Lagbanner
VM-kvalfiaskot i siffror
"Imparatore"

VM-kvalfiaskot i siffror

Redaktionen gör en kort analys av VM-kvalfiaskot

Det bästa sättet att få en bättre inblick av fiaskot i VM-kvalet är att titta på lite siffror.

Följande lag ingår i VM-kvalgrupp 5 (fifaranking):

Spanien (2)
Turkiet (27)
Bosnien (46)
Belgien (68)
Estland (114)
Armenien (125)

Grupp 5 är utan tvivel en av de lättaste grupperna i detta VM-kval. När kvalet började var Turkiet rankad 10 och Bosnien rankad 70+. Enda hotet var Spanien på pappret och en andraplats i gruppen sågs som en självklarhet, och var samtidigt inte mycket begärt av laget som några månader tidigare hade spelat semifinal i EM.

Turkiet har hittils spelat 9 VM-kvalmatcher. Av dessa har man vunnit tre, förlorat tre och spelat oavgjort i tre matcher. Senast Turkiet hade liknande siffror var på tiden då Turkiet ansågs vara ett svagt motstånd. Turkiet befinner si,g med en match kvar att spela, hela 15 poäng bakom Spanien och sju poäng bakom Bosnien. Vissa protseterade när man påpekade att vår grupp var den lättaste i kvalet. Spanien är svaret på detta. Hur ofta ser man ett lag gå obesegrat genom ett kvalspel? Spanien har 9 vinster på 9 matcher, De har producerat 23 mål och endast släppt in tre, dvs Spanien har haft lekstuga i en grupp som förutom Bosnien inte har varit värdiga mosttåndare till Spanien.

På de 9 spelade matcherna har Turkiet producerat 11 mål framåt och släppt in 10. Man har lyckats med bedriften att endast göra ett mål mer än sina motståndare på 9 matcher. I dessa matcher har fyra av målen gjorts i en och samma match (4-2 mot Estland) vilket innebär att man in de resterande 8 matcherna endast har gjort 7 mål, mindre än ett mål i snitt varje match.

Terim har i de spelade 9 matcherna kallat upp totalt 41 olika spelare vilket får anses vara en extremt hög siffra, men det är inget ovanligt för Terim som i förra kvalet kallade upp nästintill 50 olika spelare.

Av dessa 41 spelare har 36 fått speltid, 5 spelare har har inte kommit längre än till bänken. Av dessa 36 spelare som har fått speltid har 28 av dem fått börja i startelvan.

28 olika spelare har alltså fått börja i startelvan. Detta innebär två och ett halvt 11-mannalag. Jag vet inte om det existerar något liknande i något annat landslag i världen. 28 olika spelare på 9 matcher är i snitt 3 nya spelare i startelvan varje ny match.

Detta återspeglas bäst i valet av mittbackspar (MP) och anfallspar (AP) i de spelade 9 matcherna:

Armenien - Turkiet 0-2

MP: Servet Cetin-Gökhan Zan
AP: Tuncay Sanli - Mevlüt Erdinc

Turkiet - Belgien 1-1

MP:Servet Cetin - Gökhan Zan
AP: Batuhan Karadeniz - Mevlüt Erdinc

Turkiet - Bosnien 2-1

MP: Servet Cetin - Gökhan Zan
AP: Semih Sentürk - Tuncay Sanli

Estland - Turkiet 0-0

MP: Ibrahim Kas - Servet Cetin
AP: Halil Altintop - Colin Kazim

Spanien - Turkiet 1-0

MP: Emre Asik - Hakan Balta
AP: Semih Sentürk - Nihat Kahveci

Turkiet - Spanioen 1-2

MB: Emre Asik - Hakan Balta
AP: Semih Sentürk - Nihat Kahveci

Turkiet - Estland 4-2

MP: Servet Certin - Gökhan Zan
AP: Sercan Yildirim - Tuncay Sanli

Bosnien - Turkiet 1-1

MB Servet Cetin - Önder Turaci
AP: Semih Sentürk - ingen

Belgien - Turkiet 2-0

MP: Servet Cetin - Önder Turaci
AP: Ceyhun Eris - Nihat Kahveci

När man tittar på det så här ser det helt komiskt ut. En utomstående skulle kunna tro att en liten tre-åring med tillgåmg till Football Manager har varit ansvarig för landslaget. 

