Vinterns hetaste övergångar – hur har det gått?

Vinterns hetaste övergångar – hur har det gått?

En månad har nu passerat sedan vinterns övergångsfönster bommade igen och det har blivit dags att se efter hur det gått för några av spelarna som bytte klubb.

I dag är det exakt fyra veckor sedan vinterns övergångsfönster bommade igen. Föga överraskande var det tusentals spelare som av diverse anledningar bytte klubb, men alla med det gemensamma ändamålet att försöka få en bättre tillvaro.
 
Undertecknad har gått igenom samtliga av vinterns övergångar i de fyra största europeiska ligorna och sedan valt ut fem av de intressantaste spelarna från varje liga, för att se hur det gått för dem sedan klubbskiftet. En del har det gått betydligt bättre för än andra – även om det naturligtvis ännu är för tidigt att dra några slutsatser.

England

Bruno Fernandes – Manchester United
Turerna var många kring portugisen, men slutligen blev han klar för Manchester United och förväntningarna på honom var enorma. I sitt andra framträdande stod han för en assist och senast i ligan bjöd han på både mål och framspelning när Watford besegrades. Så här långt har mittfältaren mestadels hyllats och har snabbt blivit en favorit till fansen.
 
Steven Bergwijn – Tottenham
Efter att ha hamnat i onåd hos PSV Eindhovens ledning fick han sin vilja igenom och såldes till Tottenham. 22-åringen fick en lovande start med mål i debuten mot Manchester City och han har sett allmänt spännande ut. Kommer under våren bli otroligt viktig då Spurs saknar sina nyckelspelare i offensiven.
 
Gedson Fernandes – Tottenham
Trots att han knappt spelat något för Benfica under hösten på grund av skador valde Tottenham att plocka in honom på lån. Reaktionerna har varit blandade, där en del menar på att han ser spännande ut och visar rätt attityd medan andra tycker han ser på tok för vek och velig ut. Sex framträdanden har det blivit och det krävs lite fler matcher än så innan vi kan sätta en stämpel på ynglingen.
 
Takumi Minamino – Liverpool 
Japanen var en av flera spelare som i vintras lämnade Salzburg efter en imponerande höst. Jürgen Klopp ser honom förmodligen mest som en avlösare nu under våren, för att sedan till nästa säsong vara med i kampen om en startplats. Eller så fungerar han som ett dragplåster för att få fler asiater att börja hålla på klubben – det vore i så fall inte första gången en engelsk förening gör det. Än så länge har han i alla fall inte visat upp något som fått oss att tappa hakan av förundran.
 
Sander Berge – Sheffield United
Succélaget Sheffield valde att slå på stora trumman då man i och med köpet av Berget slog sitt tidigare övergångsrekord. Nästan 22 miljoner euro gick han loss på och tanken är att han ska bli det stora navet på mittfältet. Dock har klubben sagt att man kommer ha tålamod med sitt nyförvärv, som startat samtliga tre matcher men också blivit utbytt i dem. En investering för framtiden helt enkelt.




Italien

Christian Eriksen – Inter
Vinterns i särklass längsta följetång fick sitt slut med bara ett fåtal dagar kvar av övergångsfönstret. Dansken är Inters nya superstjärna och det mesta väntas gå via honom när det kommer till offensiven. Någon superstart har han dock inte fått i Italien, utan har påmint en del om hur han såg ut under sina sista månader i Tottenham. 
 
Ashley Young – Inter
Det kom som något av en överraskning att Young – i egenskap av lagkapten – lämnade Manchester United för att underteckna ett halvårsavtal med Inter. På plats i Italien har han fått en hel del speltid och redan bland annat hunnit göra ett snyggt mål samt varit med och besegrat ärkerivalen AC Milan. 34-åringen lär med sin rutin göra stor nytta under våren.
 
Patrick Cutrone – Fiorentina
Efter inte ens ett halvår på de brittiska öarna hade anfallaren fått nog och ville återvända hem till trygga Italien. Fiorentina blev det som öppnade upp sina armar för honom med förhoppningen att han skulle få fart på klubbens målskytte. Än så länge har han inte lyckats infria de förväntningarna, då han på åtta framträdanden hittat nätet vid blott ett tillfälle. 
 
Zlatan Ibrahimovic – AC Milan
Inget verkar kunna stoppa Zlatan så länge han har viljan och drivkraften kvar. Tillbaka i sitt kära Milano har han omgående blivit en nyckelspelare för Milan och så här långt noterats för tre mål och en framspelning. Det är svårt att inte imponeras av honom med tanke på att han i höst blir 39 år gammal.
 
Diego Demme – Napoli
Här har Napoli gjort ett riktigt kap. Efter drygt sju veckor i Napoli har det fullkomligt haglat beröm och lovord över den kortväxte tysken, som verkligen gjort stor nytta på mittfältet. Inte minst senast i Champions League mot Barcelona, där han spelade en viktig roll i segern för de ljusblå italienarna.




Spanien

Paco Alcácer – Villarreal 
Anfallaren hade hamnat i Dortmunds frysbox och det kändes logiskt att han skulle söka sig bort efter Hålands ankomst. Valet blev en flytt tillbaka till Spanien och hos Villarreal har han visat att han fortfarande vet hur man gör mål då han på fem matcher gjort två baljor och spelat fram till lika många. 
 
Yannick Carrasco – Atlético Madrid
Tiden i Kina var aldrig någon höjdare och efter nästan två år kände belgaren att det fick vara nog. Trots intresse från bland annat England föll valet på en återkomst till Atlético Madrid – som han lämnade för sitt asiatiska äventyr. Tre inhopp har det blivit och känslan är att 26-åringen behöver mer tid på sig innan han når toppformen.
 
Suso – Sevilla
Missnöjet var stort hos anhängarna till AC Milan när det stod klart att man släppt Suso till Sevilla. Även om han hade haft svårt för att nå upp till sin fulla kapacitet ansågs han vara en viktig pusselbit i laget. Nu är han dock tillbaka hemma i Spanien och har redan hunnit presentera sig för sina nya fans, inte minst i mötet med Espanyol där han både gjorde mål och spelade fram till ett. Lär bli bättre och bättre ju mer han spelar. 
 
Raúl de Tomás – Espanyol
Tabelljumbon Espanyol kände att det var dags att förstärka truppen och spenderade över 40 miljoner euro under vinterns övergångsfönster. Halva den summan fick man hosta upp för målsprutan Raúl de Tomás, som köptes in från Benfica. Snacka om att han fick en drömstart med fem mål på fem matcher innan han tråkigt nog skadade sig och blir borta på obestämd tid. Oerhört bittert både för honom själv och klubben.
 
Hatem Ben Arfa – Real Valladolid
Efter nästan sju månader som klubblös är fransmannen tillbaka i hetluften igen. Efter att ha övertalats av den före detta superstjärnan Ronaldo gick han med på att skriva under ett kontrakt med Real Valladolid som gäller säsongen ut. Dock verkar han redan gjort sig impopulär hos tränaren då han under ett träningspass vägrade nicka bollen. Sedan debuten – där han spelade tolv minuter – har han nu varit utanför truppen tre matcher i rad och frågan är om och när han kommer få chansen igen.




Tyskland

Erling Håland – Borussia Dortmund
Vad finns det egentligen kvar att säga som inte redan sagts? Norrmannen har fortsatt ta fotbollsvärlden med storm även på tyskt territorium och blir bara bättre och bättre för varje match han spelar. Tolv mål har han redan mäktat med för Dortmund och fler lär det bli innan säsongen är över. Just nu planetens hetaste fotbollsspelare.
 
Emre Can – Borussia Dortmund
Sent omsider blev 26-åringen klar för en återkomst till Bundesliga och även om han inte gjort mer än fyra matcher har han hunnit bevisa vad han går för. Förutom sina defensiva kvaliteter har han även en bössa som heter duga – vilket vi fick se prov på mot Bayer Leverkusen där han bjöd på ett tjusigt drömmål.
 
Dani Olmo – RB Leipzig
Jagad av flertalet europeiska storklubbar föll valet på Leipzig. Där har han blivit garanterad rikligt med speltid och förhoppningen är att han till nästa säsong ska bli en av lagets mest framträdande spelare. 21-åringen har inlett sin tid i Tyskland mycket lovande och ska bli en fröjd att följa framöver.
 
Krzysztof Piatek – Hertha Berlin
Den som hade förväntat sig målfyrverkeri av polacken måste vara besvikna. Ett oväsentligt mål i cupen har det blivit, men i Bundesliga väntar han fortfarande på sin första fullträff och allt fler börjar ifrågasätta om anfallaren är en bluff – vilket tiden får utvisa.
 
Matheus Cunha – Hertha Berlin
Här har vi en lirare med klös i, som inte verkar rädas något. Debuten var en galen historia där det kändes som han lika bra kunnat göra hattrick som blivit utvisad. Brassen kommer vara betydelsefull för den tyska huvudstadsklubben i jakten på nytt kontrakt, men han måste nog jobba på sin disciplin om han inte ska bli till en belastning. Kort och gott en joker.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-28 21:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans