Välkomna att bekanta er med kroatisk fotbollskultur

Välkomna att bekanta er med kroatisk fotbollskultur

Presenterar NK Istra och NK Lokomotiva

En viktig detalj inför premiären är att från och med den här säsongen kommer högsta fotbollsligan i Kroatien byta namn till Super Sport HNL. Super Sport är ett bettingbolag som säkrat marknadsföringsrättigheter och spelrättigheter för matcher som ägs av kroatiska fotbollsförbundet.

Säsong 2021/2022 slutade precis som vanligt med Dinamo som vinner 5:e raka ligatiteln och totalt den 23:e! Tidigare åren hade Dinamo total dominans, ligatiteln var som en promenad, men något har förändrats senaste säsongen. Stundtals var det nära att 23:e ligaguldet skulle glida ur händerna. Dinamos krafter var fördelade på liga spel- och Europa League. Till slut var det trupp bredden, erfarenhet och kvalité som spelade stor roll. Erfarenhet och kvalité - något som Hajduk, Rijeka och Osijek saknade när det var som viktigast. Vissa saker vet vi redan i förväg men hur blir det den här gången? Har rivalerna tillräckligt med bredd i truppen? Här kommer en liten presentation av Dinamos motståndare i ligan. 


NK Istra 1961 

Stadion: Aldo Drosina 
Kapacitet: 9.000 
Transfermarkt värde: 6,280 000€ 
Nyckelspelare: Robert Miskovic – OM, Ivan Lucic – MV, Frano Mlinar – DM 
Klubben kommer från vackra staden Pula. Tyvärr så har klubbresultaten i förstaligan inte varit lika smickrande. Om jag är rätt inne på det, så har Istra spelat nedflyttningskval för 5:e året på raken! Tråkigt för en klubb som har alla förutsättningar att lyckas. Anledningen kan vara kvalitén på spelartruppen, men hatten av för att lyckas i playoff kvalen flera år i rad! Klubben ägs av spanjorer utan framgång och det pratas om ny klubbägare. Hinner klubben åka ur första ligan innan ny ägare sätter allt på plats? Inget nytt, allt är likt sig - Istra är ett bottenlag i ligan och det är ett faktum. 


NK Lokomotiva Zagreb 
Stadion: Kranjceviceva 
Kapacitet: 8,850 
Tranfermarkt värde: 20,200 000€ 
Nyckelspelare: Mateo Maric – DM, Branimir Cipetic – HB, Lukas Kacavenda – OM 
En klubb som ofta kritiseras för att vara en klubb utan fans. Något som inte stör klubbdirektören Bozidar Sikic. Publiksnittet snurrar runt 150-300 per match. Lokomotiva Zagreb kallas för Dinamos lillebror p.g.a. att klubbarna haft ett bra samarbete i flera år. Spelare som Brozovic, Majer och Kramaric har spelat för Lokomotiva, som senare finslipades i Dinamo Zagreb. Det är ungefär så samarbetet fungerar, på gott och ont . Lokomotiva Zagreb har den 3:e yngsta truppen i ligan och man har flest utländska spelare. Klubben tog en 5:e plats i ligan förra säsongen och klubbens storstjärna är den unga Lukas Kacavenda (18år) som förväntades fortsätta karriären i Dinamo Zagreb, men nu kräver Lokomotiva (Bozidar Sikic) minst 8,000 000€ för spelaren! Man ska akta sig för vad man önskar, för hade klubben sålt Kacavenda så hade inte spelaren slitit av korsbandet under försäsongen i Nederländerna... Otroligt tråkigt, önskar spelaren snabbt tillfriskande!

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-07-13 15:25:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!