- Idag är vi en jämställd förening, säger Håkan Mild.
Håkan Mild utanför Kamratgården 21 januari 2021. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån.

- Idag är vi en jämställd förening, säger Håkan Mild.

Alltid Blåvitt ställer några snabba frågor om damfotboll och jämställdhet till IFK Göteborgs nya klubbdirektör.

Vi har en upptagen klubbdirektör och så ska det väl vara. När Håkan ringer hör jag billjud i bakgrunden, han är på väg hem efter ett sent möte. På mail tidigare har han förvarnat om att han ännu inte hunnit sätta sig in så mycket i den satsning på damfotboll som satts igång sedan han var här senast (flickverksamheten inleddes dock medan Håkan Mild fortfarande var sportchef för herrlaget).

- Vi är fortfarande permitterade och en del jobbar hemifrån så det har varit mycket med det och jag har också jobbat med andra frågor som varit mer prioriterade än damsidan. Framförallt med Pontus Farnerud om spelare ut och in. Det måste jag erkänna. Sedan vet jag att styrelsen jobbar mer med de frågorna än vad jag gör för tillfället.

Det blev en kort intervju mot brummande bakgrund, men några saker hann vi ändå prata om. Det blir fler samtal med Håkan.

Har du hunnit träffa damlaget?

- Nej det har jag inte gjort.

Hur kommer sig, tror du, att det dröjde så lång tid innan IFK Göteborg fick ett damlag?

- Det är en jättesvår fråga som jag inte riktigt kan svara på. Men det kan vara så att det fanns andra klubbar som jobbade med det på ett annat sätt, som bland annat Jitex. Sedan kom ju Kopparberg som tog över på den sidan. Vi började driva flicklagen tillsammans med (Änglagårds-)skolan, som inte kunde erbjuda något IFK-lag för flickor att spela med. Där och då blev det tydligare varför man skulle ha flickfotboll. Jag vet att IFK nu har haft flickfotboll i tolv-tretton år, men det har tagit sin tid att ta fram ett damlag. Jag kan inte svara på varför, om jag ska vara ärlig.

Senast du var här tränade Torbjörn Nilsson Kopparbergs Göteborg FC, som förut hette Landvetter. Hörde du någon diskussion om en sammanslagning då med det laget?

- Jag har inga minnen att det var på väg att bli en sammanslagning då. Vi hade heller inga ungdomslag på den tiden.

Var IFK Göteborg en jämställd förening när du var här senast?

- Det var inte en jämställd förening då. Vi hade inget damlag, så ur det perspektivet var det inte det. Men det är jävligt svår att analysera såhär. Det fanns ingen illvilja i det. Men det är bara fakta, det är klart att det inte var jämställt ur det perspektivet, vi hade inga flicklag eller damlag.

Är det en jämställd klubb idag?

- Jag tycker nog att när vi tittar på vår tjänstestruktur där vi har mycket tjejer, och om vi tittar på flickfotbollen får jag nog säga att det är ganska jämställt. Efter tre veckor på min position, och efter mitt öga, så tycker jag absolut det.

Finns det saker som kan förbättras inom jämställdheten?

- Det finns det säkert. Jag tror att man jobbar jättemycket på det i klubbarna idag. Det går inte att jämföra femton år bakåt, idag är det inget att höja på ögonen för. Tjejer är välkomna, det är inte mer med det. Det är mycket fler tjejer som är med och som kommer fram. Sedan blir ett sådant jobb aldrig färdigt, men jämförelsevis är det en tydlig tendens åt det bättre hållet.

IFK Göteborg har fått beröm för sin akademi och framgångar för flicklagen. Tror du att vi också kommer att kunna nå allsvenskan?

- Jag kan bara prata för mig själv, men eftersom vi har skolan och tjejerna får så bra träning, och har så bra träningsmöjligheter, är jag helt övertygad om att man vill avancera i seriesystemet och bli ett allsvenskt fotbollslag. Jag tror att det finns alla möjligheter att göra det. Det kan dock ta tid med tanke på att de bästa tjejerna, när de kommer upp i en viss ålder, försvinner till bättre klubbar. Men det kommer att komma många bra tjejer från IFKs akademi - F17-tjejerna spelade ju SM-final mot Umeå. Men ju fler tjejer vi kan ha kvar och utveckla kan vi ta oss uppåt i seriesystemet.

Kommer damsidan att få en sportchef?

- Det kan jag inte svara på.

Som det är idag går all sponsring till klubben som helhet. Kommer att det att bli möjligt att i framtiden öronmärka sponsorpengar för damverksamheten?

- Det kan kanske bli aktuellt i framtiden, beroende på hur man organiserar sig. Jag har inte satt mig in i de frågorna än och vet inte alls hur tankarna har gått innan. Men helt klart är att om du är med som partner till IFK Göteborg idag har vi ett damlag idag som är 16-17 år som har samma möjligheter som killarna att träna på ett bra sätt.

Alltid Blåvitt kommer bjuda in olika röster att bidra med sina ståndpunkter, perspektiv och vinklar om damfotbollens särskilda förutsättningar och hur Blåvitt borde förhålla sig till det, med målet om att få ett bra samtal där alla kan förstå varandra lite bättre. Har du åsikter, tankar eller synpunkter? Du är välkommen att höra av dig med din gästkrönika till alltidblavitt@svenskafans.com.
Du hittar tidigare delar här:

Damfotbollen vid ett vägskäl - gästkrönika av Marie Demker
"Man måste tänka på tjejerna också" - intervju med damfotbollsexperten Johan Rydén
Debatt om damfotbollskulturen: Gjorde vi rätt?

Mats Deland2021-02-20 00:28:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel