"Vilket lyft han har fått!" - Bajenpanelen

"Vilket lyft han har fått!" - Bajenpanelen

Bajenpanelen diskuterar gräs, summerar transferfönstret, diskuterar rotation av truppen och spår matchen mot Degerfors.

Hammarby slog blåvitt borta. Dessförinnan har man slagit Degersfors och Sirius. Är grässpöket dött nu?

Leonard

Jag skulle inte säga att det är helt dött än, även om det såklart har ramlat in några riktigt sköna bortavinster på gräs. Vi har fortfarande stora problem med snabb bollförflyttning och vi kommer fortsatt ha det tufft mot lag som faller bak ner i eget straffområde.

Theo
 Nej det tycker jag inte men det är på väg att bli ett trendbrott. Jag har tidigare sagt att det ser ut som Cifuentes lyckats få laget att anpassa sitt spel efter underlag istället för att fortsatt försöka spela likadant. Dessutom var det ju väldigt regnigt mot IFK vilket gör planen snabbare. Men! Gräs kvarstår som en utmaning och just hastigheten som kan variera så enormt på
det underlaget kommer alltid fortsätta vara det jämfört med underlaget på Nya Söderstadion.

Hampus
 Nej inte riktigt än, vi spelar fortfarande väldigt mycket bättre på konstgräs. Nu väntar 3 svåra gräsmatcher, Aik Malmö och Mjällby, 7 poäng där så kan kan jag lugnt säga att grässpöket har dött.

Göran
 Grässpöket lever än så länge även om vi har spelat lite bättre på gräs denna säsong än tidigare säsonger. Den dagen vi spelar lika bra på gräs som på Nya Söderstadion, något vi ännu inte är i närheten av, kan vi diskutera om spöket är borta.

Transferfönstret stängde förra veckan. Vi har redan sett de flesta nya in action. Vad får Jansson och Hjelmberg för betyg?

Leonard

I min mening ett bra fönster, däremot har tiden lite mer att utvisa vad gäller Concha, Pinas och Vagic. Saidi tycker jag har visat vad han kan, bra på att göra sin gubbe och är ruggigt skjutglad, precis vad vi behöver! Berisha är den stora prestigevärvningen och sicken klass man ser i glimtar. Löpningarna han tog utan boll mot Göteborg tyder på att det är en riktigt smart spelare vi fått in. Ges han bara bollarna i rätt lägen tror jag det kan bli hur bra som helst. Sedan får man inte glömma förstärkningarna till HTFF som också verkar riktigt intressanta. Allt som allt 3.5/5 stjärnor. Hade varit högre om det inte var för att det inte värvats in ordentliga ytterbackar som kan vara med och konkurrera/täcka upp vid skada.

Theo
Hittills är det ett par "säkra" värvningar" men även några som kommer behöva utvärderas. Personligen anser jag att Berisha är en otroligt trygg värvning och som jag tidigare sagt en av klubbens tyngre värvningar genom tiderna och även ett bevis på vart vi står ekonomiskt och sportsligt. Pinas och Saidi känns också som vi vet vad för kvaliteter vi fått och vad vi kan förvänta oss vad gäller utveckling. I övrigt är det lite upp till bevis men av erfarenhet riskerar det ju alltid att bli problematiskt med värvningar mitt under säsong. Vi supportrar förväntar oss att de ska prestera 100% direkt men det finns ju otaliga antal spelare som kommit in under sommaren och varit halvdana för att sedan kommande säsong vara extremt övertygande. Helhetsbedömning om jag är snäll 4/5, ska jag vara lika cynisk som vanligt så blir det bara 3/5 däremot.

Hampus
På förhand? 5 av 5. Gillar hur vi har börjat värva spelare mellan 22-25 som har goda förutsättningar att leverera och sedan studsa ut i Europa.

Göran
Ett grymt transferfönster av Hammarby. Vi har fått in två riktiga kvalitetsspelare i Berisha och Pinas och lovande spelare som Saidi och Vagic. Concha är jag, än så länge, mer tveksam till då jag inte riktigt tycker att han har den speed som behövs för en kantspelare. Jeppe och Hjelmberg får en solklar 5:a från mig när det gäller fönstret.

Flera spelare (Sandberg, Jeppe, Saidi, Bojanic) riskerar avstängning (tror jag, inte helt lätt med nya systemet med 10-matchers intervaller) inför derbyt. Marti kör allt som oftast bästa laget men borde det roteras i den lätta matchen mot Degen?

Leonard

Ingen match är lätt, det har vi fått smaka på. Vi spelade t.ex. inte med ordinarie lag mot Värnamo borta i våras och vi såg hur det gick. Nu är det såklart på hemmaplan och det vankas publikfest som vanligt. Med det i åtanke så finns det utrymme att vila de absolut viktigaste spelarna, som t.ex. Jeppe. Vilket lyft han har fått!! Dessutom finns det ingen ordentlig ersättare på den positionen om han försvinner då Sadiku fortfarande är borta. In med Vagic och Bojanic 2.0 (Demirol) så hoppas vi på att det funkar.

Theo
Spelare som jag skulle anse innebär en direkt försvagning i derbyt är om Sandberg eller Bojanic blir avstängda, detta förutsett att Sadiku är tillbaka. Personligen skulle jag gärna se att några av våra nyförvärv kunde få testas från start mot Degen och att Trawally gavs mer tid att komma in i det och kunna visa om han faktiskt är den värvning han såldes in som.

Hampus
Ja vi borde verkligen rotera, ser inte ens hur Degerfors ska ha någon chans även om vi ställer upp med ”b-laget.”

Göran
De viktiga matcherna kommer slag i slag nu och vi kommer att drabbas av avstängningar då och då, som alla andra lag. Givetvis måste vi se till så att många inte blir avstängda samtidigt, men vår trupp är nu så stark att vi skall kunna ta att en eller två spelare är borta. Jag tycker alltid att vi skall köra bästa laget för dagen.


Hur går det mot Degen?

Leonard

Dags att bygga momentum, 4-0!

Theo
De är inte ett bottenlag som har Marcus Antonsson på topp, vi spelare hemma och det känns som vi har viss harmoni = vinst.

Hampus
2-0

Göran
En klar seger för Bajen. Det är nämligen en måste-match om vi skall hänga med däruppe inför de tuffa matcherna som kommer efteråt. Vi har helt enkelt inte råd med fler poängtapp på hemmaplan mot lag på den nedre halvan om det skall bli en placering bland de tre bästa.

 

Jack Holm2022-08-19 11:13:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!