Vad hände med Hachim Mastour?
För tio år sedan var han supertalangen på allas läppar – i dag fullständigt bortglömd. Det här är historien om Hachim Mastours kantiga resa och stora fall.
Hachim Mastour. Visst klingar namnet bekant? Det var ju han som spåddes bli den nya stora stjärnan på fotbollshimlen, som du kanske minns.
I sommar är det åtta år sedan han under uppmärksammade former värvades till AC Milan för 500 000 euro. Vad som var så häpnadsväckande med hans övergång från moderklubben Reggiana Giovanili till Milan var hans ålder. Han var nämligen inte mer än 14 år gammal och blev därmed den dyraste ungdomsspelaren någonsin.
Reklamvideo med Neymar
Två år därefter flyttades han upp till a-laget och hysterin kring honom var total. Bland annat spelade Red Bull in en reklamfilm med honom och en viss Neymar, som nyligen flyttat till Barcelona för att testa sina vingar utanför hemlandet Brasilien.
Närmare än att stå och trixa med en boll med energidryckskoncernens logotyp väl synlig överallt i bakgrunden kom de två fotbollsspelarna aldrig varandra. Neymar gjorde som bekant stor succé för den katalanska storklubben innan han gick vidare till PSG medan Mastour... ja, vad hände egentligen med honom?
Större influencer än fotbollsspelare
En månad innan uppflyttningen till Milans a-lag blev han uttagen till hemmamatchen mot Sassuolo i Serie A med nummer 98 på tröjan. Hade den dåvarande tränaren Clarence Seedorf valt att byta in honom hade han blivit klubbens yngsta spelare någonsin, men det blev aldrig något inhopp för den upphaussade ynglingen.
Det blev det inte heller under den efterföljande säsongen. Vid fem tillfällen fanns han med i truppen, men Filippo Inzaghi – som tagit över som tränare – lät honom aldrig få genomföra sin debut trots supportrarnas stora längtan efter att få se spelaren som ansågs vara världens största talang.
Hachim Mastour tillsammans med Filippo Inzaghi.
Fast än han ännu inte bevisat något på fotbollsplanen fortsatte sponsoravtalen strömma in och under en period framstod han mer som en ”influencer” än en fotbollsspelare. Nike och Red Bull var bara några av företagen som kontrakterat honom och det på grund av hans enorma potential som han förväntades visa upp en vacker dag.
Milan ansåg dock att deras guldklimp börjat stagnera i utvecklingen och när Málaga – efter påtryckningar av klubbens ägare Abdullah al-Thani – hörde av sig med intresse av att låna Mastour kom ledningen fram till att ett miljöombyte inte hade skadat.
Misslyckade utlåningar
Den sista augusti 2015 meddelade Milan att man lånat ut sin supertalang till Málaga, där han skulle spendera två säsonger i hopp om att få rikligt med speltid och utvecklas som fotbollsspelare. Ett par månader tidigare hade han debuterat för Marockos landslag och blev därmed den yngsta någonsin att representera landet. På plats i Spanien skulle han nu försöka visa världen vad han var kapabel till.
Fem minuter. Det var så mycket speltid han sammanlagt fick under sin första säsong med Málaga och avtalet bröts i förtid då ingen av parterna var tillfreds med situationen. Diskussioner om hans framtid inleddes och i mitten av juli kom man överens med holländska PEC Zwolle om ett säsongslångt lån. I Holland har som bekant en uppsjö talanger fått sitt stora genomslag och förhoppningen var att Mastour skulle bli en av dem.
Till en början fick han speltid i tre matcher i följd, men lyckades inte bevisa ett dyft. Detta ledde till att han snabbt förpassades till avbytarbänken och det blev inte mer än två inhopp under resten av säsongen. I stället huserade han i reservlaget, men även det utan att lämna något avtryck.
Efter att ha misslyckats hävda sig i ett bottenlag i Eredivisie var intresset för hans tjänster milt sagt svalt. Milan insåg att det inte skulle bli någon ny superstjärna av marockanen och efter ett år utan någon speltid gick parterna skilda vägar. Att den dåvarande tränaren Gennaro Gattuso försökt sporra ynglingen genom att hota honom att slå ut hans tänder om han fortsatte ladda upp videos på Youtube visade sig inte ha någon effekt.
Längre bort från toppen än någonsin
Det skulle dock inte dröja särskilt länge innan Mastour lyckats hitta en ny klubb. PAS Lamia 1964 – hemmahörande i Grekland – skrev kontrakt med den offensiva mittfältaren då man fortfarande hade förhoppningar om att han skulle kunna nå sin fulla potential. De förhoppningarna grusades efter bara några månader då han inte fick något uträttat under sina fyra inhopp. Dessutom var han plötsligt försvunnen och varken syntes eller hördes till under två månader. Först senare kom förklaringen att han rest till Milano för att få bukt med en skada som den grekiska klubben inte ville behandla, vilket det än i dag råder delade meningar om. Hur som helst bröts kontraktet i mars förra året och Mastour stod återigen utan någon klubb – längre från toppen än någonsin tidigare i sitt liv.
Därefter följde en lång tystnad. Det var först i somras hans namn åter var på tapeten då han beviljades träna tillsammans med Parma. Genast började det spekuleras om att han skulle återvända till den italienska toppfotbollen, men det blev aldrig något kontraktserbjudande.
Nystart i tredjedivisionen
Återigen rådde fullständig radiotystnad – fram till i höstas. Sedan i mitten av oktober håller han till i Reggina 1914 som spelar i Serie C. Efter några minst sagt turbulenta och glädjefattiga år hoppas Mastour där kunna återupptäcka glädjen och kärleken till fotbollen. Han är trots allt inte mer än 21 år gammal och även om han aldrig kommer bli en världsklasspelare finns det fortfarande gott om tid för honom att utvecklas och nå en hyfsat hög nivå.
Historien om Hachim Mastour är ett bevis och en lärdom om hur det kan gå när man lovordas till skyarna och får bada i rampljuset redan i början av tonåren. Själv säger han sig inte ångra någonting, även om han som vuxen kan se saker och ting som hämmade honom från att förverkliga sina barndomsdrömmar.