Vad kan vi förvänta oss i Champions League grupp E
Champions League grupp E

Vad kan vi förvänta oss i Champions League grupp E

Dinamo är total outsider när man ställs mot AC Milan, Chelsea och RB Salzburg

Senast Dinamo Zagreb spelade bland eliten var säsong 2019. Liksom den här säsongen, stod norskt motstånd i playoff och den gången var det BK Rosenborg (2-0, 1-1) som åkte på stryk. ”Plavi” lottades därefter i en grupp med Pep Guardiolas Manchester City, italienska Atalanta och ukrainska Shakhtar Donetsk. Att klubben från Zagreb var räknade som outsider i den här gruppen, var inget snack om saken. Men det skulle vara en total missräkning när elittävlingen drog igång. På den tiden spelade Dani Olmo och Gvardiol i Dinamo, numera båda två i RB Leipzig. Det fanns ett hunger i laget, en Bjelica som lyckades dra ut sista atom krafterna ur spelarna i varenda match. 

Dinamo öppnade gruppspelet hemma mot Atalanta. Total kross i första halvlek (3-0), ”plavi” mosade klubben från Bergamo med hela 4-0 och många ut av spelarna som stod för bragden, finns i årets upplaga av Dinamo truppen. Främst tänker jag på Orsic, Petkovic, Ivanusec, Livakovic och Ademi. I den andra omgången var Dinamo chanslösa på Etihad stadion. Förlust med 0-2 där man höll 0-0 fram till 65:e minuten. Nederlaget mot ett City glömdes snabbt, för det som väntade, skulle visa sig vara avgörande.

Två tragiska matcher mot Shakhtar Donetsk, som jag aldrig kommer att glömma, skulle avgöra Dinamos öde i gruppen. Bortamatchen mot Shakhtar slutade oavgjort (2-2) men känslan var att Dinamo var värda att ta med sig samtliga poäng. Detta Shakhtar var långt ifrån sina bästa dagar. Dock i returen på ett slutsålt Maksimir skulle Dinamo köra över Shakhtar spelmässigt. Matchen svängde fram och tillbaka med en kvart kvar att spela, när Dinamo fick en spelare utvisad och på resultattavlan stod 1-1 resultatet. Det dröjde bara fem minuter tills Marlos i Shakhtar såg också rött. Nu var det utjämnat på planen, publiken kände på sig att en seger ligger inom räckhåll och spelarna fick bokstavligt sagt, ståkuk. 

Ukrainska mästarna är nära kapitulation, det luktar seger från långt håll när Dinamo tar ledningen i 83:e minut via Ivanusec. Ademi utökar till 3-1 i 89:e minuten och precis som alla andra, tänkte jag: ”thats it, vilken bedrift, vi är i åttondelsfinalen”! På den stora bildskärmen i Maksimir stod det alltså 3-1 till Dinamo i 89:e match minuten. Men erfarna klubbar som Shakhtar, vet att fotboll spelas tills domaren blåser av matchen. På tilläggstid reducerar Shakhtar till 3-2 i 93:e minuten medans firandet pågår bland Dinamo spelarna genom leende och ögonkontakt, samt publiken som sjöng visor och dansade på stadion. 

Vad vore en match om vi inte hade syndabockar. Mittbacken Theophile-Catherine, numera backup i försvaret, sätter en armbåge på målvakten Pyatov efter en hörna och efter VAR granskning tilldelas Shakhtar straffspark i 98:e minuten. Kvitterat till 3-3 och Shakhtar har bortamåls fördelen! För Dinamos del betyder detta att man skulle behöva besegra Atalanta (borta) och Manchester City (hemma) för att avancera från gruppspelet. Tyvärr var såren för djupa efter Shakhtar matcherna och 5 poäng på kontot som tjänades in, skulle inte ens räcka för tredje plats i gruppspelet. Eftersom Atalanta bestämde sig för att röra om i soppan. Atalanta räknade endast 1 poäng efter fyra omgångar, men vaknade till liv i två återstående matcher och besegrade Dinamo hemma (2-0) och Shakhtar på bortaplan (2-1)! Atalanta kliver upp på 2:a platsen med 7 poäng och Shakhtar tar 3:e platsen med 5 poäng, Dinamo sist i gruppen med 5 poäng. Vilken historia…

