Krönika: Vart är Lech och polsk fotboll påväg?

Krönika: Vart är Lech och polsk fotboll påväg?

När förre-detta Lech spelaren Alexander Tonev flyttar till Aston Villa klättrar han till en klubb som befinner sig åtta platser före sin föregående på UEFAS klubbrankning. Året Lewandowski flyttade till Tyskland hade Poznan gjort en bättre säsong än Dortmund. För inte hade han väl flyttat dit om de spelat i samma liga? Lech redaktören gör en djupdykning i dagens fotboll.

I dagens fotboll finns det flera näst intill självklara faktum. Europas klubbfotboll domineras av Spanien, Tyskland, England och Italien. Låter det en smula naivt? Ända sedan 1996 har alla finaler innehållit representanter från dessa fyra nationer, förutom 2004 (med Monaco och Porto.)Tidigare har denna högt värdesättande final innehållit klubblag från länder som Jugoslavien, Skottland Grekland, Holland, Frankrike, Portugal, Belgien, Sverige och Rumänien. Med andra ord har fotbollen reviderats.

Moderniseringen innebär att de bättre ligorna och lagen blir en större lockelse än att spela kvar i en trots allt okej klubb, som spelar i en medioker liga. Därmed bildas det en näringskedja som självfallet gynnar de större lagen. Små lag som befinner sig långt ner i denna formation hinner aldrig få ihop ett riktigt lagbygge då högpresterande spelare blir mer aktiva på transfermarknaden.

Sedan har vi de lag och ligor som stundtals bevisar att de inte är några slagpåsar. De som utmärker sig från de mindre ligorna lyckas mer eller mindre störa storlagen. Länder som Ukraina, Portugal, Turkiet, Frankrike och Holland är fortfarande kvar i bilden. Den här krönikan visar hur lag från dessa ligor alla har någonting gemensamt.
 

”Det många lag inte nu förstår är att den där båten snart kommer att åka iväg och att de kommer att ligga kvar med svansen mellan benen.”


Europa League. En turnering som blivit en livlina för de länder som annars hade drunknat och blivit kvar på botten. UEFA synade det potentiella stupet som höll på att ta form från en rejäl uppförsbacke. Som konsekvens för att alstra en typ av ny turnering bytte man namn, utökade deltagande lag från 40 till 48 och började sälja sändningsrättigheter. För att dessutom öka intresset och därmed intäkter, fick de klubbar som slutade trea i Champions League fortsätta resan genom att delta i Europa League. Alltså gick inte förlorarna från gruppen vidare, utan stundtals var det de som snubblat på mållinjen, vilket gjorde att turneringen bibehöll sin status. Europa League har alltså blivit en lika stor ekonomisk faktor för de mindre lagen nu som Champions League var för de stora lagen förr.

Livlinan kommer inte alltid att komma till undsättning. Det många lag inte nu förstår är att den där båten snart kommer att åka iväg och att de kommer att ligga kvar med svansen mellan benen. Det är just från den där båten vi ska göra en djupdykning ner till havsbotten och se hur de där ”smålagen” kan ta sig upp. Alla lag som ”plötsligt slår igenom” har nämligen något gemensamt.


Land: Portugal.

Stad: Porto

Namn: FC Porto



Historia: Grundad 28 september 1893. Blev tidigt ett ledande lag inom den portugisiska fotbollen. Har radat upp ligaseger efter ligaseger sedan 1990 och kammat in 14 av 20 möjliga.

Tidig merit: Vann Champions League 1987

Konkurrenter: Benfica, Sporting Lissabon

Ligavinster under 2000-talet: 2001, 2003, 2004, 2006, 2009, 2010, 2011

Genombrott under 2000-talet: Vann Europa League 2003. Överraskande Champions League 2004. Europa League 2011.

Merit: Champions League vinsten 2004. 3-0 mot franska Monaco efter mål av Carlos Alberto, Deco och Dmitri Alenichev.
 

Land: Ukraina

Stad: Dontetsk

Namn: Sjachktar Dontetsk



Historia: Tidigt blev man lillebror till stor klubben Dinamo Kiev. Var sovjetiskpokalmästare fyra gånger och lyckades ta sig ut från gruppspelet ur Champions League när man väl deltog.

Tidig merit: Hade inga överdrivna ”succéer.”

Konkurrenter: Dinamo Kiev

Genombrott under 2000 talet: Började och vinna ligan och delta i Champions League spel tidigt. Innan Europa League vinsten hade man kvalat in till Champions League 9 gånger varav man kom in 5 gånger.

Ligavinster under 2000 talet: 2002, 2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012  

 Merit: Kontuiniteten i Europa. Tar sig ständigt ut ur gruppspelet och utmanar på allvar de bästa lagen. Europa League vinsten 2009/2010
 

Land: Turkiet

Stad: Istanbul

Namn: Galatasaray SK


 
Historia: Skapades av en grupp elever på Galatasaray gymnasium. Fick en storperiod 1962-1967. Tar sig in i kvartfinal 1962 samt 1969

Tidig merit: Semifinal i Champions League 1988

Konkurrenter: Fenerbahce, Besiktas, Trabzonspor

Genombrott under 2000-talet: Vinner UEFA-cupen precis till millenniumskiftet. Besegrar sedan Madrid i Supercupen.

Ligavinster under 2000-talet: 2000, 2002, 2006, 2008, 2010, 2012, 2013

Merit: Lockar till sig storstjärnor som Sneijder och Drogba vilket naturligtvis ökar intresse för klubben. Vinner över Madrid på hemma plan i kvartsfinalen samt besegrar United i gruppspelet.
 
Kort sagt kan listan göras lång. Vi har till exempel tidigare nämndas liga-konkurrenter och Celtik, vars tidigare framgångar knappast behöver nämnas. Det alla dessa klubbar har gemensamt är mer eller mindre en långsiktig process. Fotbollen har blivit girigare och girigare, vilket innebär att tålamodet stoppar möjliga succéer. Ett vanligt scenario i dagens klubbar är att man vinner ligan, varefter man satsar fullkomligt på Europa. Alla dessa Ukraina-Turkiet-Portugal-klubbar visar en tydlig struktur i sitt arbetande.

De här ligorna har några klubbar som sedan en tid tillbaka befinner sig på topp. Det gör att den blir tämligen förutsägbar. Konkurransen gör att ligan ständigt mer eller mindre blir en fight och mycket fokus läggs därmed ner på den inhemska turneringen. Sjachktar Dontetsk (som numera är ett eltablerat lag inom Europa) kvalade in till Champions League 9 år i rad.

En annan nackdel med att satsa på Europa League för tidigt är spelarna. En framgång i en liknande turnering är nästan en garanti för fullständig utplundring. Ett vinnande kollektiv som byggt upp en infrastruktur kan inte bara bibehålla sina spelare en längre tid utan också ha mycket lättare och locka inhemska spelare samt behålla de guldklimpar som redan finns.

Ett annat exempel på en klubb som inte minst sagt gjort en strategisk process är turkiska klubben Fenerbahce. Den ekonomiska utvecklingen har varit stark och arbetsstilen går att jämföra med engelska Manchester United. Klubben är väldigt bra på att sälja sitt eget varumärke och var först med en egen tv-kanal, radiokanal, museum och en ambitiös internetsatsning. Fenerbahces fotbollsstadium är den enda av UEFAs topprankade stadium i Turkiet. UEFA-cupfinalen spelades där 2009. En annan viktig del av satsningen är Fenerium, en butikskedja som säljer supporterprylar. Fenerbahces budget överstiger 130 miljoner dollar.

För Lech och Legia handlar det alltså inte om att vinna ligan, kvala in till Europa League och sedan lämna ligan totalt. Visserligen var Europa League succén 2010/11 en riktig triumf, men det var ingen långsiktig process. Klubben kom 4 i ligan året efter att man segrat, tappade sina viktigaste spelare och behövde börja om helt från början.

Därmed vill jag få sagt att jag verkligen tycker att klubben ska satsa på kvalet, men ta allt med en nypa salt. Det handlar om och utnyttja intäkterna, satsa på ligan och bygga på ett lag som till slut är redo för liknande utmaningar. Och sist men inte minst behöver vi Legia. Vi behöver lag som kontinuerligt slåss, för vad hade Sjachktar varit utan Kiev, och Galtasaray utan Fenerbahce? Inte mycket kan jag säga. 


Adrian Ruminski Friedensberg2013-06-26 20:08:00

Fler artiklar om Lech Poznan