Tredje laget från Ekstraklasa!
Lech Poznan blir nu tredje laget från Ekstraklasa här på SvenskaFans.

Tredje laget från Ekstraklasa!

En presentation om mig själv, polska spelares framgångar i Bundesliga samt Lech Poznans nybyggda järnvägsspår ut i Europa.

Som svenskfödd med helpolskt påbrå har intresset för Kolejorz ärvts från släkten, mer exakt från pappa, som i sin tur ärvt det från min farfar. Mitt intresse för fotboll startade redan vid 8-års ålder, då jag hade en tendens att vilja lära mig allt om aktuella saker på tv och följde Europamästerskapet i fotboll 2000 med stort intresse. Jag övade då in samtliga gruppmatchers resultat, målgörare samt placeringar. 

Liksom många i min klass höll jag mig tidigt till landslagsfotboll och beundrade jämt kommentatorernas breda kunskaper, och hur de kunde prata om helt okända lags spelare och detaljerat beskriva egenskaper de hade. Mitt mål var naturligtvis att kunna prata om fotboll med samma bredd, och som en konsekvens av mitt mål började jag intressera mig för klubblags fotboll. 

Jag blev en så kallad "medgångssupporter" och intresserade mig i princip endast för lag med framgångar och påstod mig ha gillat dem en längre tid. I och med Helsingborgs medverkan i Champions League skulle de komma att bli mitt första lag att "beundra." Inom en kort period skulle jag inse att Allsvensk fotboll inte intresserade mig mest, jag såg istället dominansen av spanska lag i slutspelet av Champions League 2000/2001, då varje utslagsrunda bestod av ungefär hälften spanska lag (Real Madrid, Deportivo, Valencia.) Jag ansåg mig tidigt vara en Valencia supporter. När jag senare upptäckte att det inte fanns någon passion i klubben eftersom de vann varenda match, sökte jag mig (nu med lite mera kunskap) efter lag som stod mer utanför rampljuset. Lech kom från familjen, och det "spännande laget" Newcastle, som kom trea i FA Premier League, skulle bli de lag, som än idag står mig närmast. 

En kort presentation om Lech Poznan.

Laget skapades den 19 mars 1922 av en ungdomsgrupp som ingick i ett katolskt ungdoms förbund. Lech Poznan startades för att man ansåg att förbundet inte prioriterade sport. Klubben hette då Lutnia Debiec. Efter nio års av arbete tog man sig upp till den näst bästa ligan i landet, då med namnet Liga Poznan. 1930 hade man ingått ett beskyddaravtal med den polska statliga järnvägen (därav smeknamnet Kolejorz). I och med att andra världskriget bryter ut störs framgångarna och klubbens existens upphör.


Lagets första match någonsin. Den spelas 17 september 1922 mot Sparta Poznan och slutar 1-1. 

Efter kriget skulle klubben komma att bli beskyddat av den polska järnvägen, och man blev det för första laget från Poznan att återaktiveras, den här gången med namnet KS ZZK Poznan (järnvägsarbetarnas sportklubb Poznan).

När klubben sedan protesterade för att få gå upp till Ekstraklasa godkändes det i och med järnvägens viktiga funktion i ett Polen som höll på att återuppbyggas. Man bytte namn till Lech, som enligt en sägen är landets grundare. Dock skulle man nedflyttas tre ligor under en period av några år. Efter en fantastisk insats av ikontränaren Jerzy Kopa lyckades man sluta trea i Ekstraklasa och därmed för första gången delta i Europaspel. Detta skulle komma att bli en början på klubbens stortidsera och under 9 år blev man korade polska mästare 5 gånger.

 Allt har ett slut, och just så var fallet för Lech. Man led av 11 års titeltorka tills man år 2004 vann den polska ligacupen. 2010 skulle man återigen spela Europaspel efter att laget bärgade sin sjätte ligavinst. Ett oförglömligt minne för de flesta Lech -supportar och efter bland annat en 3-1 vinst mot Manchester City, samt 2-0 mot Juventus, tog man sig vidare från gruppspelet. När man sedan mötte Braga (som skulle komma att ta sig till final) skulle 0-2 borta efter ett misstänksamt offsidemål bli ett faktum för uttåg ur Europa League. Laget gjorde dock en klart bra insats.  

Lech kännedom utanför Polen samt hur Tyskland har präglat laget.

Lech Poznan är visserligen inget storlag, och polska ligan har inte alls haft samma framgångar ute i Europa likt (förvånansvärt) mindre fotbollsnationer som Ukraina. Man har dock gjort sig kända till viss del utanför landets gränser. I och med värvningar, samt en oförglömlig 3-1 vinst mot City i Europa League har ”Det polska lokomotivet”, lyckats sätta ut järnvägsspår som sträcker sig till ett antal grannländer.

