Assyriska - landslag utan land
På SVT 2 månadagar kl 22.30 kan ni följa Assyriska och dess historiska säsong i allsvenskan. Men som ni säkert redan märkt, om ni följt dokumentären, så handlar det om så mycket mer än bara fotboll. Tre delar har redan visats och två återstår.
Måndag den 24 oktober sänder SVT första delen av dokumentärserien, i fem avsnitt, om det allsvenska fotbollslaget Assyriska. Tittarna får en unik möjlighet att följa laget under det första året i allsvenskan, både på planen och utanför. Men Assyriska är mer än en fotbollsförening. Det är också en samlande symbol för assyrier runt om i världen. Klubben är ett landslag för ett folk som saknar en egen nation.
I Assyriska skildras hur kampen för att behålla platsen i Allsvenskan blandas med kampen för minoriteters rättigheter i Mellanöstern. För i Assyriska är världspolitik och diplomati en del av vardagen på samma vis som årskortsförsäljning och regngråa träningspass. Vi möter lagets supportrar, munkar i avlägsna bergskloster i Turkiet, milismän i Irak och Södertäljebor.
Första avsnittet börjar i ett vintrigt Södertälje hos ett lag utan tränare, med akut brist på pengar och med en arena som inte är godkänd för allsvenska matcher. De andra lagen ligger redan långt fram i sina förberedelser när Assyriskas nya tränare anländer, den där kvällen i januari då en orkan drog fram över Sverige. Portugisen José Morais är mannen som mot alla odds ska hinna få laget speldugligt för Allsvenskan. Historien bakom den tysta minuten innan matchen mot Halmstad, manifestationen som satte fart på inrikespolitiken i Turkiet och som fick Svenska fotbollsförbundet att gå i taket skildras. Dokumentärserien berättar också om vad kidnappningen av den svenske medborgaren Minas al-Yousifi i Irak har med svensk fotboll att göra.
Serien är skapad av Nuri Kino och Erik Sandberg och produceras av Laika Film & Television AB för SVT Kultur och samhälle.
Informationen är tagen ur svt.se