Turkiska hörnan
Det händer alltid saker i den turkiska ligan. Både på och utanför plan. Från och med idag kommer vi att ställa fyra frågor per vecka till utvalda medlemmar från Galatasaray, Fenerbahce och Besiktas sidorna (ej nödvändigtvis admins/skribenter) där de har chans att ge sin input. Därav får vi en uppfattning om vad de olika lägren tycker om specifika händelser/matcher.
Personerna som deltar den här veckan är Rojhat Mesut Aslan (Galatasaray), Harun Budak (Fenerbahce) och Atlas Cenbey (Besiktas).
Rojhat Mesut Aslan:
Nej. Fenerbahce har haft problem på bortaplan under flera år samtidigt som dem har gått obesegrade i hela 46 matcher på hemmaplan. Just Fenerbahce´s bortamatch facit anser jag vara
en attityd/inställningproblem hos spelarna där man ser att viljan att vinna är noterbart avvikande om man jämför med prestationen på hemmaplan. Titta bara på hur dem förlorade den senaste matchen. Jag ämnar inte att anklaga några spelare men ingen som såg den matchen kan påstå att Fenerbahce förlorade p.g.a motståndet. Det såg mer som att fener spelarna inte ville vinna. Spelare bokstavligen gick på plan. Om vi går över till Galatasaray så har vi inte någon anmärkningsvärd svårighet på bortaplan samtidigt som det måste ske ett under för att något lag skall kunna skrälla hemma på TT Arena idag. Men om man bara tittar tillbaka ett par år tillbaka på den säsongen vi förlorade 16 av 34 matcher och gjorde vår största fiaskosäsong någonsin. Sett ur frågeställningens synvinkel betyder det alltså att anadolu lagen var särskilt framgångsrika det året. Sanningen är dock att det var vi som var under all kritik. Vi var ett stort fuskbygge som faktiskt inte var bättre än det resultaten styrkte.
Senaste matchen mot Orduspor nämnde jag till sällskapet redan efter tio minuters tittande att vi inte skulle komma upp i normalstandard den kvällen. Laget såg väldigt osynkroniserad ut och jag tror att CL matchen som väntar i veckan var en stark bidragande faktor. Mycket riktigt kom vi aldrig riktigt igång. Å andra sidan så kan jag inte ta det ifrån Orduspor som gjorde en väldigt pigg och fokuserad match. Dem spelade precis som man ska göra mot Galatasaray men trots det kunde vi ha vunnit matchen med lite mindre agg av Fru Fortuna.
Jag tror snarare att om Galatasaray / Fenerbahce kommer upp i 70-75 % av sin högsta nivå mot "anadolu lagen" så räcker det för en vinst. Galatasaray har kommit upp i den nivån i stort sett varje match sedan början av den gångna säsongen och dominerat. Fenerbahce är en best på hemmaplan, tar oftast ledningen redan efter 10-15 minutermen på bortaplan mot anadolu lagen tappar tongivande spelare karaktär. Just det är ett stort problem som slagit rot hos våra rivaler. Det har kostat dem ligatitlar även under säsonger där dem inte har förlorat ett enda derby. Men det har inte berott på motståndarna enligt mig. Det är mer ett mentalt problem där.
Så mitt svar är nej. Även om Bursaspors ligatitel ifrån 2009-2010 har stärkt attityden hos dem mindre lagen i ligan så ser jag inte en sådan trend som det frågas om.
Harun Budak:
Jag tror det handlar om psyket. Man vet inte riktigt vad som väntar dig och ibland så chockar anadolu lagen de större från Istanbul. Underskattning kan ha en del att göra med det också men i slutändan handlar det om vilja och inget annat.
Atlas Cenbey:
Anadolu lagen har växt senaste åren och jag tror det är en trend som kommer fortsätta framöver i ligan, man blir inte alls förvånad längre över att storlagen förlorar på bortaplan mot lag som Orduspor, Gaziantep, Kasimpasa osv. Anadolu lagen har blivit starka ekonomiskt samt att man har en starkare motivation bland spelare jämfört med för 10 år sedan att kunna visa upp sig mot storklubbarna och en bra insats gör så att man hamnar i blickfången. Ekonomin måste ändå vara nyckelfaktorn för anadolu lagen, ekonomin hjälper bara inte att vi får se heta nyförvärv utan också t.ex nya arenor som byggs runt om i landet. Kort sagt är Anadolu lagen på framfart !
Rojhat Mesut Aslan:
Jag har inte en övergripande insyn på Kasimpasa och deras bygge men vad jag har hört sägas är att dem har fått en stabil klubbstyrelse som investerar i diverse träningsfaciliteter samtidigt som man har satsat en summa på 50 miljoner dollar på truppen. Hur väl det stämmer vet jag dock inte. Kanske räknar dem in löneavgifter i brutto i den summan? En sak som jag tydligt kan peka på dock, är att dem lag som har en mindre supporterskara eller mildare supportergrupper är även de av dem som lyckas skapa fram stabilaste lagbyggen. Mindre press ifrån omgivningen, avsaknaden av förväntansfulla fans som kräver att Y och X sparkas, gör det enklare till att nå kontinuitet och långsiktliga planeringar. Se bara på I.B.B, Kasimpasa, Ordu som har det lugnet. Av dem nämnda tre lagen är Kasimpasa och Ordu fortfarande i ett projektstadium, det är för tidigt att dra slutsatser om dem medan I.B.B har lyckats beundransvärt bra i sin stilla tillvaro.
Harun Budak:
Som jag sa innan, vilja och stort självförtroende. Man har samlat in pusselbitar från Europas och Turkiets alla hörn och fått ihop ett starkt, komplett lag. Några tunga namn men även halvt okända namn som tillsammans har klistrat sig fast i toppen av ligan.
Atlas Cenbey:
För att vara nykomling i ligan så är Kasimpasa starka ekonomiskt och att man har bra kontakter utanför fotbollen vilket gynnar alla lag som har det, kanske man bör nämna att laget har döpt sin hemmaarena efter premiärministern Recep Tayyip Erdogan. Om man ska lägga politiska snacket åt sidan så har Kasimpasa också gjort riktigt bra nyförvärv bland annat Andreas Isaksson, Kalu Uche, Özer Hurmaci, Djalma och Fabian Ernst. Laget har en blandning av rutin och hungriga spelare som är ute efter att bevisa sig för ligan på bästa möjliga sätt, innan ligan drog igång så var det många som trodde att Kasimpasa hade köpt in allt för många avdankade spelare in i laget men det har visat sig vara tvärtom och man har efter 6 omgångar visat sig vara riktigt farliga samt att man kommer kunna ge stora problem mot storklubbarna.
Alla blev förvånade när man efter 5 omgångar sparkade tränare Metin Diyadin efter 0-1 förlusten mot Sivasspor trots att man ändå låg tvåa i tabellen bakom Galatasaray vilket fortfarande är en gåta för de flesta fotbollsfans. Fast än man inte hade gjort klart med en ny tränare omgången efter lyckades man under lördagen besegra Fenerbahce rättvist med klara 2-0. Vinsten visade att man helt klart är ett stort hot denna säsong mot storklubbarna och anadolu lagen.
Rojhat Mesut Aslan:
Ja, det är just det här som får mig att vilja prata avvaktande om Kasimpasa´s framfart. Man sparkar tränaren som byggt upp laget trots en andra placering i tabellen för att hämta in Roy Keane.
Skall det svänga lika fort i fortsättningen för Kasimpasa så tror jag att dem inte kommer att bli långlivade i högsta divisionen. Om nu Roy Keane kommer så tackar jag bara och tar emot. Skulle bli oerhört intressant med lite irländsk vinnarskalle och temperament vid sidlinjen i ligan.
Harun Budak:
Ambition kan leda till framgångar. Om Roy Keane kan se ambition, styrka, potential och vilja att stanna kvar i turkiska högstaligan, tror jag inte att det är fullt omöjligt att han tar över tränarrollen.
Atlas Cenbey:
Att vi får se ännu en fotbollsprofil i ligan gör mig glad. Dock är jag förvånad att dom väljer Roy Keane istället för Metin Diyadin som tog laget till andraplats i ligan, sen så håller jag inte så stor koll på hur Keane skötte sig som tränare när han tränade engelskalagen Sunderland och Ipswich men att han fick sparken efter 1.5 år i båda lagen väcker en hel del frågetecken om Kasimpasas styrelse. Om det blir flipp eller flopp det vet vi inte ännu men som sagt gör det mig glad att ligan har fått in ännu en stor profil och denna gång en halvgalen sådan.
Rojhat Mesut Aslan:
Tvärtemot många Fenerbahce-supportrar så tycker jag att Aykut Kocaman borde stanna som Manager för Fenerbahce under många år framöver. Nej, det är inte för att det verkar gå åt
pipan med Aykut i rodret i år som jag vill att han stannar. Jag tycker bara att vi måste komma ur bubblan där en tränare inte blir långvarigare för mer än ett fåtal år. Speciellt dem tre största borde lägga detta bakom sig och satsa på en sundare planering. Jag vill se mitt Galatasaray göra en "Wenger" eller "Ferguson". Jag tycker att det är så fotbollen skulle må bäst.
När Galatasaray nådde botten med Frank Rijkaard så var jag bland dem första som förespråkade att man skulle gå skilda vägar. Men fallet med Aykut skiljer sig ifrån vad vi hade med Rijkaard. Den holländska legenden hade ansvaret i över ett och ett halvt år. Inte en enda gång under den tiden kunde jag se en utvecklling, då räknar jag bort Atletico dé Madrid matchen borta där vi faktiskt gjorde en bra match. Vi spelade samma ruttna spel första matchen under holländaren som sista matchen men Rijkaard ville inte se. Aykut Kocaman skiljer sig ifrån detta som så att han faktiskt har haft framgångsrika säsonger med Fenerbahce. Man vann till exempel turkiska cupen som man inte hade vunnit på 29 år. Spelet har legat på bra många högre nivåer än vad det gör idag. Alltså kan man gå tillbaka till det. Har man gjort det en gång så kan man göra det igen. Idag har Aykut Kocaman nått botten. Enligt mig beror det på att han har han brustit i sitt man management. Han verkar totalt ha tappat kontrollen över truppen. Legenden Alex är öppet olycklig, Baroni ser olycklig ut, detsamma med Stoch och Sow. Ingen av dessa spelare ser motiverade ut och hamnar därför då och då utanför truppen vilket bara förvärrar situationen.
Hade jag förfogat över Fenerbahce idag så hade jag behållt Aykut Kocaman (vilket dem verkar vara beredda att göra) och istället rensat truppen på spelare som "gråter" när dem hamnar utanför truppen fastän dem inte presterar. "There is no I in team. " Sätt ut ett tydligt exempel till resterande spelare som blir kvar om vem det är som blåser i visselpipan.
Jag älskar Alex som fotbollspelare. Enligt mig är han den bästa spelaren tillsammans med Hagi som någonsin har spelat i Turkiet. Men det är dags för honom att röra på sig. Han hotar ändå med att återvända till Brasilien titt som tätt. Med sig kan han ta med sig tjurpuppan Baroni och Stoch som kan vara magnifik i sina bästa stunder men som under en lång period nu betett sig som ett barn.
Jag hoppas fenerfansen inte tar det jag skriver om era spelare på felsätt. Jag menar bara att skriva om vad jag ser som problemet hos er fotbollslag, och vad som vore den rätta lösningen. Aykut Kocaman borde stanna, men jag befarar att tärningen är kastad för hans del...
Harun Budak:
Som stor Fenerbahce-supporter är jag övertygad om att det handlar om att Aykut Kocaman stått vid Fenerbahces sida genom den tuffa perioden då mutskandalen sparkade igång. Han har aldrig uttryckt sig negativt utan bara visat fullt stöd och support till de inblandade och var själv med från början till slut. Nu har styrelsen och presidenten vänt på stödet och stödjer Aykut Kocaman fullt ut och det enda som kan leda till ett slut för hans karriär är om han själv väljer att avgå.
Atlas Cenbey:
Rojhat Mesut Aslan:
Harun Budak:
En fråga här skulle kunna vara "veckans mål" kanske? På det svarar jag Hasan Kabze i Orduspor-Galatasaray.
Atlas Cenbey:
Att mitt kära Besiktas vinner kvällens match mot Sivas och att vi självklart vinner även Istanbulderbyt mot Fenerbahce nästa helg. Måste nog tillägga att Turkiska fotbollsförbundet är allt för hårda med att ge straff, har inte koll på hur många matcher dom nu har gett Besiktas hemmamatcher där bara kvinnor får kolla på matchen.
-----
Tips på förbättringar tas gärna emot.
Mejla till: kral.kemal@gmail.com