Straffar skickade Portugal vidare
Renato Sanches visade framfötterna när kaptenen inte lyckades göra mål.

PARIS. Portugal hade inte vunnit en 90 minuter match inför matchen mot Polen i kvartsfinalen. Lösningen blev att Portugal gick vidare trots att man ännu en gång misslyckades vinna en match efter fulltid.

Vilken sekund skull helst skulle det börja regna. Det mörka molnet la sig över fanzonen i Paris. Men ingen verkade bry sig när polackerna och portugiserna hade tagit över tillställningen.
Den redan upp piskade stämningen blev större när Cedric slarvade, Kuba hittade snett inåt bakåt passning till Lewandowski som tryckte in 1-0 Polen. Ett mål ur taktikboken.

Vi har tidigare sett ett starkt Polen bakåt men framåt har vi saknat mål. Nu kom målet och sedan fortsatte en polsk show, både i Paris men också i Marseille. Kuba, Milik och Lewandowski kombinerade sig fram med skottfinter, tunnlar och magi. Fantasin var tagen ur Disneyland bara några mil ifrån fanzonen.

Unga trollkarlen
Jag började förstå när Janne Andersson pratade om att det är nästan unikt att se ett lag äga en matchbild i 90 minuter. Precis det fick vi se när Portugal växte in i matchkostymen. Ronaldo och showmannen Renato Sanches försökte skapa ytor för målchanser. Polen tappade koncentration och vid ett inlägg hoppade Pazdan på Ronaldo i straffområdet. Ingen blåsning från tyska Felix Brynch där.

Någonstans var det basta och när Portugal inte kom in i straffområdet, jo då testade de rödgröna skott utifrån. Och det var då bollen skulle sitta i nätet. Trollkarlen, 18-årige Renato Sanches visade att han är framtiden framför Ronaldo när han stänkte in bollen vid stolproten. Kvitterat och Vamos-ramsorna ekade över fanzonen.

Problemet inför matchen för Portugal var att de inte hade någon riktig striker. Ronaldo behöver en anfallare bredvid sig och det har vi sett i Real Madrid (Benzema). Nani är inte superhet men bra match gjorde han när han bland annat stod som assistent på kvitteringen.
Samma problem hade inte Polen med ett av EM:s hetaste anfallspar. Milik och Lewandowski jobbade hårt under hela matchen. Skott, löpningar och ytor till kamraterna producerades som en film. Men det räckte inte, Polens innermittfältare hamnade ofta för långt ner i banan och anfallarna kändes ofta isolerade. Det var Kuba och Grosicki som fyllde på kanterna. Men det räckte inte heller.

Straffar avgjorde
Mot slutet av de första 90 minuterna hade Portugal mest boll och flest försök till målchanser. Fernando Santos manade på sina killar att döda brytläget i matchen, och det var då sista möjligheten kom när Cristiano Ronaldo kom fri men missade bollen, och luften gick ur hela matchen. Då blev inte ens förläggningen intressant och alla väntade på straffläggningen.
En straffläggning som var jämn fram till Kuba Blaszczykowski brände sin straff och där var matchen över. Portugal vidare ännu en gång efter att inte ha lyckats vinna en 90 minuters match i det här mästerskapet. Polen hade anfallarna men Portugal var starkast som lag och det var det som föll avgörande för Portugal. Många skulle kalla det bara tur, men turen brukar komma för de som är skickliga och det kan vi säga om Fernando Santos lag.