Välkommen tillbaka till klubben Gérard Houllier! *uppdat.23/7*

Välkommen tillbaka till klubben Gérard Houllier! *uppdat.23/7*

Årets transferfönster öppnar den 9/6 och det kommer att stå öppet till den 31/8. Finns massor av rykten redan. Men den första ”värvningen”har det pratats om ända sedan Fournier fick sparken och enligt JMA på OLTV ikväll så blir det Gérard Houllier som blir först in, redan innan fönstret öppnat. Kommer att upprepa detta igen lite längre ner: OM han klarar sin medical på torsdag!

Jean-Michel Aulas
Vår president börjar komma till åren, han har nyligen fyllt 67. Han är affärsman och grundare och chef av CEGID. Eller rättare sagt, har varit. För häromdagen så sålde han alla sina aktier till amerikanska och engelska investerare.
När det gäller laget, Olympique Lyonnais så har han inga planer på att sälja det, tvärtom. För fotboll, arenan och Olympique Lyonnais är hans själ säger han.
Nu börjar jobbet med att göra det topp 10 i Europa och vinna Champions League. Han och hans vän och kompanjon Jérôme Seydoux (ni har läst om honom tidigare här, det var han som stack ner handen i fickan och hittade €50 mille förra sommaren, pengar som gick till att göra arenan vackrare) har jobbat ihop för OL's bästa sedan 1999 och tänker fortsätta med det. När dom sedan blir för gamla så har dom vars en son....

I höstas, när läget var katastrofalt i Lyon så gick JMA ut med att han skulle anställa en VD eller kanske bättre översatt, klubbdirektör.
Han vill ha någon som kunde vara ”spindeln mitt i nätet”. Någon som spelat fotboll. Någon som tidigare funnits i klubben. Någon som kan avlasta JMA, någon som kan vara ansvarig för herr och damlaget, akademin samt transfers.
Genast började fansen lägga pannorna i djupa veck. Vem? Sonny Anderson (inte rätt inriktning), Juninho (upptagen med utbildning), Marcelo (OL's scout i Brasilien), Garde, Houllier, nån annan?

Till slut så fanns det två namn kvar och det var Garde (har nog aldrig varit riktigt aktuell för hur skulle man göra då, vem av honom eller Genesio skulle vara huvudtränare?) och Houllier och det är den senare som nu är på väg in.
OBS! Jag vill bara säga att JMA nu ikväll via OLTV har bekräftat Houlliers ankomst! Jag brukar vilja vara säker på att allt är officiellt men det finns en liten detalj kvar, Houlliers hälsa! Han har kommer att träffa hjärtläkaren på torsdag, för man måste vara säker på att hans hjärta håller. Så jag hoppas och ber att det nu går vägen fullt ut. Eftersom nyheten kablas ut överallt nu så vill jag ger er den om än med en liten reservation.

JMA sade att det här jobbet kräver stor erfarenhet av att träna lag, internationell kunskap om rekryteringsnätverk och att om Lyon ska bli attraktivt för internationella aktörer så måste man ha någon med stor trovärdighet!

Houllier har redan funnits i klubben ett tag och bistått med råd. Han fanns på Gerland när Lyon förlorade sin sista match där till Angers med 0-2. Han ska ha varit mannen som hittade lösningen med att sparka Fournier och tillsätta Genesio. Han fanns även, bakom kulisserna, på Parc OL under matchen mot Marseille.
Att Genesio har lyckats så bra är ju inte för att han helt plötsligt blivit en jättebra tränare. Utan enligt min uppfattning så är det resultatet av ett lysande teamwork. En stor fördel med Genesio är att han är född i Lyon, har spelat i klubben (1983-95) och funnits där som assisterande tränare till många tränare bl.a Houllier (2006-15) samt att ungdomarna från Lyons akademi känner honom och gillar honom starkt!

Två problem finns det dock med Houlliers anställning. Först då hans hälsa, samt hans förhållande till Bernard Lacombe, JMAs rådgivare. För även om Lacombe  och Houllier var överens innan jul om att anställa Genesio så är han och Houllier inte särskilt goda vänner. Det skar sig redan när Houllier tränade Lyon.
Men JMA som är en tuff gubbe, är den som ska lösa det problemet. Han låter inte någon/något stå i vägen för hans dröm. Funkar det inte så finns det två val, antingen pensionerar han Lacombe eller så får han ett annat jobb i klubben.
I en intervju häromdagen à propå detta så sa JMA: Bernard är en klok kille.... Det skulle nog låta som ett skämt men för mig lät det som en förtäckt varning!

Tittar man tillbaka på det sista halvåret så tycker iaf jag mig se ett tydligt mönster. JMA plockar fram allting från ”the winning days”.
Det började väl med att Cris och Coupet kom tillbaka till klubben. Enligt JMA ikväll så kommer dom att stanna. Sedan kom Caçapa och har gjort under.
Houllier? Hur länge har JMA jobbat med det? Iaf sedan i november minst. Årets tröjor. Kopior av de som användes runt 2005. Det var bättre förr?

Gérard Houllier
Gérard Houllier är född 1947. Han har faktiskt spelat fotboll. På amatörnivå. 1959-1968 i en liten klubb som hette Hucqueliers och sedan 1968-1969 i Liverpool Alsop.
Hans far var slaktare och dessutom ledare i Hucqueliers. Lille Gérard satsade på akademikerbanan och började läsa engelska. Något som han gav upp när hans far blev sjuk. Han tog anställning som lärare och något senare blev han rektor.
1973 följde han trots allt i sin fars fotspår och började att träna ett lag i 2:a divisionen, Le Touquet Athletic Club.
1982 tog han över FC Lens som under hans första år slutade 4:a och kvalificerade sig för UEFA-cupen.
Sedan följde PSG (1985-88), assisterande i Les Bleus, Les Bleus, de franska U18 och U20-landslagen, 6 år med Liverpool, 2 år med Lyon och 1 år med Aston Villa.
Under åren i Liverpool och Aston Villa så fick han vid 2 tillfällen stora problem med sitt hjärta och slutade som tränare.
Sedan 2012 så har han varit sportchef för Red Bull Salzbourg, R B New York, R B Leipzig, R B Brasil, R B Ghana samt FC Liefering.
Han har även varit teknisk kommissionär för UEFA och FIFA samt expertkommentator för Eurosport.
Han har varit precis överallt och listan över storheter inom fotbollen som han ”frotterat sig med” är lång som en arm. Eller vad sägs om:
Aimé Jacquet, Alex Ferguson, Michel Platini, Francis Borelli, Luis Fernandez, Jose Mourinho, Eric Cantona, David Beckham, Didier Deschamps, Arsène Wenger, Steven Gerrard, Guy Roux, Jean-Michel Aulas, Luis Felipe Scolari, Michael Owen, Thierry Henry, Fabio Capello, Kenny Dalglish, Laurent Blanc, Carlo Ancelotti, Raymond Domenech, Franck Ribery och Juninho.

Houlliers meritlista:
Vann Ligue 1 med PSG 1985-86
Vann FA Cupen och Ligacupen (även 2002-03), FA Community Shield, UEFA Cupen och UEFA Super Cup med Liverpool 2001
Vann Ligue 1 2005-06, 2006-07 (tog Lyon till kvartsfinalen i CL 2006)
Vann Trophée des Champions med Lyon 2005 och 2006.
Vann UEFA European U18 Football Championship med Frankrike 1996
World Soccer Magazine World Manager of the Year 2001
Ligue 1's bäste tränare 2007.

Det här projektet med att anställa Houllier är så spännande så att jag hade viftat på svansen om jag haft någon och jag är så j-a glad att jag fått och får vara med på resan. Det ska bli otroligt intressant att se utvecklingen för vårt lag.

Uppdaterat
Ibland blir det inte som man tänkt och hoppats och jag är tacksam för att jag reserverade mig. För den läkarundersökning som Houllier genomgick i torsdags har det varit tyst om ända tills sent igårkväll. Dessutom, när beskedet väl kom så var det tyvärr negativt.Det visade sig att Gérard Houllier är i så dåligt fysiskt skick att man inte kan/vill riskera hans hälsa med en så stor och ansvarsfylld post som klubbdirektör.
JMA säger idag att man ändrat sig och att man inte kommer att anställa någon klubbdirektör! JMA säger också att "han tror" att man kommer överens om att Houllier kommer in som konsult, inget annat.
I min värld hade det varit perfekt att ta tillbaka Rémi Garde att ansvara för herr och damlag samt akademin, och sedan låta Houllier med sitt kontaktnät, ansvara för transfers.
Vi får helt enkelt avvakta och se vad som händer. Bernard Lacombe kan ju iaf andas ut nu.


Uppdatering 2.
För några veckor sedan stod det klart att Gérard Houllier trots allt troligtvis skulle träda in i klubben igen. Men eftersom han jobbade som teknisk direktör för UEFA under EM så skulle besked komma efter EM då hans kontrakt gick ut.
På fredagskvällen blev det officiellt att Houllier börjar jobba för klubben fr.o.m den 1 september.
Torde vara något som stämmer endast på pappret för han har funnits i utkanten åtminstone ända sedan december 2015. I en intervju för några dagar sedan så berättade Bruno Genesio om den hjälp och stöttning han redan fått av Houllier.
Gérard Houllier kommer att ha en roll som ”Extern konsult inom sporten”. Han ska bl.a bidra med sin erfarenhet och kompetens inom sporten till president Aulas och Bruno Genesio, samt till det sportsliga i rekryteringen till herrlaget och för utvecklingen av akademin.
Pga sin sviktande hälsa så är han befriad från att vara närvarande på matchdagarna.


Övrigt
Som jag nämnde i början så har man redan börjat prata värvningar. Genesio som f.ö nu erbjuds en förlängning med 2+1 år, sa häromdagen att de bästa värvningarna vore att kunna behålla Lopes, Umtiti, Jallet, Gonalons, Darder, Ferri och Lacazette.....
Som ni kanske sett i media så är Jallet, Lacazette och Umtiti iväg med Les Bleus, de två senare som reserver. När Varane igår skadade sig och blir borta 3-4 veckor så trodde Lyonfansen att Umtiti skulle få chansen. Men Deschamps som tidigare i veckan gjort ett uttalande om att Lacazette och Umtiti borde söka sig utomlands för att ha en större chans att komma med i landslaget valde att kalla in Adil Rami. Av den anledningen att man behövde ha in en högerfotad MB.
Att DD inte har mycket till övers för Lyon är något som diskuteras flitigt nu. Det är ju inte särskilt länge sedan som Zidane och Blanc gick ut och uppmanade Ligue 1's spelare att stanna längre i Frankrike?
Jag hoppas att DD inte ställt till något här!

Man har nu meddelat att Malbranque och Mvuemba lämnar klubben. Med Bedimo vet man inte säkert än säger man!?
Koné och Mocio som enligt transfermarkt har utgående kontrakt 2016 visade sig ha ett sk. bonusår till 2017. Vad som händer med dom vet vi inte än.

Så ett riktigt trist besked. JMA sade även ikväll att han kunde se Gueida Fofana fortsätta i klubben. Men inte som spelare utan i organisationen. Alltså har man inte lyckats få ordning på hans fot. Känns fruktansvärt trist!

Les Filles
Har nu vunnit sin 10:e raka ligatitel med Lyon och Lotta Schelin flyttar nu hem. In från Sverige kommer i stället Caroline Seger, eller rättare sagt hon lämnar PSG för Lyon. Men först så ska man spela CL-final mot Wolfsburg. Matchen visas på Eurosport kl.18.00 på torsdag den 26/5.

Källor: ligue1.com, butfootballclub.com, hugoetcie.fr, OLTV.fr

Birgitta Malmborg2016-07-23 03:58:00
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille