2021-06-11 21:00

Turkiet - Italien

Turkiet inför EM: ”Det gäller att lita på processen”

Turkiet inför EM: ”Det gäller att lita på processen”

Harun Budak ger oss förutsättningarna inför Turkiets första EM-match.

Turkiet kliver in i EM och får spela premiären mot ett Italien på hemmaplan. Vi tog pulsen på Harun Budak, Fenerbahce-redaktionen, inför turneringsstarten.

*** *** ***

Snart 36-årige Burak Yilmaz var en nyckelspelare när Lille snodde franska ligatiteln från PSG. Vilka andra profiler bör vi hålla utkik efter i Turkiet?
Jag skulle vilja peka ut ett flertal. Exempelvis mittbacksparet Caglar Söyüncü och Fenerbahces produkt Merih Demiral i Leicester respektive Juventus. Enormt stor potential i dessa herrar som, enligt mig, inte nått ut till sin fulla potential ännu.

Håll ett extra öga på ytterbacken Zeki Celik som har varit lite i skuggan av Yusuf Yazici och Burak Yilmaz i Lille denna säsong. Han handplockades från turkiska andraligan direkt till Lille och har ända sedan dess blivit en oersättlig spelare i backlinjen.

Skulle även vilja tillägga Ozan Tufan med ett utropstecken bakom som har varit en av Fenerbahces allra viktigaste spelare senaste två säsongerna och som med stor sannolikhet kommer att flytta i sommar. Min gissning är att han hamnar i England. 

Ser du några yngre talanger som kan tänkas få sitt genombrott i sommar?
Jag kan se ett antal yngre spelare som jag tror och hoppas gör ett bra mästerskap av sig. Jag tänker så främst på målvakten Altay Bayindir som fram till sin skada i gångna säsongen, varit Fenerbahces livlina, Ugurcan Cakir i Trabzonspor som även han är en lovande målvaktstalang.

Ridvan i Besiktas som har blivit ett namn på allas läppar i år, Kerem som har fått stort förtroende av Fatih Terim och som inte gjort honom eller fansen missnöjda och Mert Muldur i Sassuolo. Irfan Can Kahveci är inte direkt ung som ovannämnda men en fröjd att se på. 

Titelkandidaten Italien, i Rom, är en tuff öppningsmatch för Turkiet. Vad måste stämma för att laget ska kunna plocka poäng på fredag?
Italien nämns som en av favoritkandidaterna till att vinna hela EM men vägen dit kommer inte och bör inte vara lätt. Det ska Turkiet se till genom sitt grymt bra ihopspelade lag med både äldre och erfarna, samt mycket talangfulla yngre spelare som i symbios tillsammans spås vara kanske det bästa landslaget Turkiet skrapat ihop sedan 2008.

Här gäller det att lita på processen, inte visa allt för stor respekt för Italien och låta Senol Gunes lovande spel yttra sig på plan. Turkiet är starka från målvakt till anfall och det är ett spelskickligt lag med ett starkt försvar och mittfält som kommer leverera bollar till skyttekungen Burak som sällan gör fel framför mål. 

Om du får agera förbundskapten till EM-premiären, vilken startelva väljer du?
Min drömelva hade bildats av målvakten Altay Bayindir och backarna Zeki Celik - Caglar Söyüncü - Merih Demiral.

Mittfält Cengiz Under- Ozan Tufan - Irfan Can Kahveci - Hakan Calhanoglu - Yusuf Yazici.

På topp Cenk Tosun och självklart "Kral" Burak Yilmaz.

Mot EM-GULD! 
 

SvenskaFans.com2021-06-10 21:00:00

Fler artiklar om Turkiet