Fotbollens TV-avtal klart
Får vi se allsvenska jubelscener i TV under 2006? I så fall - var?

Fotbollens TV-avtal klart

Klubbarna har misströstat, Polisen blev upprörd och inte minst alla supportrar började bli irriterade. Men nu är det nya tv-avtalet påskrivet. Dock återstår faktiskt att se var och hur själva matcherna kommer att sändas.

Efter mycket om och men är nu det omdiskuterade TV-avtalet klart, för åren 2006-2010. Affären gick till slut till det schweiziska företaget Kentaro och avtalet är nu påskrivet och klart. Avtalet inbringar totalt drygt 1,4 miljarder kronor under en femårsperiod. Såväl Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitföreningen Damfotboll (EFD) har nu godkänt upplägget och avtalsvillkoren.
- Det känns mycket tillfredsställande att vi nu har rott den här frågan i land. Att vi har ett avtal som sträcker sig över hela fem år betyder också att vi får en god chans att på bästa sätt fortsätta utveckla den svenska fotbollen, och det är bra med långsiktighet för alla inblandade parter, säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell till svenskfotboll.se.
Affären har skötts av den omtvistade norrmannen Rune Hauge och hans företag Profile Media. Enligt tidigare uppgifter har Hauge en mycket hög provision på affären.

Även SEF-ordföranden Bo Lundquist är mycket nöjd:
-För SEF:s del innebär det här en avsevärd förbättring gentemot tidigare avtal. Vi har nu ett avtal som är mycket konkurrenskraftigt på den nordiska marknaden, och som möjliggör gör för oss att utveckla klubbfotbollens kvalitet ytterligare, säger Lundquist.
Damfotbollen är ju också med på ett hörn i avtalet. Och även damfotbollens företrädare är överväldigad:
-Vi är väldigt nöjda med avtalet. Därmed får vi en stark plattform att stärka Sveriges position i damfotbollens Europatopp, säger EFD-ordföranden Susanne Erlandsson.

Vilka är då Kentaro? Baserat i Schweiz, huvudsakligen ägt av miljardären Philippe Huber - mest känd som ägare till Malin Baryards hästar. Företaget har, enligt svenskfotboll.se, rättighetsavtal med tio europeiska fotbollförbund och är dessutom också den nästa största rättighetsinnehavaren när det gäller UEFA-cupen och kval till Champions League. Man ansvarar även för Brasiliens VM-läger och arrangerar landskamper. Företaget har kontor i Tyskland, Schweiz och England och arbetar dessutom med musikartister, såväl svenska som utländska. Dock ska påpekas att detta avtal inte på något vis garantererar sändningar från alla allsvenska matcher. Eller inte ens någon match för tillfället. För istället för att sälja direkt till kanalerna har Hauge, Lagrell och de andra nu sålt alla rättighter till ett företag som i sin tur ska sälja det vidare. Det innebär att Canal+, TV4, Viasat (MTG) och de andra nu alltså får bjuda på rättigheterna hos Kentaro. Och - det kan faktiskt bli dyrare än vad kanalerna har bjudit i förhandlingarna under hösten och vintern. Så de stora frågorna, för oss fotbollsälskare, återstår. Vilka kanaler kommer att sända matcherna? Kommer man kunna se alla matcher även i fortsättningen? Blir man tvingad att byta operatör? Och vad kommer kalaset att kosta? Många frågor och, än så länge, inga svar.

Tomas Ericson2006-03-01 15:40:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans