“Hon spelar i en liga för sig själv” - Intervju med Viaplays expert Saga Fredriksson

“Hon spelar i en liga för sig själv” - Intervju med Viaplays expert Saga Fredriksson

Saga Fredriksson är fotbollsspelare i Malmö FF och en populär expert på Viaplay som har varit med och lyft upp den damallsvenska satsningen. Nu är det dags för Sagas första mästerskap som expert och det är inte vilket mästerskap som helst, det är ett spännande, svårtippat och historiskt VM. - Jag kommer följa Sveriges matcher från Nya Zeeland. Det kommer bli det första mästerskapet för mig och det kommer bli otroligt. Det ska bli extra kul att vara på plats och få känna av känslan.

Inga skrällar i uttagningarna och osäkra kort
Årets trupputtagning har fått en hel del kritik av supportrar, många anser att spelare som presterat sämre har tagit platser från spelare som har mindre landslagsrutin men som har presterat bra under säsongen. Gerhardsson har valt att ta ut en hel del osäkra kort och spelare som varit skadade under säsongen och vissa har en oklar status.

- Det var den mest väntade truppen man kunde ha släppt. Känslan var att man saknade några jokrar som exempelvis Vinberg. Man gick på det säkra före det osäkra. Det är en rutinerad trupp där alla känner varandra

Sveriges trupp var väntat och rutinerad. Nästintill lite feg. Har andra länder gått på mer speltid och skrällar och vågat satsa? Nej, det är en ganska väntad trupputtagning i många länder. 

- Tyvärr är det ganska skrällöst. Jag tittade igenom alla lag och det är Sandberg som skulle kunna vara en skräll men för mig var hon så självklar så det är ingen skräll. Men tittar man på andra lag är det en skräll att Japan inte tog med Takara.
Saga Fredriksson fortsätter: 
- Julia Roddar hade jag tagit med, just att kunna städa upp mittfältet och ytterback positionen och en sån spelare hade varit viktig att ha med. 

Till vardags kommenterar Saga damallsvenskan. Det är en hel del spelare från damallsvenskan som ska spela VM, några av dessa är Janogy, Grant, Gorry, Boye mm. Men vem av de allsvenska spelarna kommer göra störst avtryck?

- Evelyn Viens, är i toppen av min lista. Hon spelar i en liga för sig själv i damallsvenskan och hon kommer nog lämna ganska snart. Hon är otroligt kraftfull som spelare och kan vända bort vilken försvarsspelare som helst, hon kan skapa chanser på egen hand, hon är bra boxspelare och bra på kombinationsspel. Evelyn  är en komplett forward vilket gör att känslan är att hon kan göra mycket “damage” på vilken backlinje som helst. 

Den stora målvaktsfrågan
Lindahl har slutat, vem av Falk och Musovic ska stå i mål för Sverige? Den frågan ställer sig många och alla kommer med olika önskningar. Sagas Viaplay kollega Per Lagerström vill att båda ska spela och man ska välja målvakt utifrån match då båda har olika kvaliteter. 

- Den är jättesvår den frågan, jag tycker Jennifer Falk och där prioriterar jag verkligen speltiden. Musovic har fått sporadisk speltid och har en bra träningsmiljö men Falk har kvalitet med fötterna och en otrolig leverans med sina fötter, höjden har hon utvecklat.  Hon har vunnit många höjddueller och är orädd i de situationerna. Men jag är noll nervös om Musovic startar. 

Sveriges chanser
Vissa säger guld, andra säger flopp. Man undrar hur det ska gå för Sverige med tanke på trupputtagningen. Det återstår att se, men vi hoppas på att de överraskar och tar hem ett guld. 

- Jag har sagt kvartsfinal. Den är svår, jag har den åsikten att Sverige kan slå alla lag och jag tror genuint att om vi kommer in på rätt sida och har bra fart och flow och att vi har avgörande spelare som gör avgörande moment så kan vi gå hela vägen men det är lite upp till bevis detta VM. Jag tror på kvartsfinal men önskar final. 

Vilket land når inte upp till förväntningarna?
Det är ett svårtippat mästerskap vi står inför. Det har varit mycket skador, bråk med förbund, stora satsningar och många länder som gör VM-premiär. 

- Jag befarar att England inte når upp till förväntningarna. De vann EM och var otroliga där, men det finns en press i det också att folk har förväntningar på dem nu. Det är ett lag som mår bra av press men jag tror att skadorna är för påtagliga. Det är Kirby, Williamsson, Mead och en Bright som är uttagen men har varit skadad sedan mars i år. Fler frågetecken men man kan inte räkna bort dem. Deras fall kan bli stort. 

VMs bästa spelare
Det kryllar av riktigt bra spelare detta mästerskap och det är många spelare att hålla ett extra öga på. 


- Alexandra Popp är en av mina favorit forwards, det finns ingen som är så dödlig i boxen som hon är. Så det är absolut en toppspelare. Sam Kerr är en av dem att se upp för. Popp och Kerr är helt olika forwards. Kerr är farlig i boxen men lite mer kreativ än Popp. Kerr är mer oförutsägbar och det kan vara till hennes fördel eller nackdel, med Popp och Kerr delar platsen som bästa forwards. 

Lovina Stafhammarlovina.stafhammar@hotmail.com@lovinastafhamm22023-07-19 11:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons