Friday I'm in Love: Musiken som lyfter Malmö FF

Friday I'm in Love: Musiken som lyfter Malmö FF

Fotboll och musik hör ihop. Basta! För Malmö FF:s del började det på riktigt med den första Blådårar-filmen som kom 1997. Himmelriket tog ett snack med en av filmarna – Fredrik Gertten – om MFF-musik.

Oavsett favoritlag finns det en del saker förutom fotboll som de flesta fotbollssupportrar har gemensamt, exempelvis öl, TV-serier, film och musik.

(I Malmö går det dessutom att lägga till falafel på den listan. Och att odla upp chiliplantor.)

Den starkaste av dessa är sannolikt musik. Vi kan uppleva alla sorters känslor genom musik: sorg, glädje, överraskning, spänning etc. Känslor som är vanligt förekommande på fotbollsplanen och läktaren. 

Det finns forskning som visar att musik kan förflytta oss till våra känslors centrum och förändra dem för att göra en grå dag lite klarare eller påminna oss om personer eller händelser som vi då minns för en stund. 

Och det är inte en slump att musikterapi används exempelvis för sjukdomar som Alzheimers, i syfte att stimulera minnet, förbättra uppmärksamheten, höja humöret och ha en avslappnande effekt. Sinnesstimulans genom musik lindrar olika tillstånd hos människor med demens.

Fotbollslag har sedan länge haft musik som knutits till klubben, som har fungerat som inmarschmusik, peppning och för att skapa en vi-känsla och spegla kärleken till klubben och laget.

Vem minns inte blåsorkestern som gick runt inne på Malmö Stadion på 1980- och 1990-talet före match och i pausen som underhållning. Eller när vi körde Zombie nation som inmarschlåt på 1990-talet. Eller klassikern “MFF i blått och vitt” före det. 

Musiken kring Malmö FF drog igång på riktigt med den första Blådårar-filmen som kom 1998.

–  Både jag och Magnus (Gertten) och Stefan Berg kommer från musikbranschen och känner mycket folk där så vi frågade dem vi kände om de hade låtar som kunde passa. Vi fick så många låtar att vi också släppte ett album, allt fick inte plats i filmen. 

Det säger Fredrik Gertten, välkänd filmare i Malmö och stor MFF-supporter, när Himmelriket når honom nyss hemkommen från en resa till Chile och Brasilien. 

– Vi kände ju många musiker, så det var inte så svårt, minns han. 


Fredrik Gertten. (C) Gerhard Jörén

Det blev ett enormt gensvar.

– Vi fick en fin respons. När vi gjorde Blådårar 2 var det ännu lättare och flera låtar kom med i filmen. Kul att det blev två album med lokal, nyskriven musik med stark malmö- och MFF-koppling. Artisterna ställde upp gratis och vi tjänade inte heller några pengar på detta, säger Fredrik Gertten.

Det blev två album som innehöll en massa lokal originalmusik skriven av artister och grupper som Liberator, Michael Saxell, Wilmer X, The Mopeds och många andra.

Hur ser du på att ni bidrog till denna utveckling?

–  Idag finns det en tydlig relation mellan Möllan och fotbollen. Jag tror att vi drog igång och synliggjorde den kopplingen. Många musiker som gillade MFF var plötsligt mer öppna kring sin passion. Det blev coolt att hänga med och runt fotbollen. Jag tror att vi frigjorde den lusten. Klart det är kul att ha bidragit till det. 

Sen har det bara rullat på. Allt mer musik skrivs för och om MFF, och tack vare internet och sociala medier är det lätt att både skriva och sprida sin musik. 

– Jag tror inte att MFF som klubb hade haft förmåga att skapa detta. Det är något som måste komma underifrån. 

I början av 2000-talet började Malmö FF fundera på en MFF-hymn. Till säsongen 2004 stod den klar. Men Fredrik Gertten är inte så imponerad. 

– Det är lite synd att MFF bara beställde hymnen från en upphovsman. Det hade varit bättre om den kommit fram som vi gjorde med våra album, att man bett lokala låtskrivare att komma med förslag. 

Han tycker inte att hymnen speglar supporterkulturen speciellt bra. 

– Våra två album kommer mer från Indie-scenen, som betydligt bättre speglar supporteridentiteten. 

Måste det handla om MFF för att det ska bli en MFF-låt?
– Nej, det måste det inte. Se på Hammarbys Kenta-låt (Just idag är jag stark). Det är en helt annan låt med ett tydligt underifrånperspektiv. Det saknar jag med MFF-hymnen. 

Musikutvecklingen som startade i och med den första Blådårar-filmen har spridit sig till andra klubbar, vilket Fredrik Gertten tycker är kul. 
– Absolut. Det har hänt i andra klubbar också, på senare tid. 

Vilka är din egen favorit bland MFF-låtar?
– Det måste vara Regn över möllan av Richard Lindgren. Den handlar egentligen inte om MFF, men var med på Blådårar 2. I filmen används den när vi förlorar borta mot Mjällby. Den passade den stämningen. 

Fredrik Gertten tycker att det är dags att försöka hitta en ny hymn eller en ny halvtidssång.

–  Men det är inget man kan beställa. Klubben kan ju som vi vända sig till den lokala scenen och be om låtar. Det är ju tjugo år sen vi släppte våra album, det finns en helt ny generation musiker med ännu starkare MFF-koppling idag, avslutar Fredrik Gertten intervjun med Himmelriket. 

Undertecknad avslutar denna musik-Friday med min (just nu) personliga tio i topp-lista med MFF-relaterad musik: 

  1. Malmö FF, Liberator
  2. Regn över Möllan, Richard Lindgren 
  3. Välkommen till Malmö, Advance Patrol feat. Pauline
  4. Det regnar på Malmö Stadion, Holst & Planeterna
  5. En doft av läder, Nisse Hellberg
  6. Blått ett lag, Vit päls, MFF Support
  7. Min del av stan, Håkan Åkesson
  8. Vägen tillbaka, Thomas Holst
  9. Hon é blå, Lotta Wenglén
  10. Zlatan & jag, The Ballerinas & The Pendeletones
Håller du med? Har jag missat något? Kommentera nedan.

Idag för 14 år sedan publicerade vi på Himmelriket denna klassiska träningsrapport från en försäsongsträning på Heleholms IP, med "Hans Grens myndiga stämma som hörs eka över planen", och "Jag vet att beskrivningen är dålig, men jag kommer inte på något bättre sätt att förklara det på" för att förklara Gabriels brytning. In och läs!

Dagens låt är en bubblare som inte kom in på listan just idag; Aldrig vart i Malmö med Maskinen.

Trevlig fredag alla himmelsblå. 
 

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2022-02-11 12:01:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?