2021-06-16 18:00

Turkiet - Wales
0 - 2

Wales vann i Baku – bra utgångsläge för slutspel

Wales vann i Baku – bra utgångsläge för slutspel

Gareth Bale i händelsernas centrum när Turkiet besegrades med 2-0.

Wales står på fyra poäng efter två spelade matcher och är därmed grupptvåa inför den sista fighten mot Italien. The Red Dragons har satt sig själva i ett bra utgångsläge efter 1-1 mot Schweiz i premiären och onsdagens 2-0-seger mot Turkiet.

Det var ett pressat Turkiet som kom till Baku efter en klar premiärförlust mot Italien. Nog hade många förväntat sig en uppryckning men det var Wales som tog tag i taktpinnen och skapade de hetaste chanserna inledningsvis mot ett skakigt turkiskt försvar. Aaron Ramsey hade sina lägen innan han till sist kunde sätta 1-0 i nät efter en delikat framspelning av Gareth Bale.

Turkiet började bra i den andra halvleken och satte lite press mot Danny Wards nät. Men siktet var inte inställt och Wales fick ett ypperligt läge att stänga matchen när Bale ordnade en straffspark i den andra halvleken. 

Bale såg lite stressad och nervös ut innan han fick besked av domaren att slå till bollen från elva meter. Högt, högt, högt flög straffen över ribban och de tillresta Wales-fansen var nog lite nervösa att det kunde ha varit en dyrbar miss. En fälld spelare ska inte slå straffen, brukar det ibland sägas, dessa förespråkare fick vatten på sin kvarn efter denna sanslösa miss.

Turkiet behövde bara ett mål för att få fram ett oavgjort resultat och därmed skapa sig en bättre förutsättning inför Schweiz i den sista gruppspelsmatchen. Men det ville sig inte för Senol Günes manskap denna eftemiddag. Chanserna till 1-1 fanns på hörnor, men där lyckades Wales stå emot.

Istället kunde Daniel James kontra på vänsterkanten, slå ett inlägg, men som tyvärr inte nådde någon gulgrön-spelare. Men innan domaren blåste av matchen fick Wales en hörna, en kort variant gick till Bale som balanserade längs kortlinjen, bröt in i straffområdet och serverade högerbacken Connor Roberts som placerade in 2-0. Stort jubel utbröt i Cymru och tre poäng var säkrade.

Wales har gjort ett riktigt bra mästerskap så här långt. "Caretaker" Rob Page har hittat rätt startelva och ett lag som vågar spela efter sin förmåga. Den offensiva trion i Daniel James, Kieffer Moore och Gareth Bale kan skapa ordeda mot vilket försvar som helst. Understödda av den tekniske och löpvillige Aaron Ramsey ser det lovande ut. 

Wales har trivts i "The Land of Fire", kanske inte så konstigt då man kallas för The Red Dragons. Nu lämnar man Azerbaijan och Baku efter två raka poängmatcher. Vi får se vad laget kan åstadkomma på Stadio Olimpico i Rom under söndagen.

En åttondelsfinal borde vara säkrad. Antingen går man vidare som grupptvåa eller en av EM:s bästa grupptreor.

Turkiet - Wales 0-2 (0-1)
0-1 Aaron Ramsey 42´
0-2 Connor Roberts 90+5´

Wales 4-1-4-1 fr.h: Ward - C.Roberts, Mepham, Rodon, B.Davies - Allen - D.James, Morrell, Ramsey, Bale - Moore

*** *** ***

Fredrik Wiberg2021-06-17 08:43:00

Fler artiklar om Wales