Klubbens första järnvägsspår når till grannlandet Tyskland. Det talas inte ofta om det i tysk folkmun, men Dortmunds storstjärna Lewandowski blommade ut när han spelade i den blå-vita tröjan och köptes 2010 i samband med att man lyckades ta sitt sjätte ligaguld i Ekstraklasa. Ironiskt nog har han även spelat i min andra polska hemstad, lilla staden (och laget) Pruszkow.  

Även Rudnevs, som möjligtvis inte är lika känd, har gjort bra ifrån sig efter flytten till Hamburg förra vintern. 10 bollar i nät samt 4 assists är inget dåligt facit på 23 matcher och Lech spelarna gör onekligen bra ifrån sig utomlands.

Som ”Borussias farmar klubb” har man även tyskarna dreglandes över 18 årige Linetty. Den unge polacken har lyckats få speltid vid sex tillfällen under de senaste sju matcherna, och har pekats ut som en av de mest framtidslovande spelare i Ekstraklasa.

Hur har detta påverkat Lech?

Den tyska viljan att scouta i Polen har varit ett snedsteg för många lag i Ekstraklasa, men ett stort kliv framåt för det polska landslaget. Trion i Borussia har visserligen inte presterat fullt ut, men man kan vänta fler polacker i Bundersliga under de kommande åren. Följande trio består utav Blaszczykowski (Wisla Krakow) samt Piszczek (Zaglebie Lubin, Hertha BSC) då borträknat Lewandowski.

Anledningen till att Ekstraklasa har blivit så pass intressant för tyskarna började när Dortmunds polska satsning 2010 tog hela Bundersliga med storm och efter en mycket stark insats lyckades man, mycket oförväntat, ta ligaguld. Dessa tre pekades ut som viktiga faktorer för Dortmunds succé och döptes till ”den polska trion.” Med en strulig ekonomi öppnade Ekstraklasa för just de förutsättningar Dortmund sökte: mycket kvalité för lite pengar.

Hamburg insåg Dortmunds smarta drag och året efter blev Lech bestulna på sin nye nyckelspelare. Under en tvåårsperiod skulle man komma att bli en tysk handelsmarknad. Lewandowski flyttade, Peszko och Rudnevs flyttade. När letten skrev på för Hamburg tappade laget sin viktigaste offensiva kugge, dock räddades säsongen tursamt nog av den unge 35- årige tränaren Rumak.  Det är i överlag så fotbollen fungerar nuförtiden. Fler klubbar har tidigare följt Dortmund konceptet och det är ingen slump att många svenskar spelar i Holland, eller att Newcastle börjat köpa in spelare från Frankrike. Spelare från egna länder är dyrare, och lägre värderade ligor har bättre spelare att erbjuda till lägre summor. Det är där lokomotivet har satt upp sitt andra järnvägsspår.

Uttåg ur Europa League kvalet efter sammanlagt 3-1 till AIK:s fördel. Polska mästarna Slask blev fullständigt krossade av Helsingborg. Kanske just där tog sig Mariusz Rumak och ledarstaben en riktig funderare. Allsvenska ligan är inte märkbart bättre, snarare är polska ligan snäppet vassare. I jakt på en ny anfallare kopplades skytteligeledaren Waris ihop med Kolejorz, och någon vecka senare satt Rumak och observerade på Guldfågeln Arena hur Dauda satte sitt tolvte, respektive trettonde mål i 2012-års upplaga av Allsvenskan mot Åtvidaberg.

 Den 31 juli stod Djurgårdens Kebba Ceesay med en Lech tröja i handen och flinade inför polsk media. En mycket bra höst där Gambianen stuckit ut i offensiven (även om han stundtals lämnat luckor i försvaret), skulle resultera i att man fortsatte att fynda i Djurgården. Finländaren Kasper Hämäläinen stod näst på tur då han nu skrev på under vintertransferfönstret.

 Man har insett betydelsen i det koncept Newcastle, Holland, Dortmund och många fler lag visat upp. Går det bra för dessa Djurgårdare är det inte otroligt att polska lag tolkar Lechs satsning positivt och slår upp ögonen för den svenska spelarmarknaden.

Över Östersjön, och upp till den svenska huvudstaden har man onekligen dragit sina järnvägsspår till.

Det är därför ett privilegium att även kunna konstatera att Poznan har dragit ett spår globalt upp till SvenskaFans. Hur den revolutionerande tågstationen tolkas här uppe i Norden ska bli intressant att se, och man blir nu alltså tredje laget från Ekstraklasa på sidan. I övrigt hoppas jag att evenemanget uppskattas, och önskar en trevlig läsning!

Adrian Ruminski Friedensberg2013-02-26 22:58:00
Author

Fler artiklar om Lech Poznan