100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 20-11
Nabil Bahoui är AIK:s 13:e bästa spelare genom tiderna

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 20-11

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Plats 100-91 
Plats 90-81
Plats 80-71
Plats 70-61
Plats 60-51
Plats 50-41
Plats 40-31
Plats 30-21
Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Nu dags för plats 20-11!


Plats 20: Gary Sundgren

Gary kämpade hårdare än alla andra i match efter match i över tio år. Det tog honom till Spanien och landslagsspel, men vi minns givetvis mest guldmålet 1992. Gary spelade med hjärtat och lyckades därtill också utveckla sitt individuella spel mycket under AIK-tiden. Grattis Gary, du är AIK:s 20:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 19: Sune Andersson
En av AIK:s tidigaste artister på planen som stod för nummer som få supportrar tidigare hade sett. ”Mona-Lisa” dribblade sig hela vägen till Roma och hade en plats i Sverige både vid OS 1948 och VM 1950. Trots att han bara gjorde fem år i AIK, håller många Mona-Lisa som en av de största och mest betydelsefulla i historien. Grattis Mona-Lisa, du är AIK:s 19:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 18: Celso Borges
Celso fick aldrig fira ett guld i AIK men han gav oss 2,5 år av ren kvalitet. Han erbjöd en spelförståelse som tog honom till flera La Liga-säsonger, ett passningsspel som skar genom lagdelar och en väldigt bra poängproduktion. Borges var den typ av färdig klass som är svårt att köpa för pengar i allsvenskan om spelarna inte är till åren. Grattis Celso, du är AIK:s 18:e bästa spelare genom tiderna.



Plats 17: Ebenezer Ofori
Det är alltid marigt när en spelare slår igenom med buller och bång i AIK, för att sedan floppa i nästa vända. Oavsiktligt kan en sådan sejour dra ner bedömningen, men Oforis spets 2016 var häpnadsväckande. Släng en boll på valfritt sätt på Ofori och han kommer att lösa situationen. Enbart Kristoffer Olsson har nått högre höjder på ett centralt innermittfält och Ofori var oerhört elegant att titta på. Trots den dalande karriären så får vi säga: Grattis Ebenezer, du är AIK:s 17:e bästa spelare genom tiderna.


Plats 16: Bernt Ljung
Listans sista målvakt, så med andra ord bedöms Bernt Ljung som AIK:s främsta målvakt genom tiderna. Ljung spikade igen AIK:s mål på ett fenomenalt sätt, innan han lämnade för Vasalund under några år. När han kom tillbaka nådde han ännu högre höjder i sitt spel och Ljung hade en nyckelroll vid guldet 1992. AIK:s målvaktstradition är nästan lika stark som backtraditionen och Ljung är högst upp på listan. Grattis Bernt, du är AIK:s 16:e bästa spelare genom tiderna.


Plats 15: Peter Larsson
Peter Larsson är en av AIK:s största prestigevärvningar någonsin. Han anslöt från Ajax och var fortfarande med i landslagsuttagningarna. AIK fick ut precis allt de önskat ur Larsson. Han var försvarsgeneralen som var seriens främsta mittback när guldet bärgades 1992. Ett fullblodsproffs som var genomgående klass i AIK. Grattis Peter, du är AIK:s 15:e bästa spelare genom tiderna.


Plats 14: Andreas Andersson
AIK:s största värvning någonsin (eller är det John Guidetti?) var också delvis otrolig. Andreas Anderssons tio bästa AIK-matcher hade placerat honom ännu högre upp och de första åren var en solskenshistoria. Skador satte delvis stopp för Andersson, vilket höll honom borta från ännu större framgångar. Men trots det: Grattis Andreas, du är AIK:s 14:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 13: Nabil Bahoui
När en spelare likt Nabbe inte erbjuds nytt kontrakt, är det lätt att glömma vilken makalös spets han besuttit. Nabbes poängsnitt, med hänsyn till att han delvis varit mittfältare, slår alla gnagares i modern tid. Många mål och assists har dessutom tillkommit i derbyn och vackra har de ofta varit. Nabbe är både en ikon och en av de spelarna med högst högstanivå i AIK. Och även när nivån i spelet inte var där – producerades poäng i alla fall. Grattis Nabbe, du är AIK:s 13:e bästa spelare genom tiderna.


Plats 12: Johan Mjällby
Mjällbys roll säsongen 1998, kan mycket väl ha varit den viktigaste en gnagare haft vid en guldsäsong. Mjällby var hjärtat i AIK och såg till att Baxters disciplin på laget var intakt. Mjällby var direkt ovärderlig för AIK under många år och trots att comebacken i klubben tog slut innan den började, är det omöjligt att hålla honom utanför en topplacering. Grattis Johan, du är AIK:s 12:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 11: Sven Dahlkvist
”Man ska nicka som Dala Dahlkvist” borde implementeras i akademin än idag. Dala var den oersättlige lagspelaren som alltid vara tillgänglig och en klippa i 12 år. Han vann guldbollen under sin AIK-tid vilket minst sagt berättar vilken bra spelare Dala var. En av våra största och även en av våra främsta. Grattis Dala, du är AIK:s elfte bästa spelare genom tiderna!
 

AIK-redaktionen2023-03-29 20:00:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen