Två månader sedan Deadline Day i England – hur har det gått?
Vi har granskat tio av de mest spännande spelarna i Premier League som skiftade klubb under övergångsfönstrets sista dag för exakt två månader sedan.
I förra veckan sammanställde undertecknad hur det gått för några av de hetaste och mest spännande namnen som skiftade klubb på övergångsfönstrets sista dag i stora delar av Europa – en sammanställning som går att ta del av här.
Dock innefattades inte England i den artikeln eftersom fönstret där stängde redan den åttonde augusti i stället för den andra september som i de flesta andra länder.
Därför tar vi oss i dag – exakt två månader efter att ”Deadline Day” ägde rum i England – en titt på hur det har gått för tio av de mest intressanta namnen som i sista stund valde att skifta klubb.
Emil Krafth – Amiens till Newcastle
Efter några veckors spekulationer stod det på övergångsfönstrets sista dag klart att Premier League fått en tredje svensk efter Victor Nilsson Lindelöf och Pontus Dahlberg. Högerbacken Emil Krafth hade nämligen skrivit på för Newcastle United och drygt en vecka efter sin ankomst fick han debutera borta mot Norwich – vilket inte blev något att skriva hem om.
Den darriga starten till trots har han fått speltid i samtliga efterföljande matcher bortsett från en, varav han startat i majoriteten av dem.
25-åringen har tidigare spelat i Italien och Frankrike, men har inte haft några större bekymmer att anpassa sig till den mer fysiska fotbollen som spelas på de brittiska öarna. Förutsatt att Steve Bruce får fortsatt förtroende som tränare för Newcastle kan svensken troligtvis få en allt större roll i laget vad det lider. Känslan är åtminstone att han har det som krävs för att erövra en fast plats i startelvan.
Kieran Tierney – Celtic till Arsenal
Det var länge och väl som Arsenal fick slita för att lyckas övertyga Celtic om att släppa deras vänsterback. Till slut fick dock den engelska huvudstadsklubben sin vilja igenom och de som följt 22-åringens framfart var övertygade om att han skulle göra succé även i Premier League.
Två månader har nu hunnit passera sedan hans ankomst, men ännu har han inte fått göra sin debut i ligaspelet. Detta mestadels på grund av en operation han utförde efter fjolårssäsongen för att få ordning på en höft som krånglat.
Men speltid har han fått i både ligacupen och Europa League, och det lär bara vara en tidsfråga innan han får göra sitt första framträdande i Premier League. Lovorden har redan varit många och fansen längtar efter att få se vad Tierney är kapabel till.
David Luiz – Chelsea till Arsenal
Den största överraskningen under ”Deadline Day” var när det basunerades ut att Arsenal värvat från stadsrivalen Chelsea. David Luiz hade sent omsider insett att han och Frank Lampard inte hade samma syn på saker och ting, vilket gjorde att han ”tvingade” sig bort från Chelsea.
Reaktionerna var minst sagt blandade när det stod klart att övergången trätt i kraft då en del menade på att brasilianaren inte var tillräckligt bra och att Arsenal kastat pengarna i sjön.
Nu – två månader senare – har de kritiska rösterna ebbat ut då 32-åringen omgående slagit sig in i startelvan och tagit på sig en roll som ledare i defensiven. Dessutom sägs han vara ett föredöme för de yngre spelarna och tar sig ofta tid att prata och motivera dem under träningarna.
Förutom i premiären mot Newcastle har Luiz spelat samtliga minuter i ligaspelet och fick senast ikläda sig hjälterollen då han stod för matchens enda mål hemma mot Bournemouth. Kort sagt kan vi slå fast att det hittills gått som tåget för den gänglige försvararen med det stora, burriga håret.
Giovani Lo Celso – Real Betis till Tottenham
Argentinaren imponerade stort under sin lånesejour hos Real Betis förra säsongen och köptes loss från PSG. Ändock valde spanjorerna att direkt låna ut honom till Tottenham, som länge jagat hans signatur.
Tre kortare inhopp hann det bli innan oturen var framme för mittfältaren, som under en landslagssamling med Argentina gjorde illa sin höft och väntas bli bort åtminstone oktober ut. Förutom tränare Mauricio Pochettino är det förmodligen även många fans som hoppas på en kvick återkomst för Lo Celso med tanke på hur risigt det just nu går för Tottenham.
Ryan Sessegnon – Fulham till Tottenham
Det blev slutligen Tottenham som vann kampen om en av Englands mest lovande talanger. Trots att han inte är mer än 19 år gammal har han redan hunnit med över hundra seriematcher för Fulham, som han debuterade för som 16-åring.
Ännu har han inte fått genomföra sin debut för sin nya klubb på grund av en skada han åtdrog sig under den gångna sommarens U21-EM, men Pochettino har ändå lovordat honom och är säker på att han kommer gå en ljus framtid till mötes i Spurs.
Andy Carroll – West Ham till Newcastle
Född och uppvuxen strax utanför Newcastle var det i stadens största fotbollsförening han fick sin uppfostran som fotbollsspelare, och för exakt tio år sedan spelade han en huvudroll när han var med och sköt upp klubben tillbaka till Premier League. Väl där fortsatte succén och under vinterfönstret såldes han mot supportrarnas vilja till seriekonkurrenten Liverpool för en rekordsumma.
Över åtta år senare är han nu tillbaka där allt startade och vi kan konstatera att hans bästa tid var i just Newcastle. Skadorna har duggat tätt för anfallaren, som efter en mindre lyckosam sejour i Liverpool spenderade sju år hos West Ham utan att lyckas göra något större avtryck.
Än så länge har det inte blivit en sagolik återkomst hos ”The Magpies”, men väl tre inhopp och det gäller nog att ha tålamod med 30-åringen – som när han kom fram i Newcastle jämfördes med självaste Alan Shearer.
Danny Drinkwater – Chelsea till Burnley
Många var det som höjde på ögonbrynen när Chelsea för två år sedan värvade Danny Drinkwater. Med facit i hand kan vi fastslå att skeppsismen var befogad då mittfältarens tid hos ”The Blues” inte kan beskrivas som något annat än ett ordentligt magplask.
Burnley är klubben som ska försöka hjälpa honom att få fart på karriären igen, men förutom en mindre smickrande insats i cupfiaskot mot Sunderland har han som bäst fått sitta på bänken i ligamatchen mot Liverpool. I stället för det han utfört på fotbollsplanen har rubrikerna sedan hans ankomst till Burnley handlat om det slagsmål som ägde rum för en månad sedan, där 29-åringen i samband med ett nattklubbsbesök blev attackerad och så pass illa skadad att han sedan dess inte kunnat spela fotboll.
Tiden är knapp för mittfältaren när det kommer till att bevisa sig, då hans lån upphör att gälla efter årsskiftet. Någon återkomst till Chelsea lär det inte vara tal om.
Alex Iwobi – Arsenal till Everton
Everton valde att slå till på stort under övergångsfönstrets sista dag när man gjorde klart med Iwobi för drygt 30 miljoner euro. Yttern hade kommit fram i Arsenal och imponerat med sin snabbhet och bländande teknik, men hade haft svårt för att befästa sin plats i startelvan och var därmed på jakt efter en klubb där hans chanser till speltid skulle öka.
Precis som för hela Everton har det gått sådär för nigerianen, som visserligen allt som oftast startat – men som inte fått spela 90 minuter mer än vid tre tillfällen med cupen inkluderad. Två mål och en framspelning har det blivit, men det vore till att överdriva att påstå att han så här långt varit en fullträff för den blåa föreningen från Liverpool.
Dennis Praet – Sampdoria till Leicester
Efter tre år i Italien kände den belgiske mittfältaren att det var dags för en ny utmaning i karriären och valet föll på Leicester efter att ha sett dem spela fotboll under en bussresa med den italienska klubben.
25-åringens första tid i England har varit trevande, men efter att ha ersatt Leicesters stjärna James Maddison på ett ypperligt vis i storsegern över Newcastle har han fått ett större erkännande och tränaren Brendan Rodgers menar på att man kommer ha mycket nytta av sitt nyförvärv. Känslan är att Praet med tiden kommer bli allt bättre och inom en relativt snar framtid cementera sig i startelvan.
Ismaila Sarr – Rennes till Watford
Senegalesen slog Watfords övergångsrekord när han värvades in från Stade Rennes för 30 miljoner euro. Efter att de senaste säsongerna ha snurrat upp försvarare i Frankrike på löpande band var tanken att han skulle fortsätta på det spåret även på de brittiska öarna.
Två månader efter att övergångsfönstret bommat igen och åtta omgångar senare hittar vi Watford sist i tabellen med endast tre ynka poäng på kontot och en direkt horribel målskillnad. Stackars Sarr har inte direkt fått någon drömstart på sitt engelska äventyr och det har mest blivit sporadiska inhopp, men det utan att ha lyckats åstadkomma något nämnvärt. Tålamod är nog ledordet när det kommer till ynglingen.