U21-panelen: ”Tyskland har den slagkraftigaste truppen”
Får Tysklands Leonardo Bittencourt tillfälle att jubla i sommar?

U21-panelen: ”Tyskland har den slagkraftigaste truppen”

Fyra skribenter får säga sitt när vi snackar upp sommarens EM-turnering.

Veckans panelmedlemmar:
Sebastian Tapognani, Italien-skribent
Fredrik Wiberg, England-skribent
Jens Kassnert, Sverige-skribent
Filip Wollin, Tyskland-skribent

*** *** *** *** *** ***

Vad är dina förväntningar inför turneringen?

Sebastian: - Jag har ganska stora förväntningar, kanske mest i brist på andra bra turneringar i sommar (förutom Copa America). Extra kul att Sverige lyckades ta sig till EM så att bevakningen blir än större i media. Annars förväntar jag mig en spännande turnering där jag tror vi kommer få se några skrällar långt in i turneringen.

Fredrik: - Förväntningarna är höga. Grupp B ser på förhand oerhört spännande ut att följa. Flera namnstarka lag ska slåss om endast två platser i en grupp där precis allting kan hända. Det kommer bli tufft, underhållande och förhoppningsvis bjuds vi på en hel del dramatik.

Jens: - Mina förväntningar är stora. Personligen älskar jag ungdomsturneringarna där morgondagens stjärnor föds men även för att de inte är lika förutsägbara. Fler enkla misstag begås vilket kan öppna för oväntade målchanser. De riktigt duktiga spelare kan glänsa över sina motståndare på ett sätt de ofta inte kan i A-lagsfotbollen i de stora ligorna. Det ska bli riktigt kul att följa turneringen som sätter färg på denna sommar.

Filip: - Jag har mycket höga förväntningar måste jag säga. Turneringen har en stor plats i hjärtat efter U21-EM 2009, som hölls i Sverige. Det är några av Europas största talanger som ställs mot varandra och man brukar kunna urskilja vilka som har det där lilla extra. Det är i turneringar som dessa som morgondagens världsstjärnor föds.

Vilket lag ser du mest fram emot att se?

Sebastian: - Italien ska bli spännande att få se och bevaka på nära håll. Italien har ett ungt och spännande lag och jag hoppas på att få se ett Italien som går långt i turneringen. Vore mäktigt om Italien kunde ta sig till OS och Totti åkte till Rio om ett år där han avslutar karriären med ett OS-guld.

Fredrik: - England har fått ihop en riktigt stark trupp. Forwardstrion med Harry Kane, Danny Ings och Saido Berahino har alla visat sina kunskaper i Premier League. Tränare Gareth Southgate förfogar förmodligen över turneringens starkaste anfallsuppsättning. Det var många år sedan landslaget fick lyfta trofén (1984) och nu kan utgångsläget knappast vare bättre. 

Jens: - Utan tvekan Sverige. Även på grund av att Sverige spelar i den roligaste gruppen tillsammans med Italien, England och Portugal. Samtliga matcher i den gruppen känns på förhand som nyckelmatcher och gruppen kan egentligen sluta hur som helst.

Filip: - Tyskland och Sverige är de lag jag kommer följa lite extra, men även vårt grannland Danmark ska bli intressant att hålla ögonen på. Tyskland har den slagkraftigaste truppen och förväntningarna är således skyhöga, frågan är om man lyckas leva upp till dem?

Vem är den största stjärnan?

Sebastian: - För mig är största stjärnan Marc-André ter Stegen med Domenico Berardi tätt efter. Imponerad av ter Stegen och att han dessutom är nybliven CL-mästare. Mäktigt.

Fredrik: - Harry Kane tillsammans med Tysklands målvakt Marc André-ter Stegen. För att vara så unga har duon ändå hunnit åstadkomma en del på den högsta nivån. Både Kane och ter Stegen går en ljus framtid till mötes och har nog båda siktet inställt på final. Spelarna vet vad som står på spel och kommer göra allt för sina länder.

Jens: - Största stjärnan behöver inte alltid vara den bästa spelaren. En spelare har ofta stjärnstatus av många anledningar. Men ok, Harry Kane är en het kandidat till stjärnrollen. Hela England verkade jubla när han togs ut i truppen och pratade som guld. Fast det hör vi ofta från England när det kommer till landslaget. Vi får inte glömma bort Marc-André ter Stegen, Tysklands målvakt som spelar i Barcelona. ter Stegen har såklart inte samma stjärnstatus som Kane men är en mycket bra spelare. Och när vi ändå är inne på Tyskland så har dem ett riktigt bra anfall i Kevin Volland och Philipp Hofmann. Den förstnämnda har gjort 6 mål på lika många matcher och Hofmann står på 7 mål på 10 matcher i kvalmatcherna inför detta slutspel.

Filip: - I mina ögon är det utan tvekan Marc-André ter Stegen som den här säsongen vunnit tre titlar med sitt Barcelona. Trots att han enbart är 23 år gammal anser jag honom i dagsläget vara nummer två bakom Manuel Neuer, så det är en oerhört bra målvakt som Horst Hrubesch har tillgång till. Kan på egen hand avgöra matcher vilket är guld värt för ett medaljjagande Tyskland.

Finns det något lag som kan överraska?

Sebastian: - Jag tror vi kommer få se ett ungt och duktigt Danmark överraska med offensivt spel varierat med taktisk kunnighet.

Fredrik: - Värdnationen Tjeckien kan gå lite under radarn i Grupp A som inte är lika profilstark som Sveriges grupp. Jakub Dovalils manskap kan mycket väl knipa andraplatsen bakom Tyskland som bör vinna den gruppen. Väl i en semifinal kan hemmanationen bäras fram av fansen, och det kan bli en extra kraft. Danmark har en del spännande spelare och kan vara med och utmana om en semifinalplats.

Jens: - I Sveriges grupp kan alla fyra lag ta sig vidare och inget skulle vara direkt överraskande. Tyskland är den stora favoriten i Grupp A vilket lämnar Danmark, Tjeckien och Serbien kvar att slåss om andraplatsen. Rent generellt brukar det gå bra för hemmanationen så överraskningslaget får bli dem, Tjeckien alltså. Turneringen blir ofta roligare om det går bra för värdlandet.

Filip: - Sverige tror jag har en god chans att kunna överraska många. Man har hamnat i en på pappret svår grupp, men det är ett talangfullt gäng som i ödesmatchen mot Frankrike på Örjans Vall visade prov på att man aldrig ger upp. Ofta kan en stark vilja ta en långt här i livet.

Hur går det för Sverige?

Sebastian: - Jag tror inte att vi ska hoppas för mycket på Sverige, som gjort det fantastiskt bra att ta sig till turneringen. En svår grupp och det ska mycket till för att vi tar oss vidare ur gruppen, men det vore oerhört roligt om vi gjorde det!

Fredrik: - Personligen hade jag gärna sett Sverige i den andra gruppen men med rätt inställning kan vi nog krångla oss ur denna gryta. Det talas om ett harmoniskt ungt landslag och truppen känns stabil. Guidetti och Kiese-Thelin kan göra sommaren rolig ur ett Blågult perspektiv. Kvaliteten finns helt klart där, den stora frågan är om formen gör det?

Jens: - Sverige har ett riktigt bra lag med oerhört mycket kvalitet. Spelare som Guidetti, Hrgota, Lewicki, Kiese-Thelin, Quaison och Carlgren är alla spelare som hör hemma i ett sådant här mästerskap. Många av de andra i truppen med men det går inte att rabbla upp alla. Om Sverige får alla komponenter att fungera och undviker det pojkaktiga spelet kommer det att gå riktigt bra. Förhoppningsvis har hela laget fötterna på jorden och blir inte nervösa inför motståndet. Jag håller ändå Sverige som lite av en favorit i Grupp B och om allt går vi vill ser vi de gulblåa spelarna i en final mot Tyskland!

Filip: - Magkänslan säger att Sverige kommer tvåa i sin grupp, sedan får vi se om man lyckas ta sig vidare i slutspelet. Någon finalplats tror jag inte på, men det är det väl egentligen inte heller någon som förväntar sig. Bara man tar sig vidare från gruppspelet tycker jag man ska vara nöjda.

SvenskaFans.com2015-06-09 16:00:00

Fler artiklar om U21