Men historik lämnar vi nu bakom oss och vänder oss framåt mot nya möjligheter. Gruppspelet har lottats och ”Plavi” översatt till ”blåa”, kommer resa till norra Italien, sedan över Alperna till Österrike för ett möte med Red Bull och det blir även ett finbesök på Stamford Bridge i november. Så här ser spelschemat ut:

1. Omgång 06.09. 18:45h Dinamo - Chelsea
2. Omgång 14.09. 18:45h Milan - Dinamo
3. Omgång 05.10. 18:45h Salzburg - Dinamo
4. Omgång 11.10. 21:00h Dinamo - Salzburg
5. Omgång 25.10. 21:00h Dinamo - Milan
6. Omgång 02.11. 21:00h Chelsea - Dinamo



FC Chelsea
Stadion: Stamford Bridge 40.800 kapacitet
Transfermarkt värde: 810.8m€
Nyckelspelare: K. Havertz, M. Kovacic, Jorginho, Koulibaly, Mount… för att nämna några
London klubben har gjort en renovering i sommar. Vissa profiler har lämnat blues som Lukaku, Werner och Rüdiger. Men Chelsea har även fått in Sterling, Koulibaly och Cucurella. Visst känns Chelsea försvagade, men hur vi än vänder på detta, så är Chelsea, som var seedade i pott 2, gruppfavoriten i mina ögon. Dinamo har aldrig mött Chelsea i det nya formatet av CL eller EL. Tidigare erfarenheter av att möta engelska klubbar i Europa finns historik på. Fräschaste är matcherna mot West Ham i EL förra säsongen där Dinamo förlorade hemma (0-2), men vann på Olympiska stadion (1-0). Går vi tillbaka till år 2021, så möttes Dinamo och Tottenham i åttondelsfinalen i EL. Efter förlusten i första bortamatchen i London (0-2), krossade Dinamo Spurs i returen (3-0) och gick vidare till kvartsfinal. Chelsea är för stor kaka att bita i, men Dinamo är inte heller en slagpåse. 
 


AC Milan
Stadion: Giuseppe Meazza 75.900 kapacitet 
Transfermarkt värde: 521,5m€
Nyckelspelare: Maignan, T. Hernandez, Rafael Leao, A. Rebic, Tonali
Klassiska AC Milan är ett av största klubbarna i Europa. Dock så har inte rossoneri lyckats bevisa det på plan senaste åren. Förra säsong hamnade Milan i dödens grupp och det blev en flopp då man åkte ut i gruppspelet i en tuff grupp med Atletico, Liverpool och Porto. Däremot lyckades man kamma hem Serie A titeln och överraskande nog så förväntade jag mig ett mer aktivt Milan under sommartransfer, som skulle ta in spelare för ett stort lagbygge, men hittills har man plockat in anonyma spelare. Vi ska inte underskatta Milan, men det räcker att man kommer in nonchalant som Atalanta gjorde för tre år sedan och får sig en portion med stryk i vissa matcher i gruppspelet.
 

Red Bull Salzburg
Stadion: Red Bull Arena 30.000 kapacitet 
Transfermarkt värde: 174,3m€
Nyckelspelare: L.Sucic, Wöbber, Seiwald, Sesko och Okafor
Salzburg har äntligen mognat till den klubben som man alltid drömt om att vara. Men några år tillbaka såg jag klubben utan stake när det kom till försöken att ta sig till CL gruppspelet. Inte minst mot Dinamo Zagreb år 2016. Playoff match i CL och efter första matchen i Zagreb (1-1) som slutar oavgjort, krossade Dinamo Red Bulls drömmar på bortaplan (2-1) efter förlängning. Men förra säsongen såg vi ett moget Salzburg, som har hittat en fungerande koncept med unga talanger. Det blev stopp i åttondelsfinalen mot starka FC Bayern. Salzburg är ”plavis” chans, både på stadion Maksimir i Zagreb, men även på Red Bull arenan vågar jag erkänna. Det finns inga enkla matcher varken för något av lagen i grupp E. Liksom år 2019, så påminner detta Dinamo om att något stort kan hända. Alla har rätt att drömma.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-08-31 10:04:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!