SLOVAN BRATISLAVA TILL CHAMPIONS LEAGUE

ŠK Slovan Bratislava är klara för spel i Champions League i höst. Detta efter en superdramatisk tillställning mot danska FC Midtjylland i den slutliga playoff-omgången.

Den slovakiska huvudstaden Bratislava gungar i eufori. På onsdagskvällen var ett fullsatt Tehelné Pole skådeplatsen för fullskalig segerglädje, när ŠK Slovan Bratislava säkrade en plats i höstens Champions League-gruppspel. I en dramatisk och svängig tillställning mot danska FC Midjylland visade sig Belasí vara numret större, när man vann med 3-2 och totalt 4-3.

***

Likt i det första mötet i danska Herning var det Slovan som inledde piggast. Med den kokande hemmapubliken i ryggen hade man flera vassa anfall, medan gästerna i vitt fick försvara sig tidigt. Chanserna av den skarpaste karaktären blev allt fler och efter dryga 30 minuters spel kom också öppningsmålet. Marko Tolic grundlurade sin back i straffområdet med en skottfint och placerade därefter elegant in 1-0 bakom målvakten Elías Ólafsson.

Slovan hade trycket och var det mer offensiva laget i den första halvleken. De danska gästerna var dock inte helt ofarliga, men när kvitteringen kom strax före halvtidsvilan var det lite från ingenstans. Aral Simsir fick vandra långt in i en omställning och kunde med ett säkert skott placera in bollen till 1-1 bakom Dominik Takac, som annars storspelade i målet i vanlig ordning. 1-1 stod sig till pausvilan, men känslan var att Slovan hade det mesta i chansväg och i de offensiva tendenserna.

Till den andra kom hemmalaget återigen ut piggt - men istället kom en rejäl kalldusch efter fem minuters spel. Juninho serverade en delikat långboll in i straffområdet, där Franculino blev helt ren och skickade med en vacker halvvolley in 2-1-målet bakom en chanslös Slovan-keeper.
    Målet gav danskarna energi och laget blev för första gången mer spelförande och ordentligt farliga i sin offensiv. Franculinos fullträff gjorde att luften gick ur Slovan-spelarna en aning, även om Belasí redan i anfallet efter hade en fin möjlighet signerad Vladimír Weiss och Tolic till att kvittera. Mötet blev, efter bortalagets ledningsmål, även mer grinigt samtidigt som Slovan också började slarva allt mer i sina uppspel och i passningsspelet. Det dröjde till sista kvarten innan hemmalaget återtog någon form av kontroll i sin jakt på en kvittering. o
Och med mindre än tio minuter kvar exploderade Tehelné Pole.

Inbytte Róbert Mak skickade in bollen snett inåt bakåt varpå Tigran Barseghyan lämnade plats åt kroaten Marko Tolic. På samma manér som vid sitt 1-0-mål skottfintade han sig förbi backen, innan han från position strax utanför straffområdet skickade in bollen som innebar 2-2.
   Målet fick arenan återigen att koka och Slovan tog över matchbilden fullständigt. Men måljublet i Bratislava var inte över där.

Inbytte Idjessi Metsoko, som vid sin inhopp rörde om rejält i det danska försvaret, hittade in till Barseghyan som med en yttersida dunkade in trean intill målvaktes högra stolpe. Vändningen var fullbordad och ett historiskt gruppspel anade vid horisonten till Slovan-publikens vilda eufori.

Men på tal om just stolpe uppstod just den superdramatik i slutminuterna som hade präglat hela matchen. En frispark från strax utanför straffområdet överlistade såväl muren som Dominík Takac, men den slovakiske burväktaren kunde tacka de övre makterna när skottet tog klockrent i hans högre stolpe. Midjylland tryckte på i slutskedet, men med en enorm rutin och ett stort lugn kontrollerade Slovan gästernas slutforcering. Belasí kunde hålla undan och efter över 6 tilläggsminuter kom så det totala segerjublet. Slovan Bratislava, cupvinnarcupmästarna från 1969, är klara för gruppspelet i Champions League i höst - och gör det som blott det femte slovakiska laget i historien.