100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 90-81
Guldhjälten från 2018, Robin Jansson, är AIK:s 85:e bästa spelare genom tiderna.

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 90-81

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Plats 100-91
Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Dags för plats 90-81!


Plats 90: Kristoffer Nordfeldt
Nordfeldt lär ha klättrat på listan när han lägger skorna på hyllan. Han har hittills varit en väldigt bra AIK-målvakt. Nordfeldt är skicklig i uppspelsfasen och står ofta för avgörande räddningar. Utan småskador är det seriens bästa målvakt. Grattis Nordfeldt, du är AIK:s 90:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 89: Niklas Backman
Backman var lätt att älska. Han gav alltid allt, krigade sig tillbaka till startelvan när han blivit bortvald och var en riktigt bra försvarsspelare. Backman var inte dålig på någonting och var en allsvenskans främsta mittbackar under sin bästa säsong. Grattis Niklas, du är AIK:s 89:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 88: Teddy Lucic
Teddy var uppskattat och tillhörde AIK under framgångsrika år. Många förväntade sig dock mer och hans spel togs sällan till nästa nivå. Lucic har sin plats i AIK-historien och har en bra karriär bakom sig. Grattis Teddy, du är AIK:s 88:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 87: Martin Åslund
Lovorden var stora när Martin anslöt och vi fick absolut se stunder av bra spel. Martin var smart och var en bra passningsspelare. Skadorna förstörde en hel del och Åslunds AIK-karriär kunde ha blivit väldigt mycket mer. Grattis Martin, du är AIK:s 87:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 86: Roland Lundblad
Ingen har gjort fler mål i sin debutsäsong är ”Rimbo” Lundblad. 1966 och 1968 var han en riktigt bra målskytt och är ihågkommen som dåtidens Robin Jansson, värvad från ingenstans och det blev succé. Grattis Rimbo, du är AIK:s 86:a bästa spelare genom tiderna!


Plats 85: Robin Jansson

Det är svårt att kräva mer av en säsong i AIK än den som Jansson som gjorde. Spelmässigt överglänstes han något av sina två backkollegor, trots att han höll väldigt hög nivå själv. Han nickade hem guldet och var genomgående bra med sitt fysiska spel och sin skickliga vänsterfot. Grattis Bonden, du är AIK:s 85:e bästa spelare genom tiderna!

Plats 84: Erik Almgren
Erik Almgren var en ljuvlig halvback i AIK på 30- och 40-talet. Han gjorde nästan 200 matcher och var en nyckelspelare vid guldet 1937. Hans brytningar beskrivs som eleganta och effektiva. Grattis Erik, du är AIK:s 84:e bästa spelare genom tiderna!


Det kunde ha blivit så mycket mer. Özkan hade allt förutom för mycket skador. Tekniken, skottet, drivet. Vi får dock minnas Özkan som en spelare med hög nivå när han spelade och en guldhjälte. Grattis Gabbe, du är AIK:s 83:e bästa spelare genom tiderna!

Plats 82: Nicolas Stefanelli
Nico lämnade oss i vintras och ofta är det spelares första sejourer man vill minnas. Nico är undantaget, och då bidrog han ändå till ett SM-guld under sin första tid i klubben. Stefanelli var extremt viktig för AIK både 2020 och 2021. Han spelade väldigt uppoffrande, med mängder av aktioner, och när säsongerna summerades låg han i topp av poängligan. Grattis Nico, du är AIK:s 82:a bästa spelare genom tiderna!


Plats 81: Michael Borgqvist
Unga AIK:are minns Borgqvist mest som tränare i Bajen och det ska tilläggas att han också spelade för Djurgården. Borgqvist kommer dock från en stor AIK-familj och viljan syntes alltid på planen. Borgqvist var ett råskinn som hade en oerhört viktig roll i AIK i mängder av år. Grattis Micke, du är
AIK:s 81:e bästa spelare genom tiderna!

AIKredaktionen2023-03-26 16:00:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen