Lagbanner
Gavlevallen, 2019-07-20 16:00

Dalkurd FF - Varbergs BoIS

Inför: Turkiet - Estland
Dags för landslaget att visa vad de går för!

Inför: Turkiet - Estland

Turkiet inledde VM-kvalet med en bortaförlust mot Holland. Även om detta skulle kunna ses som normalt så blev detta en jobbig förlust då Turkiet spelmässigt var minst lika bra som motståndarna, stor kritik riktades mot tränaren på grund av dennes spelarval. På tisdag har man chansen att ta tre viktiga poäng och komma tillbaks i form, motståndet är Estland.

Landslaget klev ut på Amsterdam Arena och hade framför sig en kanske större turkisk publik än holländsk. Även om man här och där såg Besiktas-tröjor eller Galatasaray och Fenerbahce-tröjor, även om man till och med såg Ankaragucu-tröjor så var ändå läktaren helt rödvit och det räckte till att få spelare och supportrar att tagga till rejält. På planen fanns två otippade förstaelvor. Holland hade flera nya spelare som aldrig tidigare spelat landslagsfotboll på planen och spelare som Huntelaar, Van der Vaart, Stekelenburg m.m. satt på bänken eller var inte med truppen, Robin van Persie, Wesley Sneijder och Arjen Robben var de som skulle bära ansvaret i laget. Även i Turkiet fann vi en omtalad och diskuterad elva, Hamit Altintop spelade högerback istället för Gökhan Gönul, Umut Bulut forward istället för Burak Yilmaz, och spelare som Nuri Sahin och Selcuk Inan bänkade.

Turkiet inledde bättre än Holland och var spelmässigt bättre under första halvlek, om detta var pga. Hollands dåliga spel eller Turkiets bra spel kan diskuteras. Turkiet inledde med press och aggressivitet, anfallstrion Sercan, Umut och Arda jobbade fram bra lägen däribland ett friläge och ett stolpskott. Målet kom dock av Van Persie i form av en nick från en hörna och Holland tog ledningen. Den andra halvleken blev väldigt omtalad då många starkt stod emot Abdullah Avcis val att inte byta in mittfältaren Selcuk Inan, även valet att sätta in Nuri Sahin och Mevlut Erdinc kritiserades starkt då man inte tyckte dessa spelare passade in i det spel som spelades vid den tidpunkten. Det slutade med att Holland i matchens slutsekunder kontrade till sig 2-0 och efter en jämnare andra halvlek fick Turkiet lämna arenan med en förlust.

Det kunde ha blivit mer. Det är omöjligt att inte säga så till sig själv efter matchen, däremot är det viktigt att inte fastna på en punkt för länge (något turkar är experter på). Holland är trots allt bland världens bästa lag och det är vitalt att man tar poäng efter denna förlust.

Estland

Estland är känd som lite av en jobbig motståndare som ställde till det för Turkiet under VM-kvalet 2010 då man spelade 0-0 borta och tappade 2 poäng som blev väldigt viktiga i Turkiets race om andraplatsen som till slut gick till kompislandet Bosnien. Den senaste matchen mot Estland var en träningsmatch innan play-off mot Kroatien inför Euro 2012, man vann matchen med 3-0.

Estland som under sina senaste 10 matcher vunnit 3, förlorat 6 och spelat en oavgjord borde inte vara något problem mot Turkiet speciellt på hemmaplan. Turkiet har dock genom flera år en tendens att förlora mot sämre lag, många pekar på motivations problem hos spelarna och vi får hoppas att detta inte blir fallet på tisdag. Estland spelade sin första match i gruppen mot Rumänien på hemmaplan och förlorade med 0-2.

Förväntad startelva

Förstaelvan beror mycket på om Abdullah Avci väljer att svara på kritiken och starta med kanske Burak eller Selcuk, eller om han väljer att fortsätta med sin tidigare elva även mot Estland. Troligtvis kommer man dock starta med en mer offensiv elva och det kan mycket väl bli så att man spelar med Selcuk Inan eller Hamit Altintop på mitten istället för Mehmet Topal. Mycket pekar på att backlinjen ihop med målvakten inte kommer ändras med ett undantag på högerbackspositionen som kan komma att ändras efter Holland-matchen.

Det man kan konstatera är att om Abdullah Avci väljer att fortsätta på sin egna elva borde han se till att laget vinner, för vid ett poängtapp på tisdag kan mycket kritik riktas mot tränaren redan efter hans andra tävlingsmatch för landslaget, om detta är rätt kan ännu en gång diskuteras.

Matchinfo

Match: Turkiet – Estland

Matchtid: 20:00

Arena: FB Sukru Saracoglu Stadium

Domare: Marcin Borski (Polen)

Okay Karan - BesiktasJK__95okay.karan@gmail.com2012-09-10 22:23:25
Author

Fler artiklar om Turkiet