Inte nog med att Terim aldrig har kunnat vara konsekvent, han har dessutom förlitat sig på spelare som är i slutet av sina karriärer. Spelare som Yusuf Simsek, Ceyhun Éris och Ibrahim Üzülmez. Inför denna livsviktiiga kamp mot Belgien lät han kalla upp Ceyhun Eris. En spelare som inte gjort väsen av sig sedan han lämade Fenerbahce för många år sedan. Men på senare tid har Ceyhun gjort ett par bra matcher för sitt klubblag Ankaragücü, vilket räckte tydligen för att starta i landslaget.

Yusuf Simsek, en 34-årig offensiv mittfältare, blev helt plötsligt Terims viktigaste inhoppare. Anledningen var en bra halv säsong förra året för Besiktas.

Vid brist på mittbackar valde Terim att göra om vänsterbackar och defensiva mittfältare till mittbackar istället för att kalla upp naturliga mittbackar. Inför Spanienmatcherna rådde det brist på mittbackar pga sklador varför Terim låter vänsterbacken Hakan Balta hoppa in som mittback, och kallar upp 34-åringen Ibrahim Üzülmez för spel i landlsaget igen. I och med detta fick en vänsterback spela på en ovan position, och en spelare som inte alltför länge sedan, inte längre var välkommen till landslaget, fick hoppa in i de livsviktiga matcherna mot Spanien. Oturligt nog var det Hakan Baltas miss sim orsakade förlusten mot Spanien hemma. Men ingen ska klandra Hakan för detta då han inte är en riktig mittback. Terim gillade som sagt att röra om i grytan i hopp om att uppnå det omöjliga med det omöjliga.

En annan egenskap för Terim har varit att kalla upp en spelare pga deras tillfälliga formtopp,och låtit dem starta direkt i sin landslagsdebut. När de inte har lyckats i den första matchen (vilket har inträffat i 9 av 10 fall) har han aldrig mer kallat upp dessa spelare till landslaget. Här är det inget snack om att komma in från bänken och spela de sista 10-20 minuterna av matchen, och sakta men säkert komma in i gänget. För Terim har mottot varit: allt eller inget.

Med en sådan variation på backlinjen kan det knappast komma som en överraskning att Turkiet aldrig lyckades få till ett bra fölrsvarsspel. Turkiets försvarsspel har bokstavligen talat varit bedrövlig och hållt en klass som även en blåbärsnation i fotboll hade kunnat hånflina åt.

Att målskyttet inte har varit framgångsrikt framgår säkerligen tydligt i de ovan nämda matcherna. Endast i matcherna mot Spanien fick vi se samma anfallspar i två på varandra följande matcher. Hur en tränare kan förvänta sig en anfallare göra bra ifrån sig när partnern ändras för varje match kan endast "Imparatore" svara på.

Med allt det jag har skrivit i beaktning är det inte så värst underligt att Turkiet missar nästa VM-slutspel. Så här pass oprofessionellt och amatörmässigt har aldrig ett turkiskt landslag tidigare skötts. Inte ens under den tiden då vi förlorade med teniissiffror i varje match. Då hade vi inte spelamaterialet för att kunna spela bättre fotboll. De senaste 15 åren har vi haft allt vi har kunnat behöva för att lyckas. Den stora besvikelsen har dock varit medias och förbundets tystnad, deras rädsla för att kritisera "Imparatore".

Vi få som har vågat göra detta fick motså mycket "skit" från de som jämt och ständigt försvarade "imparatore". Att kritisera Terim var som att begå en dödssynd, det fick bara inte hända. Även idag efter VM-kvalfiaskot har jag synat drygt 20 turkiska fotbollskrönikor och det är underligt,men samtidigt ej överraskande, hur förvånansvärt lite Terims namn näms i deras texter. Ursäkterna är många, men de inkluderar inte "Imparatore" Vissa till och med tycker att han ska stanna kvar för att bibehålla det momentum so Terim, tydligen, har uppnått de senaste 4 åren.....:)

Cenk Gökgünay2009-10-11 13:20:00
Author

Fler artiklar om Turkiet