"Spikar i kistor?"

"Spikar i kistor?"

Först förlorade Porto hemma mot Braga. Sedan gick Benfica ut och vann derbyt mot Sporting. Det blev en kväll där spikar slogs i kistor. "Jag tycker det var en bra match och vi förtjänade att vinna", sa Benficas coach Bruno Lage till SvenskaFans.com.

LISSABON (SVENSKAFANS.COM)
En del kallar det för derbynas derby. Sporting mot Benfica. Slaget om Lissabon.

Senast lagen möttes var i portugisiska supercupen och Benfica vann med 5-0.
 
På fredagskvällen var det dags för säsongens första i ligan och SvenskaFans hade tagit sig till Estádio José Alvalade där det vibrerade i luften – redan innan avspark.
 
Det gick faktiskt att ta på vad det här derbyt betyder. Det gick även att höra. Över en timme innan avspark ekade sångerna från Benfica-fansen på bortasektionen.
 
Busvisslingarna duggade tätt när respektive lag joggade in för uppvärmning. Det bjöds på ett tifo från hemmapubliken och halsdukarna vajade i vinden under hymnen.
 
Vi bjöds på första 45 minuter med många målchanser – men noll mål. Det var mycket vilja – men mindre skärpa. Benfica dominerade – Sporting sköt i insida stolpen.
 
Andra halvlek hann knappt börja innan matchen blev avbruten. På Sportings läktare tändes pyroteknik och några pjäser kastades även in på planen. Enligt uppgift som nya protester mot klubbens president.
 
Jag fick rådet att hålla koll på Benficas Rafa Silva som hoppade in i 74:e. Tillbaka efter lång skadefrånvaro sköt han 1-0 till gästerna i 80:e. 2-0 gjorde han under den 10 minuters långa tilläggstiden.
 
1-0 blev ju det matchvinnande målet. 2-0 var spiken i kistan. Glädjen hos Benfica-fansen fattar ni.
 
Rafa Silva satte inte bara spiken i kistan i derbynas derby. Benficas seger gör att det skiljer 19 (!) poäng mellan serieledarna på 48 poäng och Sporting på fjärdeplats med 29. Om någon hos Sporting ändå hoppats på en mirakel-ligatitel så var det här den absolut sista spiken i kistan.
 
Tidigare på kvällen förlorade Porto hemma mot Braga med 1-2. Benficas seger var därför av ännu större vikt. Var det rent av spiken i kistan även för hela ligan? Försprånget till Porto är nu 7 pinnar. För ett Benfica som tagit 48 av 51 poäng så här långt. 
 
Sporting missade även en gyllene chans att knappa in på Portos försprång i kampen om den andra och sista CL-platsen. Det är fortfarande 11 poäng upp. Är det för många? Det kan mycket väl vara spiken i ännu en kista. 
 
– Jag tycker det var en bra match och vi förtjänade att vinna, sa Benficas coach Bruno Lage till SvenskaFans.com.
 
Benfica slog spikar i kistor. Bruno Lage slog huvudet på spiken.

Anton Edman2020-01-18 08:46:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans