Lagbanner
Tung förlust mot Portugal
Inga roliga bilder från Portugal matchen..

Tung förlust mot Portugal

Efter att Turkiet i första omgången spelade fin fotboll mot Georgien blev det tyvärr inte lika bra mot Portugal..

Fel startelva som diskuterades mycket
Turkiet gjorde fyra förändringar i startelvan efter Georgien vinsten. Målvakten Mert Günok hade en knäskada och fick inte starta. Tränare Montella valde även att byta ut Mert Muldur som gjorde första målet mot Georgien, mot Zeki Çelik från Roma. De ifrågasatta ändringarna fortsatte med att Montella valde att peta Kenan Yildiz och Arda Güler mot Kerem Aktürkoglu och Yunus Akgün som inte fått mycket speltid i sitt lag denna säsong. Montellas ursäkt var att Arda Güler behövde vilas, ändå fick han chansen när Portugal redan avslutat matchen med en 3-0 ledning och tjugo minuter kvar att spela.
Inför matchen 
Båda länderna började första matchen med vinst och det gällde att säkra avancemang mot Portugal. Turkiet som besegrade Georgien med 3-1, och portugiserna som vann över Tjeckien med 2-1.
Analys
Turkiet hotade knappt portugiserna under matchen. Portugal tog ledningen genom Bernardo Silva i den 21:a minuten. Det som skulle bli matchens snackis var självmålet av Samet Akaydin som ledde till 2-0. När mittbacken försökte passa hem till målvakten Altay som hade lämnat sitt mål, lyckades kommunikationen fallera och istället för att bollen får till Altay, rullar den in i mål. Sista ordet sa Bruno Fernandes efter Zeki Çelik totalt tappat sin markering och brutit offsidelinjen. Cristiano Ronaldo spelade osjälviskt in bollen till Bruno Fernandes som sköt segermålet. Efter 3-0 kan man konstatera att Portugal tog foten av gaspedalen och lugnade ner tempot tills slutet. Detta kan ha hjälpt Turkiet att undvika en större katastrof.
Avgörande matchen 
Nu väntar den sista tuffa matchen på onsdag i Hamburg mot Tjeckien. Turkiet borde vara tacksamma över att Tjeckien tog ett poäng mot Georgien och att man nu har allt i egna händer. Det gäller att inte visa för stor respekt och våga utmana motståndet. En viktig detalj är att mittbacksparet kan komma att bytas ut. Abdülkerim Bardakci är avstängd för två gula kort och missar mötet, medan Samet Akaydin varit ur form och kan komma att ersättas. 
Det visar sig också om Montella väljer att i tredje matchen spela med en gedigen anfallare, något som han inte gjort hittills. Turkiet har i dagsläget inte valt att spela något alls med sina två renodlade forwards. Varken Cenk Tosun, eller 18-årige Semih Kilicsoy som stack ut för Besiktas denna säsong har fått speltid. Trots hög press från media har Montella valt att spela med Baris Alper Yilmaz, som till vardags brukar spela på kanten, som en sorts falsk nia. Under bägge matcherna har dock Yilmaz varit osynlig vilket resulterat i många kritiserande rubriker gentemot Montella i Turkiet. Återstår att se hur italienaren väljer att forma laget mot Tjeckien. 

Cuvan CakirCuvan93@gmai.com@Cuuvan932024-06-23 12:42:38
Author

Fler artiklar om Turkiet