Lagbanner
Vikingavallen/Täby IP 1, 2019-07-20 18:00

Hammarby TFF - Örgryte

Mot nya framgångar! - Inför: Holland - Turkiet
Abdullah Avci och sina spelare mot nya framgångar!

Mot nya framgångar! - Inför: Holland - Turkiet

Då var det dags för Turkiet att stiga ut på planen och starta kampen om en plats i VM i Brasilien. Det är lite mindre än 2 år kvar tills slutspelen börjar men Turkiet som kämpar i en grupp som består av lag som Ungern, Rumänien, Estland, Andorra och främst Holland står inför tuffa utmaningar. Landslagets första utmaning är kanske gruppens tuffaste match då man på bortaplan kommer stå emot jättarna Holland, Turkiet som däremot gjorde succé under Euro 2008 letar efter en liknande prestation.

Den 17:e november annonserades det att Abdullah Avci som tidigare upplevt lyckade säsonger i Istanbul BB skulle ersätta Guus Hiddink som det Turkiska landslagets nya tränare. Många var osäkra kring detta val men det hela skulle ändras efter att Avci anordnade 5 träningsmatcher på raken under en period av 10 dagar (Se analys av träningsmatcherna). Truppen som bestod av flera nya, unga spelare fick flera att öppna ögonen och efter att Turkiet under dessa matcher tog fyra vinster och bjöd på ett mycket bra spel så hade flera väldigt höga förhoppningar om landslaget.

I dagsläget har vi ett landslag som består av flera nya spelare och är inte så lik den trupp Hiddink brukade ta ut. Efter en rätt så dålig träningsmatch mot Österrike såg vi ett problem som länge hängt med landslaget och är ett problem som många inte riktigt brukar betona så starkt. Det är att flera spelare har svårt att släppa tankarna kring klubblaget och fullt fokusera på landslaget. Turkiska spelare är kända att spela med känslor och detta visar sig på planen också, flera turkiska-fans minns säkert hur laget spelade under slutet av EM-kvalet 2011 efter att Fenerbahce och Trabzonspor krigat om ligans förstaplats till den sista omgången, det sades att flera spelare hade svårt att släppa ligans sista omgångar och hade svårt att fokusera på landslaget. Även under slutet av 2011 då Turkiet åkte ut mot Kroatien efter ett bedrövligt spel pekade många på att spelarna hade svårt att hålla fokus psykiskt pga. av mutskandalen som då pågick i Turkiet, detta sågs även på fansen då vissa spelare som tillhörde vissa specifika lag buades ut efter att Turkiet låg under. En stor anledning till detta sägs vara att man har flera spelare från de fyra största lagen i Turkiet (Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray, Trabzonspor) och att dessa spelare oftast kommer till landslaget med en massa drama i bagaget. Detta sågs även under träningsmatchen mot Österrike som spelades direkt efter Super Cup-finalen mellan Galatasaray och Fenerbahce då flera spelare visade på dålig fokus och även bland landslagets viktigaste spelare som Burak Yilmaz, Selcuk Inan, Caner Erkin och främst Mert Gunok visade på dåliga prestationer. Detta är en stor del i att Turkiet är ett dåligt ”kval-lag” då man under de senaste sju landslagsturneringarna endast kvalificerats till tre. I slutspelen har Turkiet dock visat sig vara oerhört effektiva då man under dessa tre tillfällen spelat EM-kvartsfinal (2000), VM-semifinal (2002) och EM-semifinal (2008).

Nu kan man dock konstatera att inget väldigt märkvärdigt hänt i den turkiska ligan de senaste omgångarna och vi får hoppas på att spelarna kan hålla full fokus på landslaget. Även om man kan diskutera hur spelarna i Turkiet påverkas mentalt så kan man konstatera att de turkar som spelar i Europa lär ha kommit till landslagslägret i ett glatt humör. T.ex. firade Arda Turan och Emre från Atletico Madrid nyligen sin Super Cup vinst medan Nuri Sahin firade sin övergång till Liverpool samt sin födelsedag.

Holland

Holland var som säkert många minns en stor besvikelse under Euro 2012 och åkte ut ur ”dödens grupp” på sistaplatsen med tre förluster, stor kritik var riktad mot Hollands stjärnspelare för att de inte tog initiativ och ansvar i laget. Även efter EM så har Holland spelat en träningsmatch mot Belgien och där åkte man också på en tung förlust med 4-2, detta var Louis van Gaals första match då han efter Euro 2012 blev vald som landslagets nya tränare och gjorde comeback i landslaget.

Man kan se Hollands dåliga form på två sätt. Holland är klart ur form och stjärnspelarna Robben, Van der Vaart och Sneijder har svårt att styra mittfältet och skapa ett samarbetande passningsspel. Kritiken har riktats stort mot stjärnspelarna och deras dåliga relation med den gamla landslagstränaren Bert van Marwijk och det återstår att se om Louis van Gaal kommer lyckas att föra igenom sina taktiker utan kritik från spelarna. Däremot är denna match även en perfekt chans för Holland att framför sina egna fans visa vad de går för och vinna tillbaka supportrarnas stöd och tillit. Även en god chans för van Gaal att bevisa sig ihop med lagets stjärnor.

Förväntad startelva

Turkiets elva är fortfarande oklar med det verkar bli ett 4-3-3 system med Mert Gunok i mål då den ordinarie målvakten Volkan Demirel är skadad. Backlinjen tros bestå av Gökhan Gönul som högerback och Hasan Ali Kaldirim som vänsterback. Mittbackspositionen är oklar ännu då man upptäckt skador hos Egemen Korkmaz och Semih Kaya och därför har Eren Gungör lagts till i truppen, därför tros det kunna bli Ömer Toprak och Bekir Irtegun (alt. Eren Gungör) som startar mot Holland.

Mitten är förmodligen ganska säker och kommer nog bestå av tre centrala mittfältare i form av Emre, Mehmet Topal (alt. Selcuk Inan) och Arda Turan (fri roll).

Anfallet kan bestå av Sercan Sararer och Umut Bulut som yttrar, men även Arda kan spela ytter om man sätter in Nuri Sahin i mitten. Den enda riktigt säkra positionen i anfallet är nog Striker-positionen där Burak Yilmaz förmodligen säkrat sin plats.

Matchinfo

Match: Holland – Turkiet

Matchtid: 20:30

Plats: Amsterdam Arena

Domare: Carlos Velasco Carballo (Spanien)

Kanal: TV10

Okay Karan - BesiktasJK__95okay.karan@gmail.com2012-09-06 22:10:00
Author

Fler artiklar om Turkiet