík och såg sitt skott rulla förbi målvakten Andrei Gorbunov. Men i sista stund, just när Mak och publiken skulle fira 1-0-målet, kom Stanislav Dragun farande och rensade bollen på mållinjen.

Och det var just Dragun som skulle sprida skräck i slovaklägret och bli hjälte för gästerna. På deras första avslut på mål i matchen, efter en hörna från höger, nickade han in 0-1 via en slovakisk försvarare. Kallduschen var ett faktum, och baklängesmålet kom dessutom precis innan halvtidsvilan.

Ett chockat Slovakien trädde in i den andra halvleken mer förberedda. Man började äta in sig i matchen och ta över den, och nästa riktiga farlighet var när Hamšík återigen hittade fram till Mak med ett inlägg - men PAOK-mittfältaren fick inte träff.
  Chanserna i den andra halvleken haglade. Kort efter Maks möjlighet blev Juraj Kucka fälld utanför straffområdet - en frispark som Vladimír Weiss tog hand om. Precis som vid Maks läge, var Weiss på väg att fira kvitteringen, men målvakten Gorbunov bjöd på en mycket vacker räddning när Weiss knorr såg ut att sitta.

Allt talade för att slovakerna skulle kvittera. När dessutom deras lagkapten, Aleksandr Martynovich, visades ut efter sin andra varning, var det många som hoppades på en slovakisk vändning. Två minuter därpå avancerade Juraj Kucka in och fick iväg ett skott som tog i stolpen - ännu ett läge där det vitklädda hemmalaget hade maximal otur.

När Miroslav Stoch byttes in blev det än mer fart på kanterna, men inte ens han kunde bidra till något mål för repre. Inbytte Adam Nemecs avslut från nära håll i slutet på matchen blev även det rensat vid mållinjen och frustrationen syntes tydligt hos hemmaspelarna. Trots fem minuters tilläggstid, pga att de vitryska spelarna blev skadade vid varje närkamp, lyckades man inte spräcka nollan - inte ens när Martin Škrtel fick ett gyllene läge i slutminuten. Detta innebar att slovakerna har hamnat i en måltorka - tre raka matcher utan mål.

Det blev ingen fotbollsfest i Žilina denna fredagskväll och det blev precis samma öde, som när slovakerna tog sig till VM 2010. I näst sista matchen på hemmaplan föll man då mot Slovenien, innan man bortaslog Polen med 0-1 och tog sig vidare. Nu ska förhoppningsvis slovakerna ta revansch och köra över Luxemburg på måndag- då en vinst där innebär direktkvalificering till EM 2016. Om nu slovakerna skulle förlora borta mot Luxemburg (vilket i sådana fall innebär att man inte har något i EM att göra) kan man fortfarande gå vidare, sålänge Spanien slår Ukraina

I och med fredagens förlust kan inte slovakerna vinna grupp C, utan kan som bäst hamna tvåa. En andraplats som man just nu innehar på samma poäng som Ukraina, mot vilka man har plockat fyra av sex poäng.

Något som såg ut att kunna ha blivit klart redan i september, ska nu avgöras i sista omgången. Gudarna ville inte ha en slovakisk seger ikväll, men förhoppningvis - och med största sannoliket - bokar man EM-biljetten till Frankrike på måndag.