Mild - med ännu fler bollar i luften
Håkan Mild är numera en upptagen man med allt mindre fritid. Här ses han på kontoret på Kamratgården.

Mild - med ännu fler bollar i luften

De senaste månaderna i Håkan Milds liv har varit omvälvande, minst sagt. Från en dominant roll på Blåvitts innermittfält under flera år, till ett hektiskt kontorsjobb som sportchef. Nytillsatt under en av IFK Göteborgs mörkare perioder de senaste åren.

IFK Göteborgs kansli, två hundar springer runt i väntrummet.
– Håkan Mild har tid nu, säger Gunilla Östling, receptionist på Kamratgården.
Jag följer henne genom en lång korridor tills den nästan tar slut. Färgerna går i blått och vitt, ”Håkan Mild” står det på skylten utanför hans rum. Just tid är något som den nytillträdde sportchefen har fått mindre av.
– Det är en avsevärd skillnad sen jag slutade spela, från att ha väldigt mycket tid till att egentligen inte ha så mycket tid alls till andra saker, det påverkar en så klart.
Håkan har så pass lite tid att han knappt hunnit fundera på hur det har känts att sluta med fotbollen.
– Jag kom rätt in i mitt nya jobb på en gång och även om man inte spelar, så är man ju med hela tiden, så på något sätt har jag inte fått den känslan riktigt än att inte spela, man är på något sätt med ändå.
Men tidsbristen är inget som påverkar hans motivation, Håkans omvittnade vinnarskalle finns med även i rollen som sportchef.
– Det som driver en i grund och botten, är att man vill bli så bra att vi vinner. Jag hoppas vi kan nå så långt att vi kan vinna någonting, cupen, allsvenskan eller Royal League. Det är vad vi strävar efter och det är det som är det viktiga för min del och det som gör mig motiverad.


En rörd Håkan Mild avtackades efter avskedsmatchen moy Lyn.

Den blåvita legenden och ikonen lade skorna på hyllan efter matchen i december mot FC Lyn. Sällan har en spelare hyllats på samma sätt på Ullevi som den dagen. Varje ramsa handlade om Håkan Mild och han blev insjungen till planen igen efter att han gick av den.
– Det var lite… nostalgiskt kan man nästan säga, med tanke på hur matchen var, med allt publikstöd för min del, det var speciellt. Tittar man tillbaka så känns det oerhört stort.
Men han känner ingen ånger över sitt beslut att dra sig tillbaka, han menar att det inte är hans grej att ångra saker, därmed inte sagt att han inte saknar fotbollen.
– Jag saknar mest att spela, fotboll är väldigt roligt… sedan mår man så mycket bättre av att vara tränad än att inte vara tränad och nu hinner jag inte träna alls på närmelsevis samma sätt. I träningen får man också utlopp för all sin aggressivitet och sådant med.

Handlar om att prestera
Håkan känner inte att han saknar laget på samma sätt, mest för att han fortfarande träffar och pratar med spelarna.
– Fast naturligtvis inte på samma nivå, jag är ju inte med i omklädningsrummet längre. Förut var jag ju bara spelare, nu sitter jag som ansvarig, så det är klart det blir skillnad.
Han menar också att det både är positivt och negativt att vara före detta lagkamrat och vän med flera i truppen i sin nya position.
– Det är ju alltid bra att ha en relation till spelarna, man känner dem, de känner mig. Men visst kan det vara lättare att vara neutral mot någon man inte känner. Men det är ju mitt jobb att vara så professionell som det bara går.
Håkan tillägger också:
– Sen vet man som spelare om i den här världen att det handlar om att prestera. Ska man ha ett nytt kontrakt kan man inte gå på att du är en jävla bra kille. Man får skilja på person och sak och det hoppas och tror jag spelarna gör också.

Kontoret är stort, en mörkblå soffgrupp. En surrealistisk tavla inramad i guld hänger på väggen, bredvid den finns lagfotografier från sent åttiotal. Vid ett stort skrivbord med två datorskärmar sitter Håkan. Han klickar då och då på sin laptop. Bokhyllorna är ganska tomma, inga stora pappershögar i syne. Han har inte riktigt hunnit inreda än.
– Mitt jobb går väl ut i grund och botten på att skapa förutsättningar för a-laget, se till att de har det så bra som möjligt och att de får vad de behöver, för att vi ska vinna matcherna och ha så bra träningar som möjligt.
Beskrivande berättar Håkan hur varierande hans jobb är, ena dagen kan det vara att skaffa en plan till en Uefacup-match, andra dagen att förbereda ett träningsläger eller kanske att ta hand om en spelare som har problem och som kommer in för att tala med honom.
– Det är väldigt svårt att säga att jag börjar här åtta och sedan gör jag det, och det. Så funkar det inte, utan det är i princip nytt varje dag.
Som ny i jobbet och med så pass mycket varierande uppgifter tycker han att det är viktigt att välja sina arbetsuppgifter noggrant.
– Jag har en del att bli bättre på, att selektera bättre, inte hoppa på alla bollar som finns utan man väljer ut det som känns viktigast. Just för stunden är det lätt att hoppa på mycket och sedan inte avsluta något. Jag tror det är viktigt att man prioriterar kraftigt i det här yrket.

Vill inte tänja på budgeten
Håkan Mild blev sportchef redan innan han slutade att spela, han har nu hunnit sitta på posten i cirka tre månader. Under tiden har han fått mer rutin i rollen som sportchef, trots det tror han inte han någonsin klarar sig själv.
– Jag är i jättebehov av andra, att man hjälps åt, det beror ju på att man inte hinner med alla frågor själv, man behöver hjälp. Att stå på egna ben vet jag inte ifall jag kommer att göra någon gång.
De medarbetare han får mycket hjälp av är marknadschefen Hans Lundberg, Thomas Gertmo och ekonomichefen Lena Mattson-Wall. Ekonomin är ett område där Håkan ogärna tänjer på gränserna.
– Vid till exempel en värvning har man ju en budget för vad man kan erbjuda, går man över det måste man vara ganska klar med att vi inte kan vara med. Man ska göra det så enkelt som möjligt, man måste vara klar på innan förhandlingar, att den här budgeten har vi för den här spelaren. Jag tror att det kan vara farligt att lägga till lite mer hela tiden. Då blir det aldrig bra i slutändan, man får göra en värderingskalkyl för vad paketet ska kosta, så får man hålla sig till det. 


Hyllningarna av Håkan Mild ville aldrig ta slut, den 11 december 2005.

IFK Göteborgs ekonomi är också det som har varit i medial fokus sedan i somras. Skatteaffären som drabbat Blåvitt kan ge en skuld på cirka 12 miljoner kronor. Håkan vill helst inte uttala sig till en början, han tycker han inte har tillräcklig koll.
– Det är aldrig något bra när man får negativ publicitet, kan man inte säga. Men jag känner ju alla de här människorna som är inblandade och drabbade, bra killar, så jag hoppas det går bra för allihop. Hoppas på det bästa…
Han menar att om IFK får betala sin skuld så är det ett hårt slag för föreningen, men han tror ändå de löser situationen.
- Det är ju ingenting som är positivt för vår ekonomi. Men enligt de rapporter jag har, så ska vi ha det stabilt ställt.

Håkan Milds ledaregenskaper prisades ofta under hans tid som spelare. När han tog klivet av banan var det många som ställde sig undrande till vem som skulle axla Håkans ledarroll.
– Det finns en del med bra ledaregenskaper, Niclas är en utav dem, Kalle är en annan. Vi har också fått Thomas Olsson och Magnus Kihlberg som har varit lagkaptener i sina respektive lag, så jag ser inga problem. Det brukar alltid ske naturligt också.
Han menar också att Blåvitt har en god chans att ta guld i år, om truppen får vara skadefri.
– Men sedan vet man inte hur bra motståndarna är, dem kan ju ha ett fantastiskt år och överträffa sig själva. Men om man tittar på våran trupp och andra trupper så finns det ingenting som säger att vi inte ska ha en möjlighet. Vi har absolut möjlighet att vara med där uppe och kriga om guldet.

Gustav Thungren2006-03-03 13:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg