2022-11-03 18:45

Djurgården - Shamrock Rovers FC
1 - 0

Inför Djurgårdens IF - Shamrock Rovers
Piotr Johansson och Kalle Holmberg gör sig redo för att möta de irländska mästarna på hemmaplan.

Inför Djurgårdens IF - Shamrock Rovers

Med segern borta mot Molde är Djurgården redan gruppsegrare och således klara för åttondelsfinal i Europa Conference League. När det inte finns placeringar att spela om får Djurgården förlita sig på revanschlusta och pengaregn som anledningar nog att få upp motivationen. Forum 1891 har summerat det du behöver veta inför sista gruppspelsmatchen.

Redan klara som gruppsegrare i Europa Conference Leagues Grupp F tar sig Djurgården an de irländska mästarna Shamrock Rovers. Med två inspelade poäng är Shamrock gruppjumbo tre poäng bakom Gent. Europaspel har visat sig vara numret för stort för irländarna, men det går att argumentera för att gruppspelet gick bättre än förväntat. Oavgjorda resultat mot både Djurgården och Gent får klassificeras som skalper för laget som gick in i gruppspelet utan större hopp om avancemang. Desto bättre har det gått i ligaspelet, där Stephen Bradleys mannar redan nu står som vinnare för 2022:s upplaga av SSE Airtricity League, just nu tio poäng framför främsta konkurrenten Derry City, som man slog med 1-0 i helgen.

Djurgårdens hopp om att kunna avrunda en magisk säsong med ett SM-guld hemma mot Mjällby på söndag dog en vecka i förtid, då BK Häcken, lett av den uppskattade förre DIF-tränaren Per-Mathias Högmo, säkrade klubbens första svenska mästerskapsguld i fotboll efter 0-4 mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Blåränderna får istället nöja sig med en andraplats och att vara bäst i Stockholm. Saker kvar att önska i inhemskt spel, men i Conference League har Djurgården nästintill gått rent sedan man klev in i turneringen. Förlusten mot APOEL får ses som en vinst, då det resultatet innebar kvalifikation till gruppspelet. Konstigt nog är det Shamrock Rovers som har gett Djurgården dess enda egentliga kalldusch när man spelade 0-0 på Tallaght Stadium. Att få revansch för den matchen får kanske ses som en av de primära morötterna inför årets näst sista match. Det ska även sägas att Djurgården spelar för en segerpremie på runt fem miljoner kronor, samt kvalpoäng för att förbättra möjligheterna att nå ett gruppspel återigen i Conference Leagues upplaga 2023/2024. 

Svaga prestationer – starka resultat
Efter en dyster period, med tre raka förluster i Allsvenskan, har Djurgården återhämtat sig resultatmässigt och kan nu stoltsera med fyra raka segrar i alla tävlingar. Bortsett från den relativt enkla segern hemma mot Sundsvall har det varit matcher där Djurgården länge såg ut att fara illa. Dubbla 2-0-underlägen mot Malmö och Molde kombinerat med 0-0 på övertid mot Norrköping är alla resultat som de karaktärsstarka Blåränderna lyckades vända till segrar. Vinsterna i dessa matcher var snarare resultat av att Djurgården var effektiva än att det var ett bländande spel. Effektiviteten behåller man gärna, men inför säsongsavslutningen vill nog Kim och "Tolle" att spelet ska sitta något bättre.

Den sista galaelvan?
Sedan Djurgården började dubbla Allsvenskan med Conference League har man blivit tvingade till att rotera friskt i laget. Startelvan har ställts upp i många olika konstellationer, men när det vankas spel ’på riktigt’ har tränarparet vänt sig till en specifik grupp spelare som har fått namnet ”Galaelvan”. Det är den elvan som Forum 1891 förutspår kommer få förtroende hemma mot Shamrock. Backlinjen är den enda lagdelen där positionerna under säsongen ändrats i någon mån. Johansson och Ekdal har behållt sina platser säsongen igenom, men när Hien lämnade för spel i Serie A ersattes han av ingen mindre än guldkaptenen Danielson. Inför säsongen värvades Pierre Bengtsson som ett tydligt svar på dåvarande frågetecken kring vänsterbackspositionen. Då var det inte många som kunde tänka sig att nummer åtta Elias Andersson skulle vara det givna alternativet till vänster i backlinjen när säsongen summerades.

På mittfältet har det sett ut precis som det gjorde året innan. Sittande mittfältare Schüller brukar städa och bryta bakom kreative Mange Eriksson, samtidigt som tvåvägsmittfältare Hampus Finndell allt som oftast kombinerar och hamnar i avslutslägen i målzonen. Framför dessa tre har det varit Radetinac till vänster, Edvardsen i mitten och Asoro ute till höger. En treudd som har komplementerat varandra med mycket framgång när det gällt som mest. Gustav Wikheim har varit stekhet i spelet på sistone, men Radetinac med två raka mål och Asoro som inte fick starta mot Peking kommer bli svåra att peta.

Djurgården 2022 har varit ett enormt välfungerande fotbollslag. Framgång föder framgång, vilket kommer visa sig i de spelarförvärven som med allra högsta sannolikhet kommer göras från en hylla utöver den Bosse Andersson har haft lyxen att kolla på. Tyvärr, för många djurgårdare, föder framgången också ett intresse för de spelare som har varit bärande i prestationerna. Hjalmar Ekdal, Hampus Finndell och Joel Asoro är kanske de tre spelare som har mest rykten kring sig. Alla tre har fötts på nytt med den blårandiga tröjan på överkroppen, men i vinter är det förväntat att samtliga tre lämnar för att testa vingarna i lag högre upp i näringskedjan. Således är det en stor chans att det bara är två matcher kvar där de representerar Djurgården, för den här gången. För spelarna gäller det att ge järnet och prestera in i kaklet, för supportrarna är det dags att visa uppskattning för det spelarna har mäktat med i den blårandiga tröjan.

I en intervju till Djurgårdens hemsida menar Kim Bergstrand att matchens betydelse inte är att underskatta:

– Vi har vunnit gruppen men det är mycket kvalpoäng på spel och sedan vill vi avsluta Europa-spelet snyggt inför vår hemmapublik. Det har varit magiska tillställningar här på Tele2 Arena under sommaren och hösten så det känns roligt med ny match på torsdag, säger Kim som dock inte vill trycka alltför mycket på den monetära bonus en vinst ger.

Matchstart: 18:45
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Viaplay

* * *

Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Gabriel Hof@gabbehof2022-11-02 20:04:00
Author

Fler artiklar om Djurgården