AC Sparta Prag - Dinamo Zagreb
4 - 1

Sparta 4-1 Dinamo = Överkörda i Prag (video highlights)
Conference League next

Det blev inget Europa League spel heller efter att Sparta spelade en otroligt heroisk och intensiv match i returen. Dinamo var nära förlängningen, men efter fyra insläppta mål får man se effekterna av föregående tränarstab

Sparta Prag - Dinamo Zagreb = 4-1
Haraslin 2’ 1-0, Sorensen 24’ 2-0, Panak 67’ 3-0, Olatunji 88’ 4-1 ; Baturina 71’ 3-1.

Jag nämnde i inför rapporten att det var viktigt att stå emot tjeckernas vilda anfall första femton minuter, men Sparta lyckades göra hål på Nevistic redan i andra minuten. Haraslin fick till ett lågt skott, lite för enkelt sålde sig Moharrami och man kan även tycka att målvakten kunde reagerat lite bättre, men jag glömmer igen, Nevistic är inte Livakovic.

Se alla målen här Sparta-Dinamo

Hemmafansen som gjorde en fin inramning inför matchen gjorde en fantastisk stämning inne på arenan i Prag. Men andra målet skulle ge ännu mer bränsle till Spartas spelare och supportrarna. Dinamo lyckades inte binda ihop spelet och redan efter två minuter var vi bakfulla. Det skulle dröja ett bra tag innan blått började hota framåt, men det tog alldeles för lång tid.

Ledningen från Zagreb smälte på mindre än en halvtimme. Sparta utökar till 2-0 efter en hörna som Sörensen nickar in och man spelar på korten som man är bäst på - långbollar på huvudet. Danske tränaren Priske har verkligen haft en bra tanke bakom taktiken eftersom hans lag har långa och starka spelare, så spelade man som ett typiskt Championship lag som Stoke City gjorde en gång i tiden. Hårda krossbollar slogs till vänster och höger, långbollarna skickades upp av mittbackarna som sedan skarvas vidare av anfallarna, och till sist varenda inkast nära straffområdet var som ett farligt frisparksläge. Allt var så intränat, även dom där inkasten. Det var verkligen längesedan som man såg ett lag spela på detta viset, hatten av för Sparta!

Pausvilan blev efterlängtad och Jakirovic insåg direkt att ändringar var nödvändiga att göra. In byttes mittback Sutalo istället för Moharrami som hade varning och var alltmer nervös. Ristovski flyttades på högerkanten och Mykhaylichenko byttes in istället för Marin, in på vänsterbacksplatsen. Det taktiska bytet gav fördel och Dinamo dominerade i andra halvleken och skapade ett par målchanser som målvakten Vindahl lyckades rädda. Ett tag såg det ut som att Sparta spelarna var slut  efter intensiva halvleken.

Som så många gånger förr har blått kommit tillbaka i matcherna och närmast en reducering blev det när Petkovic slog en deja vu passning till Ljubicic, som kommer öga mot öga med Vindahl, men danske målvakten räddar friläget. Liknande friläge som det i Aten mot AEK som Robert då poängterade, den här kvällen vände lyckohjulet åt andra hållet. Sparta Prags tränare Priske insåg tidigt att Jakirovics taktikbyte började trycka ner Sparta  och dansken reagerar också genom att fräscha upp truppen. Hemmalaget som alltid fyllde på med spelare i Dinamos straffområde och som alltid kommer som hungriga vargar på alla andrabollar, lyckas utöka till slut till 3-0.

För en stund började man tro att nu var det kört, men Dinamo Zagreb var tekniskt skickligare och skulle inte bli skyldiga oss ett mål den här kvällen. Martin Baturinas mål är ett klart bevis på det tekniska. Han lyckas snurra nästan hela Sparta försvaret som inte hänger med och till slut kapitulerade även målvakten Vindahl. Reducerat till 1-3 och Dinamo hade tillräckligt med tid för andramålet, nästan ingen firar det snygga numret som Baturina gör, spelarna ville ha ännu mer. Att Spartas bränsle börjat ta slut, att hemmalaget inte orkade spela intensivt i nittio minuter gav Dinamo tid och stora ytor att bygga upp spelet.

Tyvärr så saknades det koncentration i slutet och när man väl ska hålla nere tempot, så slarvades det och bjöds på läge till en anfallare som Olatunji som straffade misstaget och fick en jävligt billig målchans där han lyckades spika slutresultatet 4-1. Sutalo saknade snabbheten för att stoppa spelaren och Nevistic förväntade väl att någon annan skulle göra jobbet. För billigt mål och återigen kommer målet i slutminuterna när det är för sent för att återhämta sig.

Inget CL spel, inget EL spel, ingen Livakovic, ingen Josip Sutalo - ja så ser Dinamos säsong 2023/2024 hittills. Ännu en gång grattis till Sparta Prag som firade stort efter matchen och det ska man göra när man vänder på ett underläge med två mål mot Dinamo.

Summering
Svårt att sätta finger på vissa spelare och lägga skulden på någon. Inte ens Jakirovic ska beskyllas för det här misslyckade resultatet. Det hela är en effekt av en icke kompetent Igor Biscan som lyckades aldrig förbereda truppen under försäsongen, och varken spela ihop laget och detta med spelare som Livakovic, Josip Sutalo och Ivanusec. Jakirovics bygge efter en vecka såg redan ut bättre än Biscans, men en vecka är för lite tid för Jakirovic. Igor Biscan står inte helt ensam här, tillsammans med sportchefen Dario Simic bär han hela skulden och kanske bör man skicka fakturan till dessa herrar? De riktiga nyförvärven har kommit in så sent som i veckan och slutet av förra veckan. Även om en Bayern spelare har plockats in, så blev han aldrig spelklar för matcherna mot Sparta. Det här är en lärdom som bör aldrig mer göras om. Jakirovic är den som kommer behöva reparera läckorna och jag är säker på att han kommer lyckas. Men redan på söndag väntar ännu en tuff bortamatch mot Osijek och hur ska du få upp moralen hos spelarna efter en sån här tung förlust? Jag hoppas att spelarna lyckas återhämta krafterna för det kommer verkligen behövas mot ett taggat Osijek!

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Nevistic 1- släpper in billiga mål ikväll, speciellt det fjärde mål där han istället för att en målvakt ska göra sig stor, så väntar han in anfallaren på mållinjen
Moharrami 1- kom aldrig in i matchen och med tanke på hans längd, så var han en måltid för långbollar, fick dessutom varning och byttes redan ut i halvtid
Ljubicic 2- gör en betydligt bättre match i andra halvlek och var nära att reducera, gav laget energi med sina löpningar
Peric 1- trots han längd så lyckades han inte sätta stopp för Spartas spelare, stabiliserades något bättre i andra, men överlag för dålig idag
Ristovski 1- byttes till högerback position i andra halvlek, lite för sent
Misic 2- blev aldrig uppvärmd i första, men dominerade bollinnehav i andra halvlek och gömde bollen, dock så saknade han stöd från övriga kollegor
Bulat 1- var chanslös idag mot alla långbollar
Baturina 3- får en trea trots en storförlust, en av ljuspunkterna i matchen och det enda sättet för Sparta spelarna att stoppa honom var att fälla ner och försöka dra i tröjan
Spikic 1- som högerytter anfallare bör han skapa målchanser eller hamna i vassa läge, såg varken det ena eller andra
Marin 1- brottades och slogs ner att par gånger och fick till ett bra skott mot mål som målvakten Vindahl läste, byttes ut i halvtid
Petkovic 2- kaptenen vaknar i andra halvlek liksom hela laget och gör assist för fjärde matchen på raken
Sutalo och Mykhaylichenko 1- båda byttes in i halvtid men ni ser slutresultatet, Sutalo får klandras för fjärde målet tillsammans med Nevistic, kunde ha tagit rött kort för laget kanske?