U21-EM: Sverige har allt i egna händer

U21-EM: Sverige har allt i egna händer

Så kan svenskarna förlänga festen efter onsdagens match mot Portugal.

Det var tunga huvuden i svensklägret direkt efter förlusten mot England.

- Det räckte inte riktigt och det känns bittert resultatmässigt. Men sen är det så på den här nivån att små, små misstag straffar sig tyvärr, summerade förbundskapten Håkan Ericson det hela.Han var trots resultatet nöjd med spelet, och än finns det hopp.

Något som Simon Tibbling, med från start mot England, var snabb att snappa upp.
- Det är en match kvar och vi har allting i egna händer, så det känns i alla fall bra.

Och visst är det så. Vid seger mot Portugal är U21-landslaget vidare till semifinal. Det kan även räcka med oavgjort, men då är man beroende av resultatet i den andra gruppspelsmatchen mellan England och Italien. Inför den sista omgången har alla fyra lag fortfarande möjligheten.

I U21-EM gäller inbördes möte före målskillnad om två lag slutar på samma poäng. Därefter räknas målskillnad, vid lika där tittar man på vem som har flest antal gjorda mål.

Så tar sig Sverige vidare till semifinal:
- Vid seger mot Portugal kan man komma sämst tvåa i gruppen och är klara för semifinal.
Vid oavgjort mot Portugal samtidigt som Italien besegrar England. Då slutar Sverige och Italien på samma poäng, och svenskarna vann mötet länderna emellan.

Vid förlust, eller oavgjort samtidigt som England vinner eller kryssar i sin match, missar Sverige semifinal. Det är dock inte slutspelat för det.

Om Sverige slutar trea och England är ett av två lag som tar sig vidare väntar en playoff-match, med OS i potten, mot trean i Grupp A. Eftersom semifinallagen är direktkvalificerade till nästa OS-turnering, men England inte deltar i OS som nation, löser man den ”överblivna” platsen på detta sätt.

Grupp B:
Portugal 4 poäng (+1)
England 3 poäng (+-0)
Sverige 3 poäng (+-0)
Italien 1 poäng (-1)

*****

Sista gruppspelsomgången:
24/6 England – Italien, Andruv Stadion, Olomouc (20:45) TV4 Play
24/6 Portugal – Sverige, Mestsky Stadion, Uherske Hradiste (20:45) TV12

SvenskaFans.com2015-06-22 19:00:00

Fler artiklar om U21