U21-panelen: ”Ett tjeckiskt lag i euforisk sommarbrus”

U21-panelen: ”Ett tjeckiskt lag i euforisk sommarbrus”

SvenskaFans utvärderar och analyserar fortsättningen av mästerskapet.

Veckans panelmedlemmar:
Noa Bachner, England-skribent
Magnus Falk, Tyskland-skribent
Jens Kassnert, Sverige-skribent

*** *** *** *** *** ***

Sverige föll tungt mot England efter den lovande starten på turneringen. Nu är Blågult helt plötsligt trea i sin grupp. Blir det avancemang eller ett tidigt uttåg på onsdag kväll?

Noa: - Det finns en svårförvärvad överlevnadsinstinkt i det här laget och tillräckligt med kvalitet för att betvinga Portugal. Sverige har två eller tre spelare som aldrig kommer svälja en förlust. Portugal ser tekniskt väldigt mogna ut och har några spelare som spelar i ett något högre tempo än många andra här, men Sverige har rätt verktyg för att peta hål på deras spel och forcera en seger. Lewicki mot Carvalho blir en nyckelduell.

Magnus: - Nja, tveksamt. Tror ju inte att Sverige egentligen har i toppen att göra. Jag tror dock att de klamrar sig fast och går vidare, men för att bli utslagna i semin. Laget saknar ”topp-class”-players. En ”Superstar-wannabee”-som Guidetti och en ”in Norrköping I wasn’t even good there” Kiese Thelin på topp- nä det funkar inte. Jag tror att svenska laget är full av självförtroende och ego och kommer att pysa som en liten ballong ganska snart. Var jag elak nu?

Jens: - Jag är optimist och säger att Sverige vinner gruppen. Seger mot Portugal samtidigt som England tappar poäng ger oss en gruppseger och stort självförtroende inför semifinalen. Sverige föll som sagt tungt men det verkligen inte rättvist. Sverige spelade stundtals ut engelsmännen men var lite för passiva och gick för oavgjort. Jag tycker Sverige borde satsat hårdadre framåt för en gruppseger då England inte var speciellt bra. 

Värdnationen Tjeckien med Jan Kliment i spetsen körde över Serbien i lördags och visade på allvar att landslaget vill vara med och utmana om en semifinalplats. Hur oroade bör tyskarna vara för Jakub Dovalis manskap? 

Noa: - Att döma av Tysklands uppvisning mot Danmark vet jag inte om de har för mycket att vara rädda för. Kliments hattrick i all ära, men han bjöds mer eller mindre på två öppna mål av serberna. Kevin Vollands två mål mot Danmark var i mina ögon mer imponerande och Tyskland överlag såg ut att ha hittat rytmen med flera spelare i bra form, yttern Younes i synnerhet.

Magnus: - Ganska. Tyska laget är inte speciellt starkt. Volland på topp är det enda de har offennsivt och Kevin Volland har gjort få glada i Bundesliga. Laget har flertalet s.k supertalanger som Meyer, Gnabry och Leitner som tyvärr stannat av i utvecklingen och ett tjeckiskt lag i euforisk tjeckisk sommarbrus kan definitivt spela undan tyskarna.

Jens: - Det är klart att det finns kvalitet i det Tjeckiska laget, det flaggade jag för redan innan turneringen började. Tyskland kommer att göra vad som krävs i matchen mot Tjeckien för att vinna. Vi får inte glömma att Tyskland är ofta bäst när det gäller. Dessvärre för Tjeckien tar deras EM slut där då Danmark tar andra platsen. Danskarna har fördel om de skulle hamna på samma poäng i och med segern i premiärmatchen. 

Vilken spelare har underpresterat mest i turneringen?

Noa: - Oj, svår fråga. Att Harry Kane misslyckats med att göra mål är väl lite överraskande. Han har inte varit överdrivet dålig, men hittar inte ytorna som han gör i Tottenham.

Magnus: - Harry Kane? Har han varit med?

Jens: - Enskilda prestationer i vissa situationer är lättare att svara på. Underpresterat helt och hållet? Ingen. Närmast ligger då nog Serbiens målvakt Marko Dmitrovic med sina fyra insläppta mål mot Tjeckien. Sedan är det svårt att bara klandra målvakten i en sådan match. Tittar vi på Sveriges insatser och enskilda misstag hamnar Milosevics röda kort högt upp samt ett onödigt ingripande av Patrick Carlgren som resulterade i en hörna till England. Men i mångt och mycket tycker jag mig se det jag förväntade av en U21-turnering, i positiv bemärkelse.

Finns det något lag som ni blivit imponerade av?

Noa: - Tysklands seger över Danmark är den mest övertygande hittills. Portugal var bra mot England, i synnerhet Bernardo Silva.

Magnus: - Tjeckiens spel. Fantastisk fotboll bitvis. Är Kliment på steroider? Man undrar. Trevlig fotboll med tjeckisk Tici-Taca.

Jens: - Lite samma tankar som ovan. Många bra enskilda insatser av lagen med. Sverige imponerade i sin vändning med tio man på plan. Portugal har spelat riktigt bra. Vilket mer var väntat än att de imponerar. Med hur många segrar i rad som helst och när de slog ut Holland i playoffen kunde vi förutse att de blir farliga i slutspelet. Första halvlek mellan Italien och Portugal var ruskigt bra. Mycket kvalitet där. Serbiens oavgjorda mot Tyskland var en mycket bra insats. 

Vilka nationer får vi se i semifinalerna?

Noa: - Sverige, England, Tyskland, Danmark.

Magnus: - England, Sverige, Tyskland, Danmark.

Jens: - Då ska vi se. Med det optimistiska tänket blir det så här: Sverige vinner mot Portugal och Italien kryssar mot England. Då blir Sverige etta i gruppen Portugal tvåa. I den andra grupper vinner Tyskland mot Tjeckien och Damnark slår Serbien. Tyskland slutar etta och Danmark tvåa. Sverige möter således Danmark och Tyskland möter Portugal. Min drömfinal slår sedan in - Sverige mot Tyskland. Håll tummarna!

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2015-06-23 09:00:00
Author

Fler artiklar om U21