100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 100-91
Erick Otieno är AIK:s 98:e bästa spelare genom tiderna

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 100-91

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.


Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Nu åker vi!


Plats 100: Daniel Hoch
Hoch blev kvar i AIK länge och målskyttet varierade från säsong till säsong. Hoch var en uppskattad AIK-spelare som var smart i straffområdet och ofta tog en startplats. Grattis Daniel, du inviger listan, och är AIK:s 100:e bästa spelare genom tiderna!
 


Plats 99: Yasin Ayari

Yasins succé och genombrott under hösten kom lite i skymundan av lagets usla prestationer. Yasinvar dock vår bästa spelare och ifall han blivit kvar så hade han mycket väl kunnat bli hela seriens bästa 2023. Hans tid som ordinarie blev dock för kort för en ännu högre placering. Grattis Yasin, du är vår 99:e bästa spelare genom tiderna!



Plats 98: Erick Otieno
Otieno tar hem en av listans sista platser och det förtjänar han. Han har trots allt aspirerat om att vara lagets bästa spelare två år i rad. Hans fysik är nästan unik och vi hoppas få se honom i AIK i många år framöver. Grattis Erick, du är AIK:s 98:e bästa spelare genom tiderna!



Plats 97: Niklas Sandberg
Vid AIK:s återkomst till allsvenskan glänste vi mer framåt än bakåt. Sandberg utmärkte sig dock väldigt positivt i backlinjen, vilket tog honom till en försäljning. Sandberg hade bra uppspelsfötter och var en stark duellspelare. Grattis Niklas, du är AIK:s 97:e bästa spelare genom tiderna!



Plats 96: Luke Casserly
Casserly är lite av en kultspelare. Han blev utvisad i sin allsvenska debut, men bortsett det så var han väldigt stabil. En spelare som fick den uppskattning han förtjänade först när han lämnade. Grattis Luke, du är AIK:s 96:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 95: Patrik Carlgren
Carlgrens avsked rörde upp känslor, men han var en bra målvakt under flera år som ofta höjde sig i derbyn och andra stormatcher. Carlgren var den vassaste sortens linjemålvakt och var konsekvent bland de tre främsta målvakterna i serien. Grattis Patrik, du är AIK:s 95:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 94: Anton Saletros
Anton ska hem en lång vända till och då ska han klättra på denna lista. Efter många år som lovande, var han otrolig vid guldvåren 2018. Kanske till och med vår bästa spelare under det halvåret. Anton har utvecklats mycket under de senaste åren och vi säger: Grattis Anton, du är AIK:s 94:e bästa spelare genom tiderna!

Plats 93: Kim Bergstrand
Kim har likt sin nuvarande radarpartner försakat sitt AIK-namn, men han var under några år en väldigt bra målskytt. Kim Bergstrand höll hög klass när han var hel och spelade i AIK:s bästa upplagor. Grattis Kim, du är AIK:s 93:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 92: Ronnie Gustafsson
Gustafsson hamnar lätt i skymundan av andra AIK-målvakter och han nådde inte landslaget för konkurrensen var stenhård. Det var dock en mycket pålitlig målvakt i AIK under många år med en hög lägstanivå. Grattis Ronnie, du är AIK:s 92:a bästa spelare genom tiderna!


Plats 91: Andreas Alm
Alm var ickeönskvärd i AIK på slutet och är nog inte ihågkommen som någon av våra främstaanfallare. Han var dock en riktigt bra boxspelare och har ett riktigt bra målsnitt från sina knappa 50 matcher i AIK. Vi har mycket att tacka Alm för som tränare också. Grattis Andreas, du är AIK:s 91:a bästa tränare genom tiderna!

AIKredaktionen2023-03-25 20:00:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen