Grattis Linköping!

Grattis Linköping!

Förändringens vindar blåser genom fotbollssverige och nya arenaplaner tar form snart sagt överallt. I föredömet Linköping har lokalpolitikerna bestämt att staden skall bli landets främsta idrottsstad 2015. Grattis Linköping!

De har duggat tätt den senaste tiden - de allsvenska klubbarnas beslut om, och planer på, nya fotbollsarenor - oftast i intimt samarbete med respektive kommun. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå vad elitidrott betyder för en kommun. Med dagens intensiva mediebevakning av våra största sporter får kommuner med elitidrott enorma mängder gratisreklam i press, radio och teve. Gratisreklam som naturligtvis höjer kommunens generella attraktionsvärde. I slutändan handlar det om att skapa och upprätthålla en positiv befolkningsutveckling, och här är jag övertygad om att framgångsrika idrottskommuner har ett försprång.

Halmstad var länge Sveriges kanske allra bästa idrottsstad. Vem minns inte Drotts alla legendariska uppgörelser med Redbergslid om SM-guldet i handboll. HBTK har skämt bort alla pingisälskare med en rad SM-tecken, och alla hockeyintresserade fick sitt lystmäte då Halmstad Hammers uppstod ur avsomnande HHK. Och så HBK, såklart.

Idag är bilden en annan. Hockeyn är redan insomnad, och övriga idrotter utsätts sakta men säkert för kvävningsdöden. Vårt kära HBK betalar skyhög hyra för den hopplöst omoderna och långt ifrån ändamålsenliga Örjans Vall. Vi bollklubbare älskar vårt Örjan. För min personliga del finns väl inget större i livet än att vandra längs Nissan en vacker sommardag på väg till match. Men vi kan inte hänga kvar i nostalgin. Hur gärna vi än vill så duger inte Örjans Vall längre. HBK behöver en ny arena. HBK måste ha en ny arena.

Formel 1-bana på Sannarp?
Drotts och HBTK:s prekära situation ser ut att åtgärdas genom (det nära förestående?) uppförandet av en modern arenahall på Sannarpsområdet - fyra förslag offentliggörs den 12:e januari - men HBK:s problem kvarstår. Kommunstyrelsens ordförande Bengt Ekberg parerar kritiken angående kommunens hållning i fotbollsarenafrågan genom att hänvisa just till nämnda kommande förslag. Men en fotbollsarena var inte ett krav från kommunen då förslagen skulle utarbetas, och varför skulle då byggföretagen inkludera en sådan? Fast det är klart, jag antar att det inte är omöjligt. Med samma logik är det heller inte omöjligt att de inkluderar en galoppbana, en cykelvelodrom, en Formel 1-bana eller kanske en Empire State Building-replika i skala 1:1. Eller kanske rentav alla fyra! Nej, en fotbollsarena var inget krav, och en fotbollsarena kommer därmed inte vara inkluderad.

HBK har redan förstått detta och har istället själva skissat på en lösning. Den föreslagna lösningen går dock inte att genomföra helt utan kommunens hjälp. Förslaget förutsätter att kommunen uppför bostäder på Örjans Valls nuvarande läge och återinvesterar pengarna för försäljningen av tomtmarken i arenaprojektet. Alla fakta är inte på bordet, men vid en första anblick framstår HBK:s förslag som ytterst kreativt och sunt. Men, det var det där med kommunen. Vi har vant oss vid nollförståelse från Halmstads kommuns sida, och det är antagligen nollförståelse vi kan förvänta oss nu också. Kära bollklubbare, sansa er. Ta inte ut något i förskott. Jag tror det inte förrän jag ser spaden i marken. Nej, inte ens då. Jag tror det inte förrän jag står där på läktaren och ser Sjöholm på innerplan med mikrofonen i högsta hugg då han hälsar alla välkomna till invigningen av Halmstad Arena. Eller skall den kanske också heta Örjans Vall? Eller Levin & Nilsson Stadium, eller... Nej, nu var vi där igen. Sansa er. Ta inte ut något i förskott.

Linköping, ett oväntat föredöme
Linköping. Denna östgötska fotbollsöken, denna tragiska fotbollsstad. Vad säger man? 140 000 invånare och inte ett enda lag i division två eller högre. Ett ord - pinsamt! Men skrattar bäst som skrattar sist. Linköpings lokalpolitiker har något som Halmstads saknar - visioner. Linköping har bestämt sig för att bli Sveriges bästa idrottsstad 2015, och de är beredda att satsa för att nå dit. Kommunalrådet Mats Johansson minns att så inte alltid har varit fallet.

- Jag kan väl säga så här: när jag kom in i kommunpolitiken i slutet av 70-talet och början av 80-talet så stod inte idrottsfrågorna så högt upp på dagordningen. Det kändes att det var en tradition och kultur som behövde brytas, säger Johansson till Östgöta Correspondenten.

Linköpings Hockey Club (LHC) rider på en makalös framgångsvåg. Efter några år som lindansargäng har laget idag etablerat sig som ett topplag i Elitserien, och det första SM-tecknet kan komma redan denna säsong. För ett par år sedan invigdes Linköpings toppmoderna hockeytempel Cloetta Center. Inledningsvis var projektet föremål för en del kritik i kommunen då många ansåg att pengarna skulle ha gjort större nytta på annat håll.

- Den där kritiken har klingat av i dag, men var resultatet av en viss sammanblandning. Många trodde att de pengar som satsades annars kunde ha använts till vård, skola och omsorg. Så var det inte. Det var en investering som gjordes tack vare att det lokala näringslivet ställde upp som det gjorde, med kommunens bostadsbolag LKF som huvudaktör.

- Visst är barnomsorg och skola viktigare politiska frågor än idrotten, det tror jag nog även de mest idrottstokiga inser. Men något inte alla inser är det oerhört viktiga förebyggande arbete idrotten gör för våra ungdomar.

Mats Johansson talar om alla positiva sidoeffekter som LHC:s framfart har haft och har för Linköping.

- Jag tror att LHC med all den uppmärksamhet klubben fått runt om i landet, där man verkligen satt Linköping på kartan, gjort att många förtroendevalda i kommunen insett det kommersiella värdet av idrott. På så sätt har LHC varit viktig.

Östgöta Correspondenten berättar vidare att Linköpings kommun nu blickar framåt och också planerar en modern fotbollsarena samt en ny friidrottsarena.

- Det har varit lätt att motivera. Det har bäring för både ungdoms- och elitidrott och jag är mycket nöjd med att vi fått så stor majoritet för beslutet. Det jag kanske hade önskat är att det hade gått snabbare.

Bygget av en toppmodern fotbollsarena i en kommun utan elitlag kan te sig märklig, men Linköpings kommun ser bygget som en förutsättning för utvecklingen av fotbollen i kommunen.

- Den vision vi satt upp behöver givetvis ett bra herrfotbollslag för att kunna infrias. Samtidigt är inte det en kommunal fråga utan främst upp till föreningarna att klara av. Däremot är jag gärna samtalspartner.

Dra lärdom, Halmstads kommun
I Linköping skapar man förutsättningar och anläggningar för idrotten att utvecklas och blomstra i. I Halmstad har man istället en lång tradition av att låta befintliga anläggningar förfalla, vilket istället dödar förutsättningarna för utövande av både bredd- och elitidrott. En arenahall på Sannarpsområdet är en bra början, men det är just bara en början. Halmstads Bollklubb har klarat sig länge utan vettigt understöd från kommunen. Man har gjort det genom sunda ekonomiska principer, genom långsiktigt, metodiskt arbete, genom gedigen fotbollskunskap och framgångsrik talangförädling. Men nu står HBK snart vid vägs ände. Verkligheten har hunnit ifatt. 

När till och med en stad som Linköping, med sitt bästa lag i division tre, bygger en modern fotbollsarena så inser man hur otroligt eftersatt idrottsförståelsen har varit hos Halmstads kommunpolitiker. HBK har nu utarbetat ett sunt förslag till byggande av en modern fotbollsarena i Halmstad. Nu ligger bollen hos kommunen. Förväntansfullt ser jag fram emot utvecklingen. Jag har en gnutta, en mikroskopisk stackars flisa, hopp kvar. Skall kommunen ta emot HBK:s passning, eller bara passivt låta bollen rulla förbi, ned i Nissan och sjunka till botten tillsammans med Halmstads elitfotboll?

Dra lärdom av Linköping! Överraska mig! Nu, älskade kommunpolitiker, har ni möjlighet att leverera det definitiva svaret på frågan; Förtjänar Halmstad HBK?


*  *  *  *  *  *

Och till sist - en synnerligen god jul tillönskar jag er, kära blåsvarta systrar och bröder!

Daniel Zell2005-12-25 17:40:00

Fler artiklar om Halmstads BK