Kroatisk fotbollskultur Del 2

Kroatisk fotbollskultur Del 2

Idag fortsätter vi att presenterar klubbar från förstaligan i Kroatien. Näst på tur står HNK Gorica, Slaven Belupo, NK Varazdin och HNK Sibenik.


HNK Gorica 
Stadion: SRC Velika Gorica 
Kapacitet: 3.400 
Transfermarkt värde: 15,980 000€ 
Nyckelspelare: Anthony Kalik – DM, Toni Fruk – OM, Kresimir Krizmanic – DC 
Gorica är en förort som befinner sig precis utanför centrala Zagreb. Det är nästan så att Dinamos spelare kan cykla till Gorica inför match. Klubben gör tredje raka säsong i högstaligan där man har under en kort tid skapat förtroende och respekt. Hittills har klubbledningen gissat bra med sportchefer och spelare, nu ryktas det att klubben köpt loss Wague från Barcelona. Frågan är om klubben kan utvecklas ytterligare och konkurrera ligafyran Dinamo, Hajduk, Osijek och Rijeka. Jag tippar att Gorica återigen slåss om 5:e platsen med Lokomotiva Zagreb.  


Slaven Belupo 
Stadion: Gradski Stadion 
Kapacitet: 3.100 
Transfermarkt värde: 6,980 000€ 
Nyckelspelare: Antonio Bosec  – HB, Mario Marina – DM, Ivan Krstanovic - FW 
Slaven är ett av de minsta klubbarna i ligan. Vad jag menar med minst är att klubben har en budget på knappt 18 miljoner kronor, har en av dom minsta arenor och har ett av de minst värda trupper i Super Sport HNL. Bottenstrid är ett ord som ofta förknippas med klubben från Koprivnica. Varför klubben har hållit ut i första ligan, är också p.g.a. finansieringen från farmaceutfirman Slaven Belupo. Ännu en lång och krampig säsong tippar jag.


NK Varazdin 
Stadion: Andjelko Herjavec 
Kapacitet: 9.000 
Transfermarkt värde: 8,050 000€ 
Nyckelspelare: Andris Herrera – FW, Igor Postonjski – DM, Ivan Posavec - FW 
NK Varazdin från staden Varazdin eller som vi alla minns klubben vid namnet Varteks! Det är något klassiskt med den här klubben som alla respekterar, så kort om den historien. Tidigare klubbpresident Andjelko Herjavec som tragiskt dog i en bilolycka, var generaldirektör i företaget Varteks. Efter klubblegendarens död 2001, svåra år följde klubben och Varteks degraderades till 4:e ligan p.g.a. skulder. Namnet Varteks gick i historien år 2015. Klubben var tillbaka i högstaligan säsong 2020/2021 men åkte ur snabbt. I år återvänder Varazdin som uppstickare och jag hoppas att sagan fortsätter. Tippar en kämpig säsong tillsammans med Slaven Belupo och Istra. 


HNK Sibenik 
Stadion: Subicevac 
Kapacitet: 3.700 
Transfermarkt värde: 10,200 000€ 
Nyckelspelare: Mario Curic – DM, Delic – FW, Niko Rak - CM 
Det är härligt att se HNK Sibenik i första ligan. Klubben har äntligen en stabil ekonomi (investerare från Colombia) och talangfull ungdomsakademi. Tidigare har Sibenik samarbetat med Hajduk, men efter kontroversiella affärer där Hajduk aldrig betalade för köpta spelare, har även detta bidragit till att klubben befanns i tuff ekonomisk period och åkte ur förstaligan. Därmed tog kärleken slut mellan parterna och senaste åren är det Dinamo som visat rättvist samarbete. Vilket såklart ifrågasatts av Hajduk Split. Sibenik är starka i hemma borgen där dom trivs bäst. Kan Sibenik finslipa bortaresultaten, så blir det kamp om 5:e platsen i framtiden. 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-07-14 12:50:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!