Zenit dominerade och besegrade Spartak

Zenit tog ett stabilt grepp om ligatiteln efter 3-1 hemma mot Spartak Moskva. I en match där Zenit dominerade fullständigt från start till mål tog det ändå till den 73:e minuten innan man kunde göra 2-1. Segern innebär att Zenit rycker ifrån Spartak i toppen och går nu på vinteruppehåll med minst fyra poängs ledning.

Spelmässigt och resultatmässigt har det sett bättre och bättre ut för Zenit under December månad. Åtminstone i ligaspelet. 11 mål på de tre senaste ligamatcherna och full pott var facit inför kvällens rivalmöte och den statistiken snyggade man till ytterligare efter 3-1 mot Spartak Moskva ikväll. Det var egentligen aldrig något snack om saken, Zenit kom ut och tog ett fullkomligt grepp om matchen från den första minuten och när Serdar Azmoun gjorde 1-0 efter sju minuters spel kändes det fullt logiskt. Zenit fortsatte att ösa på framåt och faktum är att Spartak inte hade ett enda avslut mot mål i den första halvleken, ändå gick man till pausvila med 1-1. Ett inlägg som Dejan Lovren skulle brösta hem till Lunev i målet blev en fullständig katastrof då Lovren fick alldeles för mycket kraft i bakåtpassningen och fick se den segla över Lunev och Spartak hade utan ansträngning fått ett kvitteringsmål.
Zenit radade sen upp målchanser och både Azmoun och Malcom kom riktigt nära och sett tillmålchanserna så kunde (borde) den här matchen varit avgjord i halvtid.

Andra halvlek var marginellt jämnare. Zenit hade fortsatt kontroll men skapade inte samma mängd målchanser som i första. Spartak hade mer framåt efter paus men ingenting som var speciellt farligt och man kom bara till ett riktigt avslut innanför Zenits straffområde på hela matchen. Ledningsmålet för Zenit dröjde tills att det var ungefär en kvart kvar att spela och det krävdes en fast situation. Jaroslav Rakitskij blev kvar utanför straffområdet efter en hörna och prickade därifrån in 2-1. Artem Dzjuba fastställde sen slutresultatet på övertid när han retfullt enkelt rullade in 3-1 och skickade upp Zenit sex poäng före Spartak i ligatoppen.

Matcherna mot Spartak Moskva är alltid viktiga, men ännu viktigare den här säsongen då Spartak hängt med i toppstriden i 18 omgångar. I den 19:e tog det dock stopp och med sex poäng upp till Zenit känns det inte helt fel att skriva bort Spartak från titelstriden trots att 11 omgångar återstår när ligan startar upp igen efter vinteruppehållet.
För Zenit var matchen ett stort kliv mot en tredje raka ligatitel och efter en resultat och spelmässigt trög höst som nådde sin absoluta bottenpunkt i 0-3 förlusten borta mot Club Brügge i Champions League så har Zenit hittat spelet igen. Mycket av detta kan såklart förklaras av att man fått spelare tillbaka. Malcom, Driussi och framförallt Serdar Azmoun är i form igen och den offensiva och orädda fotbollen som Zenit spelat de senaste matcherna var precis det man hade hoppats få se i Champions League också. Men skadorna på framförallt Malcom och Azmoun grusade alla förhoppningar om avancemang där men med duon tillbaka i sin bästa form i ligaspelet så ser Zenit snudd på ostoppbara ut.

Nu återstår elva omgångar under 2021 och Zenit kommer gå in i det nya året med en serieledning på minst fyra poäng, beroende på vad CSKA gör borta mot Rostov i morgon. Men oavsett vilket är det svårt att inte redan nu påstå att Zenit kommer att vinna ligan igen. Under våren kommer spelschemat bli betydligt mildare med en match i veckan och om den här truppen bara håller sig skadefri är det omöjligt att se Zenit tappa särskilt många poäng och faktum är att egentligen inget av lagen bakom känns starka nog att ta in nuvarande försprång.

Nu väntar en välförtjänt semester för Zenit som i princip spelat nonstop sen i Juni. Den 20:e februari spelar man kvartsfinal i cupen och veckan efter det startar ligan upp igen.