IFK Norrköping - GAIS
Inför IFK Norrköping - Gais
Två lag vars supportrar är väl förtrogna med lidande. Påsken är över, samtidigt som påsken aldrig är över! Lidande, död och uppståndelse. Som i livet, som i fotboll.
Peking har dom två första omgångarna startat sämre än någon gång tidigare i allsvenskans 100-åriga historia. Gais tillbaka i högsta serien igen, efter 12 år i lägre divisioner. Gaisare minns nog året 2012, då dom åkte ur Allsvenskan, med fasa. Gais avslutade med att spela smått otroliga 25 raka matcher utan att vinna. Faktum är att Gais seger i måndags mot IFK Värnamo var deras första vinst i allsvenskan sedan den 22:a april 2012, då man vann mot? Just de, IFK Norrköping!
Peking tog på hösten gruvlig revansch med en klassisk 7-2 seger. På tal om klassisk, Gais stod 2008 för ett annorlunda tifo på Parken. Sveriges fulaste men också ett av dom roligaste, ett klassiskt röv-tifo! Om du är nyfiken på hur det ser ut så finns det att beskåda på Youtube, var noga med tangenterna annars kan en sån googling lätt leda er in någon helt annan sida……
IFK Norrköping – Gais är en match mellan två anrika lag, Gais fyllde 130 år för en månad sedan, således 3 år äldre än oss. Dom började dock inte med fotboll förens det vackra året 1897, året då IFK Norrköping bildades, p.g.a. inre stridigheter. Då man inte var överens om fotboll verkligen kunde räknas som en idrott. Allt var inte bättre för.
Men mellan 1943-1963 var de fotbollsmässigt som allra bäst, då vann vårt kära IFK Norrköping 11 SM-guld! Englands Norrköping, Manchester, textilstad, arbetarstad och fotbollsstad hade även dom en era som varade i just 20 år. 1993-2013 vann United ofattbara 13 PL-titlar. När United vann PL 1993 hade det gått 26 år sedan dom vann liga-titeln senast, när Peking vann SM-guld 1963 tog det sedan 26 år innan man vann igen 1989. Och som dom flesta av er vet tog det sedan 26 år igen innan vi vann 2015. Nördigt men gillar man siffror och statistik så är det ju lite fascinerande.
Gais storhetstid var tiden mellan första och andra världskriget, då man vann 3 SM-guld. Ibland är historien rättvis, fram till 1930 delades Svenska Mästare-titeln ut på ett minst sagt märkligt vis. 1896-1924 vanns SM-guldet av de lag som vann ett cup-spel, där ofta bara Stockholms och Göteborgs-lag fick delta då man ansåg att det var för besvärligt att resa till andra städer och orter.
Under dom åren gavs bl.a. 6 SM-guld till AIK, 4 till Djurgården och 11 till Örgryte. Ett av gulden till AIK vanns genom lottning, ja ni förstår själva att dessa ”guld” är värda mindre än stulet kattguld. Allsvenskan föddes säsongen 1924-25, Gais vann efter 22 spelade matcher men tilldelades INTE något SM-guld och gjorde inte heller det när man vann serien 1927. Först 1931 förstod dom styrande att det nog var rimligt att vinna SM-guld efter att ha vunnit den Allsvenska-serien. Gais blev alltså berövade 2 riktiga guld men fick två guld genom ett ytterst begränsat cup-spel mellan i första hand Stockholms och Göteborgs-lagen. Så i Gais fall blev den tidiga och snåriga fotbolls-historien rättvis kan man säga. Sällan livet är rättvist men ibland så.
Men vi kan inte släppa detta helt än, det är ju faktiskt svensk fotbolls största skandal att man ännu inte ändrat detta. De som vann Allsvenskan åren 1925-30 har ju berövats sina SM-guld och de som vann Storstads-cupen 1896-1924 ska ju givetvis bli av med sina låtsas-guld. För oss med åtminstone lite logiskt sinne innebär det att de lag som nu står på 12 SM-guld egentligen har: Djurgården 8, AIK 6 och Örgryte 3 (vän av ordning, de vann 1926,28)
Skönt att stora stolta IFK Norrköping har 13 riktiga SM-guld!
Efter sin storhetstid mellan krigen tog Gais ytterligare ett guld och det var 1954, 3 år innan Joakim Thåström kom till jorden.
För mig är IFK Norrköping – Gais även en match där stadsdelarna Haga gör sig starkt påminda. Haga i Norrköping, där min kära mamma växte upp. Ingen kan beskriva sin barndom lika vackert som hon, barndomen i Haga på 50-talet och somrarna ute i Svärtinge-skogarna (där flera IFK-spelare bor nu) där friheten aldrig tog slut. Ett helt annat Sverige.
Göteborg har sitt Haga, vackert och charmigt än idag. För mig är Göteborgs Haga minnen från när jag var en liten pojke, upplevt genom tv:n. En av dom bästa serierna någonsin: Albert och Herbert, far och son och häst och vagn, boendes i dom skitiga men ack så efterlängtansvärda arbetar-kvarteren i Haga. Få saker griper tag i mitt hjärta som sunkiga arbetar-kvarter från förr.
Albert och Herbert spelades av dom helt underbara skådisarna Sven-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen. Herr Cederhök världens mest kända Gaisare. Haga, Gais och Cederhök de är samma sak.
Världens näst mest kända Gaisare, Håkan Hellström, fick ju sällskap på Ullevi-scenen för några år sedan av Tomas Von Brömssen där dom musicerade tillsammans. Cirkeln slöts på något sätt.
Här och nu eller nästan iaf, spänd väntan på startelvan som släpps kl.13.00 på söndag. Länge sedan jag var så spänd på en startelva. Under våren har supporter-Peking och tränare Alm haft ovanligt olika syn på vilka som bör spela och inte spela. Denna vecka har jag bara en önskan, och det är att få fira en seger och 3 poäng tillsammans med Curvan och spelarna! Får vi se en ny 7-2 seger? Ett nytt röv-tifo?
Forza Peking och fyll Parken!