Wales till åttondelsfinal trots förlusten i Rom

Wales till åttondelsfinal trots förlusten i Rom

Rob Pages mannar blev tvåa i grupp A och åker nu till Amsterdam.

Det är tredje gången som Wales är med i ett stort mästerskap och för tredje gången så är den lilla nationen från de brittiska öarna klara för slutspel. I VM 1958 gick laget till slutspel, I EM 2016 gick man hela vägen till semifinal och nu är Wales klara för åttondelsfinal trots 1-0-förlusten mot Italien under söndagskvällen.

...och det känns som det kan bli en sommar att minnas för de röda drakarna - igen. I åttondelsfinalen, som spelas nu på lördag i Amsterdam klockan 18:00 svensk tid, väntar grupptvåan från Grupp B. Det blir troligtvis Ryssland eller Danmark, men kan även bli Finland. Oavsett vilken nation det blir kunde utgångsläget varit värre för Wales. Både Ryssland och Danmark känns som överkomliga motstånd för Pages manskap.  

Matchen igår: Italien tog ledningen i första halvlek och deras 1-0-mål stod sig matchen ut. När Ethan Ampadu fick ett rött kort i den 55:e minuten gällde det att bara hålla ihop laget och hålla ned siffrorna, så att Schweiz inte skulle gå om. Det lyckades Wales med och blev tvåa i grupp A på fyra inspelade poäng. Schweiz blev grupptrea med fyra poäng men med en sämre målskillnad. 

Att bli grupptvåa är en framgång för "de röda drakarna". Få hade nog räknat med Wales inför detta mästerskap men The Red Dragons har gjort det igen, tagit sig vidare till slutspel och borde gå in med en god känsla inför åttondelsfinalen.

Nu får landslaget många dagars vila, där spelarna kan återhämta sig och där taktiken kan slipas. Jag har tidigare skrivit att Wales har trivs i Azerbaijan, The Land of Fire. Ganska symboliskt om man tänker på Wales som drakar. En vinst i åttondelsfinalen i Amsterdam tar Wales tillbaka till Baku för kvartsfinal. Det vore onekligen en fördel för Wales, med två matcher på Bakus gräsmatta bakom sig, och två poängmatcher, få kliva in i en kvartsfinal på denna arena. Vi ska inte blicka för långt fram, men en kvartsfinal i Baku kan bara vara till fördel för Cymru.

Låt oss se vilka som Wales möter på lördag. "Now the real stuff starts", sa förbundskapten Page efter förlusten i Rom.

*** *** ***

Fredrik Wiberg2021-06-21 13:37:00

Fler artiklar om Wales