Lagbanner
Oförglömlig EM resa till Tyskland
En bild på mig.

Oförglömlig EM resa till Tyskland

Under tisdagen skulle jag inklusive fyra andra personer bege oss till Tyskland.

Skulle vi få biljetter?
Vi undrade och jag var verkligen stressad. Skulle vi lyckas få biljetter när Turkiet skulle möta Tjeckien bland tusentals turkar i Hamburg?

Lättnad 
När man äntligen var i färjan mot Tyskland hade vi fått våra matchbiljetter, och det enda jag undrade nu var om biljetterna var värd pengarna, dvs skulle Turkiet få avancemanget.

Hamburg/Matchdag
Nervositeten ökade och jag började märka själv att den här matchen kunde innebära en lång natt. Jag ville inte bli bästa trea utan jag ville att Turkiet skulle imponera och gå vidare välförtjänt. Innan matchen samlades hundratals fans (om inte mer) och marscherade i 30-40 minuter mot arenan. Marschen leddes av en buss där det bland annat fanns en person som skötte ramsorna och en DJ som spelade musik. Vi som deltog i marschen hängde med, skrek och sjöng bland hundratals turkiska flaggor.

Turkiet-Tjeckien 
När jag klev in i arenan trodde jag först allt var en dröm. Jag försökte påminna mig själv att njuta av stunden och ta det lugnt. Innan avsparken njöt man med uppvärmningen, där turkiska spelarna värmde upp mot vår sektion och såklart nationalsången som man bara fick rysningar av.  

Avspark 
För Turkiet skulle kryss innebära att dom gick vidare, men vi ville vinna. Rött kort efter 20 minuter, och det firade vi alla som att Turkiet hade gjort ett mål. Antonín Barák fick EM historiens snabbaste röda kort. I halvtid stod det 0-0, och det kändes nästan som att matchen spelades elva mot elva. Turkiet var en man mer, men ändå hade Tjeckien vassare lägen i halvtid och det märktes att dom inte hade någonting att förlora.

Andra halvan 
I stående läge var Turkiet vidare i gruppen, men det skulle innebära en tredjeplats och ett nästkommande möte mot Spanien. Utöver det ville vi att laget spelade bättre fotboll och jag tänkte för mig själv vi är en man mer och har allt i egna händer, ska vi fega? Vinn matchen. Andra halvan kunde inte börja bättre när Baris Alper var på spelhumör och spelade in den till Kenan Yildiz som först sköt på tjeckiskt försvar men fick en ny chans med returen som målvakten Jindrich Stanek räddade. Anfallet fortsatte, först sköt defensiva mittfältaren Ismail Yüksek skottet på försvaret, vid returen spelade han bollen till Hakan Çalhanoglu som bombade 1-0 till Turkiet med ett fantastiskt vristskott med yttersidan. Väldigt viktigt mål för honom, hela Volksparkstadion jublade och jag fick rysningar. Det här var målet Hakan Çalhanoglu behövde med tanke på den kritiken han har fått i landslaget om varför han spelar bättre i Inter än i Turkiet.
Kvarten senare svarade Tjeckien med 1-1, jag trodde och nästan alla turkar på plats trodde att målet skulle dömas bort. Domaren kollade på VAR men godkände målet ändå trots att målvaken Mert Günok blev störd av Tjeckiens anfall när han försökte kontrollera bollen.

Slutet av matchen 
Tjeckien hade ingenting att förlora längre och nervositeten hos mig och alla andra turkiska fans började öka. Det enda jag kollade var på bänken om någon ny spelare skulle komma in och säga sista ordet. Eller ska vi nöja oss med kryss? Tjeckien var duktiga efter kvitteringen och skapade vassa lägen. I den sjuttiofemte matchminuten skulle Cenk Tosun komma in för Turkiet, och alla runt om mig sa nog samma sak, äntligen! Har det här landslaget ingen anfallare? Det var det första man fick höra i halvtid. Montella har länge blivit kritiserad för att han inte spelar med en traditionell anfallare. Många i läktaren ropade ut detta under matchen och man ville se ett inhopp av antingen Cenk Tosun, eller unga Semih Kiliçsoy, två spelare som inte fått spela en enda matchminut detta mästerskap. När slutminuterna började närma sig valde domaren att lägga till sex tilläggsminuter.

Cenk Tosun
Tjeckien pressade och pressade med det hjälpte knappt. I slutsekunderna skulle Orkun Kökçü skicka en fin passning mot Cenk Tosun. Anfallaren tog emot bollen och drev in mot straffområdet. Han var den som sa sista ordet, och på vår sektion såg man målet perfekt och efter arenans eruption fick man bara rysningar. Cenk som spelade sin första EM-match gjorde det här viktiga målet efter att även ha varit en nyckelfigur i Turkiets avancemang från kvalet.

Händelserik match som sagt 
Efter domaren blåste av matchen var man bara stolt och känslofylld. Jag tänkte för mig själv, detta blir ett minne för livet. Speciellt när landslaget kom mot vår sektion direkt efter matchen. 
Efter sexton år tog vi oss vidare från ett gruppspel i ett mästerskap, dessutom hade vi Portugal och Tjeckien i gruppen samma som EM 2008. Även då gick Turkiet ock Portugal vidare med sex poäng vardera.

Turkiets nästkommande motstånd
Turkiet hamnade tvåa i grupp F och kommer under tisdagen att möta Österrike i åttondelsfinal.
 

Cuvan CakirCuvan93@gmai.com@Cuuvan932024-06-29 21:05:00
Author

Fler artiklar om Turkiet