Utbud och efterfrågan

Varför skulle landsortsklubbarna inte höja priset?

Det har morrats och grymtats runt om i Stockholm sen i vintras. Det var då nyheten först läckte ut, de klubbar som ligger nära huvudstaden tänkte höja priset då Stockholmarna kom på besök. I dagens Sportbladet gör de tre ledarna för Bajen Fans, Smokinglirarna och Järnkaminerna gemensam sak för att skapa en tydlig opinion mot denna orättvisa.

Givetvis är det positivt att dessa tre gör vad de kan för att få de utpekade klubbarna att tänka om och på så sätt minska kostnaderna för deras medlemmar. Men det är minst sagt naivt.

Vad styr priset på en fotbollsbiljett? Svaret är ganska enkelt, exakt samma faktorer som styr priset på det flesta varor och tjänster här i samhället: Utbud och efterfrågan, detta så otroligt slitna uttryck som det aldrig går att bortse från. Det gick kanske att göra det för tio år sedan när klubbarna drevs av lokala ICA-handlare men inte nu längre. Fotbollen är business som allt annat.

Elitlicensen är ett incitament för klubbarna att jaga intäkter var helst de går att finna. Vill man behålla sin plats i allsvenskan måste man få ordning på sin ekonomi. Enklaste sättet att göra det på är att se till intäkterna är större än utgifterna. Väldigt basic egentligen men uppenbarligen inte för alla.

Som fotbollssupporter resonerar man gärna med hjärtat, saker och ting är svart och vitt. Tyvärr håller inte det resonemanget när man får det granskat av förbundets revisorer. Det som av Mats Jonsson ordförande i JK kallar för ett ”förkastligt beteende” av de utpekade klubbarna och ”prisdiskriminering” jämte fansen kallas av många andra för marknadsekonomi.

Ta exemplet Enköping SK som är en av ”bovarna” i dramat. Enköping har precis tagit steget upp till högsta serien för första gången. Detta innebär en stor ökning i utgifter för klubben som redan tidigare hade det knapert. Enköping höjer givetvis priset på biljetter jämfört med året innan då man huserade i superettan, eftersom det finns en betydligt högre efterfrågan för biljetter i allsvenskan.

Utöver denna prishöjning har ESK egentligen endast tre tillfällen där de kan öka sina biljettintäkter och det är när Stockholmslagen kommer på besök. Matcher som dessutom kommer att medföra ökade kostnader för klubben. För trots att många stockholmare anser det vara ett privilegium för de utsocknes att få så celebert besök så är det inte gratis. I Enköpings fall handlar det bland annat om att bygga upp en helt ny läktare. Varför skulle då inte ESK höja priset?

Om det finns en efterfrågan att köpa 4000 biljetter för 150 kronor varför skulle då ESK ta bara 90? Om dom gjorde det skulle det vara rent tjänstefel av deras styrelse.

Ordförande Wilhelmsson tar faktiskt själv upp exemplet med Assyriska som försökte sig på något liknande för ett antal år sedan. Då resulterade det helt enkelt i ett hot om bojkott och protester från fansens sida varpå Södertäljeklubben backade. Med andra ord fungerar marknaden precis som den ska. Är priset för högt kommer inte folk att åka och då kommer priset att gå ner.

Hade Hammarby varit i Enköpings eller Örebros sits hade vi inte höjt på ögonbrynen. Låt oss föresten rikta blickarna mot vårt eget näste: Varför kostar det 170 kronor att köpa en ståplatsbiljett på ett derby på Råsunda? Trots högre planhyra jämfört med Söderstadion skulle det garanterat gå att sänka priserna för den goda saken skull.

Tänk på de som bara går på derbyt för att det älskar sporten men inte håller på något av lagen. Är det inte då orättvist att de tvingas betala mer än vad det kostar att se en vanlig gnagetmatch då det räcker med att vara medlem i HSB för att komma in på arenan.

Kanske minns jag fel men var det föresten inte så att Djurgården tokhöjde priserna när dalmasarna skulle komma på besök?
Hur stor skillnad i pris är det egentligen på en biljett till bortasektionen på Söderstadion jämfört med Värendsvallen?

Samtliga klubbar agerar på samma sätt men det ger inte samma sorts reaktion från Stockholmssupportrarnas sida. Spelar det ingen roll så länge det gynnar våra klubbar eller inte drabbar oss?

Övriga fotbollssverige må stå i tacksamhetsskuld till oss på grund av den publiksuccé vi på egen hand skapat i allsvenskan. Men vi kan inte förvänta oss att de ska ha det i åtanke när det är dags för dem att sätta sin budget.

Andy2003-04-18 18:27:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö
Inför Hammarby - Malmö