100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 10-1
Är trotjänaren Per Karlsson AIK:s bästa spelare genom tiderna?

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 10-1

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén. Det är dags att ta reda på vem som är AIK:s bästa spelare genom tiderna!

Plats 100-91 
Plats 90-81
Plats 80-71
Plats 70-61
Plats 60-51
Plats 50-41
Plats 40-31
Plats 30-21
Plats 20-11
Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Vilka är egentligen AIK:s tio bästa spelare någonsin? Svaret får ni nedan.

Plats 10: Sebastian Larsson
Sebastian Larsson hade i ett litteratursammanhang bedömts som en modern klassiker. Han kom som en stjärna och gjorde enorma avtryck på hans sista 4,5 år i karriären. Vi har allt att tacka Seb för och det går att klassa honom som en av lagets tre bästa under alla hans hela säsonger i klubben. Att både vara den som sliter hårdast i cupmatcherna i februari och vara den som kliver fram i de hetaste matcherna, är en svårslagen kombination. Grattis Sebastian, du är AIK:s tionde bästa spelare genom tiderna!


Plats 9: Nebojsa Novakovic
”Nebo” skulle värderas högst på listan av en del, men här tar han plats något längre ner. Hans siffror matchar inte några av de moderna stjärnorna, men självklart ska Nebos roll och briljans från en framgångsrik AIK-epok värderas väldigt högt. Nebo var mer än bara en målgörare och han var den mest lysande stjärnan under ett guld och Champions League-spelet. Grattis Nebo, du är AIK:s nionde spelare genom tiderna.


Plats 8: Kristoffer Olsson
Olsson var inte en av våra egna och han köptes in dyrt med en trög start. Tendenserna av briljans började dock redan under hans första höst och under guldet 2018 var han genomgående briljant.Den typen av dominans över en hel säsong är av högre nivå än alla andra centrala mittfältare som AIK haft. När spelet låste sig sicksackade sig Olsson ur situationerna och han var med och drog upp en stor del av målen under guldåret. Grattis Koffe, du är AIK:s åttonde bästa spelare genom tiderna.


Plats 7: Per Karlsson
Vad gör man av Per Karlsson, vår allra största, på en sådan lista? Här lär åsikterna gå isär. Att mängden matcher är med i bedömningen behöver knappt nämnas, men man bör definitivt minnas hur bra Pertan också var under flera säsonger. Två gånger vann han pris som seriens bästa back och då är förmodligen den höga lägstanivån Pertans största bedrift. Per Karlsson har inte bara ett symbolvärde. Han var en utomordentligt bra mittback också. Grattis Pertan, du är AIK:s sjunde bästa spelare genom tiderna!


Plats 6: Henok Goitom
När Henok Goitoms AIK-karriär summerades efter 2021 var det med det perfekta slutet. Henok stod för över 100 tävlingsmål för AIK och det var dessförinnan 73 år sedan någon gjort det. Han är det moderna AIK:s i särklass bästa målskytt och då var bara målskyttet en del av all den kvalitet Henok besatt. Hans absolut bästa säsonger var 2015 och 2018 där man mycket väl hade kunnat utnämna honom till seriens främsta anfallare. Grattis Henok, du är AIK:s sjätte bästa spelare genom tiderna!


Plats 5: Henry Carlsson
”Garvis” var en sann AIK-ikon och är en av de med 100 gjorda tävlingsmål i AIK-tröjan. Hans framgångar på 40-talet tog honom till spel i både Frankrike och Spanien och Garvis uppvisade ett enastående offensivt spel som få kunnat mäta sig med i AIK. Han var med vid Sveriges OS-guld 1948. Grattis Garvis, du är AIK:s femte bästa spelare genom tiderna.


Plats 4: Ivan Obolo
Ivan Obolo ligger alla gnagare varmt om hjärtat och en topplacering på listan är given. Trots att många gjort fler säsonger i AIK än Obolo, var han ständigt tillgänglig för spel under sina 2,5 år i klubben. Han gjorde alltid medspelarna bättre och han kan mycket väl ha haft den högsta lägstanivån i AIK:s historia. Obolo var ovärderlig för AIK under guldåret 2009, inte minst under vårsäsongen när han stod för de flesta av målen. Grattis Ivan, du är AIK:s fjärde bästa spelare genom tiderna!


Plats 3: Mohamed Bangura
Mohamed Bangura kliver in på tredje plats på denna lista och värderas högst av 2000-talets gnagare. Banguras tre sejourer i AIK kan anses unika. När han nästan ensam höll laget kvar i allsvenskan 2010 framstod Bangura som helt fulländad i spelet. Avsluten, spelförståelsen, dribblingarna och flexibiliteten. Vid sin andra sejour gjorde han några briljanta framträdanden i Europa League, innan han även var lyckad i sin sista sejour. Bangura bjöd oss på några oförglömliga insatser och han har varit en guldgruva för det moderna AIK. Grattis Mohamed, du är AIK:s tredje bästa spelare genom
tiderna!


Plats 2: Vadym Jevtusjenko
Vadde stod för en typ spets som var sällsynt i AIK under slutet av 80-talet när han anlände. Det tog ett par säsonger innan laget förvaltade den oerhörda begåvning som Jevtusjenko hade, men nivån han sedan kom upp i var extraordinär. Detta var inte det minsta konstigt med tanke på nivån han tidigare spelat på i karriären. Han var AIK:s bästa spelare vid guldet -92 och får enligt denna lista endast se sig besegrad av en gnagare. Grattis Vadde, du är AIK:s näst bästa spelare genom tiderna!


Plats 1: Kurt Hamrin
Vi är framme vid förstaplatsen och många har säkert räknat ut att Kurre är den legendar som fortfarande inte nämnts. Hamrin tar hem priset som den främste AIK-spelaren genom tiderna. Hamrin hade en sagolik karriär med VM-silvret och mångårigt spel i flera italienska klubbar, men avtrycken i AIK var enorma dessförinnan. Hamrins  kantspel var av en alldeles egen nivå och han var lagets stora stjärna i flera säsonger. Grattis Kurre, du är vår bästa spelare genom tiderna!

AIK-redaktionen2023-03-30 17:00:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen