Lagbanner
2019-06-28 22:00

Sydafrika - Namibia
1 - 0

499 matcher av glädje och tårar! - Truppen mot Danmark
499 matcher av glädje och tårar!

499 matcher av glädje och tårar! - Truppen mot Danmark

På onsdagen den 14:e November stiger det Turkiska landslaget ut på en träningsmatch mot Danmark. Detta är dock inte bara en träningsmatch utan det är landslagets 500:de match. Matchen börjar kl. 20.00 (svensk tid) och spelas på Turk Telekom Arena. Nedan följer truppen som Abdullah Avci tagit ut.

Lite historia

Det Turkiska landslaget stiger som sagt ut på sin 500:de landskamp, Turkiet som speciellt på senare år har nått höjder i både EM och VM har under flera år kämpat för att uppnå den speciella disciplinen och koncentrationen som krävs på landskamper. Förmågan att kunna låsa ut allt annat som pågår i ens karriär och bara fokusera på landslaget är något Turkiet misslyckats med flera gånger, speciellt under kvalen. Under sina 499 matcher har Turkiet tagit 180 vinster, 116 oavgjorda och 203 förluster.

Det turkiska landslaget spelade sin första landskamp år 1923 mot Rumanien och spelade oavgjort, 2-2. Med det ökade intresset för fotboll i Turkiet ökade även satsningarna, dock så valde man att inte gå med i de tre första värdsmästerskapen i fotboll pga. olika anledningar. Man lyckades för första gången kvala sig till VM-slutspel år 1950 efter att man slagit Syrien med 7-0, dock så valde man att dra sig ur turneringen pga. landets dåvarande dåliga ekonomi. 4 år senare lyckades man spela VM-slutspel för första gången 1954 och detta på ett underligt sätt. Man mötte nämligen Spanien i en play-off match, första matchen slutade med en 4-1 förlust. Turkiet vann dock den andra matchen med 1-0 och detta innebar med dåtidens regler att man spelade en tredje avgörande match. Efter att denna match slutade 2-2 så gick Turkiet vidare efter något så enkelt som slantsingling. Man åkte ur turneringen i gruppspelen men turneringens minnesvärda 7-0 vinst över Syd-Korea står kvar som Turkiets största VM-slutspel vinst. Även 1958 valde man att inte delta i VM men efter det oroliga 50-talet i Turkiet som även påverkade landslaget i form av tillbakadragningar från mästerskap osv. så kunde landet och även landslaget inleda en nysatsning.

Man lyckades inte kvala sig in i VM 1962 och det skulle dröja hela 40 år till innan Turkiet kvalade sig in i VM. Under VM 2002 hade Turkiet tränaren Senol Gunes bakom sig och man hade ett välbyggt lag baserad på det ligavinnande Fenerbahce från 2001, delar av ett Besiktas som skulle vinna ligan ett år senare men främst ett lag som baserades på det UEFA Cup/Super Cup vinnande Galatasaray från 2000. Turkiet lyckades under sitt andra VM-slutspel ta VM Brons efter att man förlorade mot vinnarna Brasilien i semi-final. Året efter tog man även en trejdeplats i Confederations Cup.

Även i EM så har Turkiet haft en ojämn prestation. Man lyckades inte kvala sig in till de första nio europamästerskapen (1960-1992) men det hela skulle vända år 1996 när man för första gången kvalade sig in till EM-slutspel. Det blev dock en stor besvikelse då man åkte ur gruppspelen med tre förluster. 4 år senare skulle man däremot få se ett helt annat landslag. Det Mustafa Denizli ledda landslaget lyckades under EM 2000 ta sig till kvartsfinal efter att man tagit sig vidare från en grupp med Portugal, Belgien och Sverige, matchen mot Sverige slutade 0-0 och brukar ses som bland EM historiens minst underhållande matcher. Turkiet skulle däremot få flera ögon på sig och skapa ny historia år 2008 då man med Fatih Terim som tränare gick till semi-final i EM 2008, Turkiets sista-sekund vinster och vändningar mot Schweiz, Tjeckien och Kroatien gjorde att landslaget blev en publikfavorit hos många.

Under sin landslagshistoria bestående av 499 matcher så har Turkiet totalt haft 54 tränare sedan 1923, av dessa står Fatih Terim som den mest lyckade tränaren då han under sina tre perioder som tränare tagit 43 vinster på 92 matcher. Den spelare som gjort mest mål i landslaget är Hakan Sukur med 51 mål, han följs av Tuncay Sanli som nätat 22 gånger. Målvaktslegendaren Rustu Recber är den spelare som spelat flest landskamper, 120.

Truppen mot Danmark

Målvakter
Volkan Demirel, Mert Günok (Fenerbahçe),
Onur Kivrak (Trabzonspor),

Försvar
Bekir Irtegün, Gökhan Gönül, Hasan Ali Kaldirim (Fenerbahçe),
Semih Kaya (Galatasaray),
Ersan Gülüm (Besiktas)
Aykut Demir (Gençlerbirligi),

Mittfält
Caner Erkin, Mehmet Topal (Fenerbahçe),
Selçuk Inan, Hamit Altintop, Emre Çolak (Galatasaray),
Soner Aydogdu (Trabzonspor),
Alper Potuk (Eskisehirspor),
Gökhan Töre (Rubin Kazan),
Kerim Frei (Cardiff City),
Sercan Sararer (Greuther Fürth)
Nuri Sahin (Liverpool),
Emre Belözoglu, Arda Turan (Atletico Madrid)

Anfall
Burak Yilmaz, Umut Bulut (Galatasaray), Mevlüt Erdinç (Rennes)

Okay Karan - BesiktasJK__95okay.karan@gmail.com2012-11-09 17:30:00
Author

Fler artiklar om Turkiet