Standard Liège - Club Brügge 1-0: Tung kväll för Kossounou när Standard skrällde i cupen

Hans Vanaken och Noa Lang var tillbaka för Club Brügge men Standard Liège lyckades skrälla och avancera till semifinal efter sen dramatik.

Den fjärde och sista kvartsfinalen av den belgiska cupen bjöd på ett möte mellan två av de största klubbarna i Belgien – Standard Liège och Club Brügge. Standard Liège kom till matchen från ett nederlag hemma mot Anderlecht och ställdes mot ett delvis skadeskjutet, delvis coronadrabbat, Club Brügge som ändå kunde välkomna tillbaka spelare som Hans Vanaken, Noa Lang och Stefano Denswil efter att dessa hade påvisat negativa test, där den förstnämnda även fick spela från start.

När domaren blåste igång matchen var det två lag som var spelsugna. Standard Liège visade att de inte nödvändigtvis tänkte lägga sig på defensiven bara för att det är Club Brügge som kommer på besök. Standard försökte att spela sig ur svåra situationer så ofta som möjligt och den unga målvakten Bodart visade prov på fina fötter när Club Brügge satte in en intensiv och hög press. Stundtals blev det dock farligt när bortalaget lyckades vinna boll högt upp i banan men man lyckades inte slå den avgörande passningen och Bodart blev aldrig riktigt satt på prov.

Manchester United-lånet Tahith Chong hade haft problem med att komma förbi Siquet på sin vänsterkant och bytte mot slutet av halvleken plats med unge högeryttern Ignace Van der Brempt. Väl ute på högerkanten gick det genast bättre. Med en läcker tvåfotare tog sig Chong enkelt förbi Standards vänsterback Pavlovic och kom in i ett bra skottläge. Skottet blev dock tamt och trots att Bodart fumlade lite kunde han relativt enkelt stoppa den enda riktiga målchansen från den första halvleken.

Om den första halvleken inte bjöd på särskilt mycket action eller dramatik så skulle den andra halvleken visa sig bjuda på desto mer av den varan. Redan efter tre minuter av den andra halvleken slog Chong, som var tillbaka på vänsterkanten, bort en passning. Siquet högg snabbt och satte igång en kontring. Sissako spelade ut bollen till Klauss som slog in ett hårt inlägg längs marken. I straffområdet hade hans anfallspartner Muleka lyckats ta sig in framför Odilon Kossounou i Brüggeförsvaret och avslutet satt högt, ribba in, och var otagbart för Mignolet.

Club Brügge reagerade genom att tidigt byta in Noa Lang och man lyckades ta över matchen mer och mer. Trots spelövertaget lyckades man inte omvandla det till några farliga målchanser. Närmast kom man när Vanaken fick driva fram ostört och avlossa ett långskott som var nära att träffa mål men där Bodart såg ut att ha rätt bra koll på situationen. Standard Liège försvarade sig bra och stack då och då fram med hotande omställningar. Framförallt Nicolas Raskin, född 2001, visade framfötterna på mittfältet med sin riviga stil.

Med tjugo minuter kvar på matchen bytte Club Brügge ut Chong och Badji som hade fallit ur matchbilden mer och mer och in kom istället Okereke och Daniel Pérez. Efter bytena hade Standard svårare och svårare att sticka emellan med farliga omställningar och känslan vara att Club Brügge kom närmre och närmre ett kvitteringsmål. Det enda som saknades var den där riktigt farliga målchansen. Men i den 81:a minuten kom Club Brügges jakt på kvittering av sig när Odilon Kossounou återigen hade svårt att komma åt Muleka. Den före detta bajenspelaren blev stor olycksfågel när en duell på mittplan med målskytten Muleka slutade med att Odilon planterade dobbarna i vaden på sin motståndare och det röda kortet gick inte att snacka bort.

Det tog några minuter för bortalaget att hämta sig från kallduschen som det röda kortet innebar men i den 86:e minuten tog man sig till sin första ordentligt farliga chans när Ruud Vormer testade Arnaud Bodart som lyckades parera avslutet. Det såg dock ut att bli den sista farligheten som Club Brügge skulle lyckas mäkta med att skapa, tills man ordnade fram en hörna i den 92:a minuten. Denswil nådde högst utav en grupp med Mignolet och två Standardförsvarare och kunde nicka ner bollen till Eder Balanta som bara skulle peta in bollen i mål. Istället sparkade han hål i luften men lyckades ändå skarva vidare bollen till en framstormande Okereke som stötte in bollen vid den bortre stolpen. Den totala euforin kom dock av sig. Domaren hade hittat ett regelbrott någonstans och visade att han tänkte döma bort målet. Simon Mignolet kunde inte tro sina ögon och i avsaknad av VAR så föll han ned på sina bara knän och vädjade till både domaren och högre makter om att han skulle ändra sitt beslut. Otroligt nog såg det faktiskt ut som att Mignolets önskan skulle slå in. Efter en stunds kalabalik meddelade domaren att målet trots allt skulle godkännas varpå ännu mer kaos utbröt. Både spelarna på plan och de båda bänkarna var ordentligt uppretade på varandra och det blev rejält stökigt. Medan de båda lagen tjafsade passade dock domaren på att smyga sig bort till en av sina assisterande domare. När han väl återvände, efter en tids diskussion, visade han att målet till slut skulle dömas bort. Denswils nick hade tagit på Mignolets arm och målet var därför ogiltigt. Brügges bänk tog inte beslutet med ro och det följde en del heta ordväxlingar vid sidan av plan och när matchen väl kunde dra igång igen hade klockan tickat upp på 98 minuter.

Det var dock Standard Liège och Samuel Bastien som var närmast att avgöra matchen efter att den återupptagits då Simon Mignolet tvingades till en fin benparad. När klockan hade tickat upp mot 100 kunde, till slut, domaren förkunna att matchen var till sin ända. Det var till slut ett Standard Liège som lyckats hålla undan och slå ut de regerande ligamästarna och ligaledaren Club Brügge och därmed knipa en semifinalplats mot skrällgänget KAS Eupen. Semifinalerna spelas den 13-14 mars och i den andra semifinalen spelar Anderlecht mot Genk.

Startelvor:

Standard Liège (5-3-2): Bodart - Siquet, Sissako, Bokadi, Laifis, Pavlovic (Fai 72') - Raskin, Cimirot, Amallah (Carcela-Gonzalez 89') - Muleka (Tapsoba 89'), Klauss (Bastien 76')

Club Brügge (4-3-3): Mignolet - Mata, Kossounou, Mechele, Ricca (Denswil 45') - Balanta, Vormer, Vanaken - Van der Brempt (Lang 54'), Chong (Okereke 70'), Badji (Pérez 70')