SFSU anser: slarva inte med svensk fotbolls framtid!

Vad man än tycker i 51%-frågan, så är den grundläggande för den svenska fotbolls- och idrottsrörelsen. SFSU anser därför att den måste hanteras med sans och saklighet. Låt 51%-regeln stå orörd våren 2011 – och arbeta igenom frågan ordentligt till nästa Riksidrottsmöte!

Trots att Svenska Fotbollsförbundets styrelse fick hård kritik för bristande beslutsunderlag och frånvaron av demokratisk förankring då man försökte avveckla medlemsdemokratin 2009, sker nu precis samma sak igen. En mer än sekelgammal idrottslig värdegrund är på väg att avskaffas, utan att frågan vare sig förankrats eller utretts ordentligt.
 
Sveriges Fotbollssupporterunion (SFSU) organiserar cirka 9.000 fotbollsälskare runt om i landet. De flesta är anhängare till elitfotbollsklubbar och en stor andel är dessutom medlemmar i dessa. SFSU bör därmed kunna göra anspråk på att vara en röst som ska få höras i debatten om fotbollens framtid.
 
SFSU:s styrelse har, på uppdrag av årsmötet 2011, enats om följande i 51%-frågan:
 
 
Förutsättningar
SFSU är medvetna om och bejakar behovet av att utveckla svensk klubbfotboll, för att vi ska kunna möta framtidens krav.
 
Frågan om huruvida privatisering av våra elitklubbar vore gynnsam eller ej – den så kallade 51%-frågan – är en av de möjliga vägar framåt som vi måste granska.
 
51%-frågan är däremot inte den enda möjliga vägen framåt. Framtidens krav är mycket mer komplexa än så. SvFF har redan tillsatt en stor utredning, Fotboll 2020, som ska redovisa sitt arbete våren 2012. Denna bör kunna ge ett brett perspektiv på de krav och möjligheter vi står inför.
 
Frågan om idrottens uppbyggnad är vidare en mycket stor fråga, som tangerar såväl idrottens värdegrund som vilken bild det övriga samhället i framtiden kommer ha av idrottsrörelsen (och därmed vilket stöd idrotten kan räkna med).
 
Denna fråga bör därmed behandlas med respekt både för frågans komplexitet och för att den faktiskt gäller hela fotbollsrörelsen – inte bara eliten, eller en del av eliten. Även fotbollsdistrikten bör ges en praktisk möjlighet att ta ställning i frågan. Det är via distrikten som en dialog med bredden inom fotbollsrörelsen kan föras.
 
Svensk klubbfotboll står inte och faller med att en förändring genomförs våren 2011. Vi har tid att både utreda och förankra frågan om medlemsdemokratins framtid. Det finns ingen anledning att stressa eller slarva.
 
 
Styrelsens ställningstagande:
SFSU:s styrelse anser därför att:
 
-         UTRED ALLA VÄGAR: Alla vägar framåt för svensk klubbfotboll bör utredas, inte bara den del som rör 51%-regeln – något som delvis redan görs inom ramen för Fotboll 2020.
 
-         KONSEKVENSANALYSERA: Utredningen av 51%-frågan måste omfatta konsekvensanalyser för alla delar av fotbollsrörelsen, inte enbart de juridiska konsekvenserna för idrottsAB – vilket är vad som gjorts i den utredning som ligger till grund för förslaget om en 34%-regel.Följderna för idrottsrörelsen som helhet bör även de utredas, ett ansvar som ligger på RF.
 
-         FÖRANKRA: Framtidsfrågorna är en angelägenhet för hela fotbollsrörelsen. Ett lättillgängligt diskussionsunderlag bör därför presenteras och alla intressenter runt fotbollen bjudas in till debatt – elitföreningarna, distrikten (som representerar bredden inom fotbollen) och intresseorganisationer som SEF, EFD och SFSU.
 
-         AVVAKTA FOTBOLL 2020 – LÅT 51%-REGELN STÅ OFÖRÄNDRAD PÅ RIKSIDROTTSMÖTET 2011: Då Svenska Fotbollförbundet redan tillsatt en bred utredning om hur klubbfotbollen ska utvecklas i framtiden, är en absolut miniminivå att resultatet av denna inväntas innan vi gör våra vägval. Svensk fotboll bör därför på Riksidrottsmötet 2011 ta ställning för att 51%-regeln står kvar i oförändrad form i RF:s stadgar.


Då frågan behandlades på SFSU:s årsmöte, uppfattade vi att det inom fotbollsrörelsen finns en stor oro och misstänksamhet mot avvecklandet av medlemsdemokratin och varje medlems rätt att påverka den egna klubben. Det vore på sin plats om våra förtroendevalda åtminstone försöker övertyga dessa skeptiker med goda argument, istället för att stressa igenom frågan utan förankring.


Läs även:
51%-regeln SFSU:s fokusfråga 2011
51%-regeln och förslagen på förändringar
Argumenten för och emot 51%-regeln - en översikt

Anders Almgren2011-02-02 21:54:00

Fler artiklar om SFSU