Krönika: Sverige vs England – så går det på papperet
Inga fotbollsmatcher avgörs på papperet, om någon borde engelsmännen veta det. England har inte besegrat Sverige på de tio senaste matcherna lagen emellan. Senast något så ovanligt som en engelsk seger mot ett svensk landslag i fotboll kom, var den 22 maj 1968.
Men tittar vi längre bak i tiden så är det omvända förhållanden som gäller. På de tolv första landskamperna länderna emellan vann England åtta medan Sverige bara skrapade ihop två vinster. Totalt sett har länderna enligt SVFF spelat tjugotvå landskamper där Sverige gått segrande ur fem och förlorande ur nio matcher. Nedan följer en analys på hur sommarens VM-match kommer att sluta ifall matchen skulle avgöras på papperet.
Målvakter
Sverige: Andreas Isaksson är trots en stenhård konkurrens kanske en av de mest talangfulla målvakterna i svensk fotbollshistoria. Den 24-årige Rennes målvakten är en given förstemålvakt i både klubb och landslag. Bakom honom finns ingen given andramålvakt utan ett stort tomrum.
Betyg: 4
England: England har haft stora problem på målvaktssidan sedan David Seaman började åldras. Alldeles nyligen har man möjligen fått fram en ny stjärna i den forna U-21 landslagskeepern Paul Robinson. Robinson saknar däremot den erfarenhet som Isaksson samlat på sig från stora turneringar. Bakom 26-årige Robinson kommer David James som hade en blygsam period i landslaget som förstamålvakt att finnas som backup. Även Kirkland kommer att få åka med till Tyskland.
Betyg: 3.75
Försvar
Sverige: De tider då försvaret var Sveriges starkaste sida är över. I dessa tider har laget ett rätt så tunt material på den fronten. Mellberg och Lucic är ett stabilt mittlås med en stabil, men i dessa sammanhang orutinerad reserv i Petter Hansson. Edman och Östlund är för närvarande givna som vänster- respektive högerback. Andra ytterbackar som kan få åka till Tyskland är Dorsin och Christoffer Andersson. Möjligtvis väljer Lagerbäck att också ta med Mikael Nilsson som högerback.
Betyg: 3.75
England: ”Svennis” har tre av världens bästa mittbackar att tillgå i Campbell, Ferdinand och Terry. Med tanke på det och att laget har en handfull av storstjärnor på mittfältet skulle teoretiskt sätt en 3-5-2 uppställning utnyttja lagets resurser på ett mer effektivt sätt. Men då Engelska lag inte spelar så varken i Premier League eller på ungdomsnivå så har spelarna tidigare i karriären mer eller mindre aldrig spelat med en 3-5-2 uppställning. Därmed är det heller inte uppe på tapeten för England. Gary Neville och Ashley Cole är yttrar för England med Luke Perry och Wayne Bridge som reserver.
Betyg: 4.25
Mittfält
Sverige: Sverige har under en längre tid haft två givna på mittfältet i Ljungberg som vänsterytter och Linderoth som defensiv på mittfältet. Lagerbäck har som högerytter använt sig av en offensiv och en defensiv variant i ”Chippen” respektive Alexandersson. Även Mikael Nilsson och Mattias Jonsson kan spela på den positionen. Som offensiv spets har Lagerbäck Kim Källström och Anders Svensson att tillgå. En ovanlig variant skulle vara att spela Ljungberg centralt, ”Chippen” till vänster och då ha ett större urval att välja mellan för högerytter-positionen.
Betyg: 4
England: Engelsmännen har på papperet ett mycket starkt mittfält. Deras bekymmer finns på vänsterytter-positionen och den defensiva balansen. ”Svennis” saknar bra vänsterfötter och en engelsk version av Patrick Viera. Tottenhams King har använts som balansspelare medan Chelseas Cole har varit en kandidat för vänsterkanten. Beckham är given till höger lika mycket som Lampard är given centralt (har varit det under kvalet). Då återstår Gerrard som fått spela både centralt och till vänster. Som defensiv backup finns Bayerns Hargreaves och som ytter den kvicka Shaun Wright-Phillips. Sedan har även Tottenhams Jenas fått hoppa in under flera matcher i kvalet.
Betyg: 4.5
Anfall
Sverige: Lagerbäck har ett givet radarpar i ”Henke” och ”Ibra”. För Ibrahimovic blir det hans första VM-turnering som ordinarie medan Larsson hade en liknande roll under VM-94 som ”Ibra” hade under VM-02. Sedan så var ju Larsson ordinarie i Japan/Korea vilket gör Tysklands- VM till hans tredje. Som alternativ har förbundskaptenerna att välja mellan Rosenberg, Elmander, Allbäck och Jonsson.
Betyg: 4.25
England: Svennis har inte råd att ta med sig lika många alternativ på forwardssidan som Sverige då han har en betydligt hårdare konkurrens på mittfältet och måste därmed prioritera det. Liverpools Crouch är för tillfället första backup till det givna radarparet Rooney och Owen. Om inga skador eller avstängningar uppstår är det inte troligt att vi får se en fjärde forward spela något under turneringen.
Betyg: 4.25
Tränare
Sverige: Lars Lagerbäck fick ta emot mycket kritik under en period men med ett övertygande facit så tystnade kritikerna. Numera anses Lagerbäck som en av de framgångsrikaste förbundskaptenerna i landets historia.
Betyg: 4.5
England: Sven-Göran Eriksson anses vara en av världens bästa tränare. Hans tidigare meritlista var det som fick honom jobbet som den högst betalda fotbollstränaren i världen. Hittills har inte svensken kunnat leva up till de högt ställda förväntningarna men kanske kommer vinden att vända i Tyskland.
Betyg: 4.5
VM-kvalet
Sverige: Sverige hade en mycket bra lottning till kvalet och hade enbart Kroatien som ett ordentligt hot till förstaplatsen. Med två svidande förluster mot just Kroatien fick Sverige nöja sig med en andraplats som gav landet en direktbiljett till Tyskland. Sverige skrapade ihop 24 poäng på tio matcher efter åtta vinster och en imponerade målskillnad på plus 26. Malta-matcherna borträknade hamnar målskillnaden på plus 13 på åtta matcher. Zlatan var Europas tredje bästa målskytt med sina åtta baljor.
Betyg: 4
England: Britterna hade en ännu bättre lottning med Polen som största hot till gruppsegern. Med en chockförlust mot Nordirland och ett oavgjort mot Polen så knep England förstaplatsen efter åtta segrar och 25 poäng. ”Svennis” gäng gjorde 13 mål färre än Sverige, samma antal som Sverige öste in i två matcher mot svaga Malta. Englands grupp saknade ett riktigt blåbär och lite därför stannade lagets målskillnad på plus 12 efter tio matcher. Lampard var lagets bäste målskytt med fem mål.
Betyg: 4
Summering
Isaksson är den mer meriterande/rutinerade och bättre målvakten men Sverige har sämre reserver än engelsmännen och får därmed bara snäppet bättre betyg.
England får högre betyg för försvaret än Sverige mycket tack vare sina tre centrala jättar. Sverige har dessutom något sämre reserver än England både centralt och på kanterna vilket ytterligare sänker deras betyg.
På mittfältet har Sverige två spelare som höjer betyget medan två positioner sänker detsamma. Dessutom har laget inte många klasspelare som kan komma in från bänken. England har en betydligt bättre bredd på mittfältet och även klass och får därför ett något högre betyg.
I anfallet står det mellan 4.25 och 4.5 för båda lagen. Lagen har vardera fyra klasspelare på topp men saknar samma klass på avbytarna. Larsson är den av de fyra som inte är ordinarie i klubblaget men hittills har han lyckats hålla uppe sin standard utan någon nämnvärd försämring.
”Svennis” anses säkerligen som den bättre av de två runt om i världen men hans oförmåga att få ut all potential ur laget sänker hans betyg. Hans lugna stil är många gånger till hans fördel men har även ibland vänts till en nackdel då många kritiserat det som en brist på visat engagemang. Lagerbäck saknar den meritlista som Eriksson har men har lyckats betydligt bättre med att få ihop Sverige till en bra fungerande grupp och att prestera nära full potential. Båda nationerna har mycket professionell stab bakom respektive förbundskapten vilket motiverar höga betyg.
Inget av lagen imponerade i kvalet och hade kunnat hamna i större trubbel om de fått möta tuffare motstånd. Sveriges två förluster sänker betyget medan Englands förlust mot Nordirland gör detsamma.
Totalt betyg: England 4.2 – Sverige 4.08
Betyg för utespelarna: England 4.1875 – Sverige 4