2023-11-30 16:30

Astana - Dinamo Zagreb
0 - 2

Uefa Conference: Astana – Dinamo 0-2: Viktig seger!

Målvakten matchhjälte efter en stabil seger borta mot Kazakstans regerande ligamästare FC Astana. Dinamo har nu allt i egna händer inför sista gruppspelsomgången hemma mot FC Ballkani.

Astana – Dinamo Zagreb = 0-2 (0-0)
Vidovic 48’ 0-1, Kaneko 79’ 0-2.

Senast Dinamo vann i Uefa Conference League gruppspelet var hemma mot Astana i premiären med hela 5-1, med andra ord, vi trivs extremt bra mot det här Astana eftersom det var totalt fjärde segern den här säsongen mot en motståndare som man även mötte i CL kvalet.

Dinamo ligger på andraplats med sex poäng efter fem spelade matcher, Ballkani och Astana har vardera fyra poäng. Dinamo kommer försvara andraplatsen i sista gruppspelsomgången hemma mot Ballkani tack vare Viktoria Plzens seger på bortaplan mot Ballkani.

//

Efter segermålet i ligan mot Osijek så valde Jakirovic att ge chans från start till unge Vidovic, samtidigt som Ljubicic var också tillbaka i startelvan och Ristovski fick spela mittback. För att börja med att säga att matchen i Kazakstan var ingen lätt uppgift.

Dels för tidszonen och konstgräsmattan som hemmalaget är vana vid att spela på. Man försökte glänsa inför hemmafansen under första halvleken och det var nära att matchen skulle dra i fel riktning efter att Astana tilldelades solklar straff.

Zagorac stoppade en dåligt slagen straff och efter händelsen talade indikationen för att blått skulle lyckas trots att passningsspelet såg en aning trög ut under hela första halvleken. Förutom Zagi (Zagorac) så var Samurajen Kaneko kanske Dinamos ljusaste punkt i offensiven med lite mer is i magen var han nära att ge Dinamo ledningen.

I pausvilan blev det Jakirovic effekten som påverkade spelarnas attityd i fortsättningen men även bytet Sucic mot en otroligt usel Bulat. Redan efter två minuter in i andra halvleken kom ledningsmålet efter att Gabriel Vidovic träffade rätt efter en retur. Det var andra matchen i rad som Vidovic gör mål och det första målet för Bayern lånet i en Uefa tävlingsmatch!

Ett mål räckte för att knäcka ett nervöst hemmalag som sakta men säkert tappade tålamodet. Det lyste upp ett rött kort i den 73:e minuten för Jovancic efter andra gula kort och hemmalaget hade nu uppförsbacke som var omöjlig att bestiga. Vägarna öppnades för andra målet som skulle komma bara sex minuter senare efter ett flipperspel i straffområdet och Kaneko är den lycklige som bombar in slutresultatet.

Summering
En viktig seger för spelarna och Jakirovic som betyder att man är uppe på två raka segrar och har nu chansen att ta sig vidare till Conference League slutspel. Spelet i första halvleken var under all kritik, för många tekniska fel och en Bulat som betedde sig som att han spelade fotboll på en isbana. Jag slutade räkna mittfältarens felpassningar och det är verkligen synd att han gör en platt match efter att ha imponerat och gjort mål i föregående ligamatch mot Osijek. Men det var flera spelare som hade svårt på underlaget och det inkluderar Ljubicic, Misic och Baturina. Till sist så kan man tycka att Petkovic borde ha avrundat matchen med ett mål, istället blev Kaneko hjälten som säkrade segern.  Nu vänder vi oss mot kommande ligamatch på söndag borta mot Slaven Belupo.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1- amatör

Zagorac 5- i mina ögon är Zagi bästa spelaren ikväll eftersom hans straffräddningen ändrar hela matchbilden.
Ljubicic 2- fick chansen från start men liksom Bulat trivdes han inte heller på konstgräset och visade för dålig bollkontroll.
Moharrami 3- aktiv under offensiven och i försvaret och inblandad i en hel del, klockrent inlägg mot Petkovis panna som borde varit solklart mål.
Peric 3- mittbacken för en stabil match med mindre eller nästan inga misstag och osäkra aktioner.
Ristovski 3- riktigt stabil insats ikväll av makedonen.
Misic 2- trögt i maskineriet under första halvleken, men liksom hela laget kom han igång i andra.
Bulat 1- mycket snack om mittfältaren som byttes i halvtid, tyvärr det här var inte hans kväll.
Baturina 2- spelade i åttio minuter men fanns på plan bara för sakens skull, förväntas mer av en spelare som bär nummer tio på ryggen.
Kaneko 4- riktigt bra match att en lirare som vågade utmana och hota och som kröntes till slut med ett snyggt mål.
Petkovic 2- ett mål saknades för en 4:a eller 3:a i betyg, kan tycka att han borde ha nickat in 2-0 mål efter Moharramis inlägg, annars synd att han inte byttes ut efter Kanekos mål. Kan tycka att det är viktigt att vila upp Petko och inte forcera honom för mycket.
Sucic 3- byttes in i halvtid mot Bulat och gjorde stor skillnad på mittfältet.
Sutalo 2- ännu en stabil match av Sutalo även om han spelar knapp tjugo minuter så visade mittbacken att han är i matchform.
Halilovic, Perkovic och Rukavina /- spelade för lite för att betygsättas.