Tre veckor kvar - Del I
AIK-land i mars år 2006.

Tre veckor kvar - Del I

Första delen. Imorgon åker truppen till Portugal. Om tre veckor börjar AIK:s allsvenska. Gnagarforum sammanfattar det som hänt hittills under försäsongen 2006. Denna del med krönika, matchsammanfattningar, spelarstatisik med mera.

Välkommen konkurrens
Idagsläget är konkurrensen mycket god. De hårdaste bataljerna finner vi då två mittbacksplatser ska tas om hand av fyra kandidater (Niklas Sandberg, Per Karlsson, Daniel Arnefjord och Nicklas Carlsson) och då har inte ens Johan Mjällby sagt sitt. Troligast är kanske att ett av försäsongens utropstecken, Daniel Arnefjord, tar plats bredvid den på förhand mest givne, Niklas Sandberg.

Eller kommer junioren Olle Nyberg superskrälla och ta en plats? Nej, nu skojar jag med er. Nybergs 24 minuter mot Vallentuna var naturligtvis bra undervisning hur man intar Jocke Björklunds före detta landslagsmanér och passar den mer bollsäkre mittbacken, i Nybergs fall Niklas Sandberg (i Jockes situation oftast Patrik Andersson).

Nåväl, vi ska inte bli för insnöade på något sidospår redan nu. Snö har det som bekant funnits allt för gott av under försäsongen. Matchen mot Degerfors är förmodligen den mest snöbeklädda matchen...någonsin.

AIK:s Högerkant? Jättefin! Markus Jonsson, Kenny Pavey, Mattias Moström, Kristian Haynes och en up-coming Jimmy Tamandi har sett till att det är en autostrada vi inte grubblar över på nätterna.

Istället finner vi visst huvudbry på vänsterflanken. Det går inte att komma ifrån att den inte är lika stark som den nyss nämnda högerfilen. Att Markus Karlsson och Robert Johansson lär kämpa hårt för vänsterbacksplatsen är ändå en stimulerande konkurrenssituation som på sikt kan bli gynnsam. Mats Rubarth har ingen direkt konkurrent, sedan Batan-affären gick i stöpet, som vänsterbreddare om man inte räknar med Kristian Haynes. Den sistnämnde konkurrerar ju å sin sida på samtliga offensiva positioner i laget så det går inte riktigt att fastslå honom som uttalad Rubarth-konkurrent.

Istället lär Haynes lägga beslag på en av två forwardspositioner. Dennes produktivitet (fyra mål) är något som behövs längst fram. Den andra platsen vill gärna Wilton Figueiredo, Bernt Hulsker, Nenad Lukic och Admir Catovic lägga beslag på. Norske Hulsker, ansedd av många som alternativ nummer ett redan innan aktivitet, har egentligen bara varit lyckad i matchen mot Brommapojkarna. Lukic har ändå stänkt in fyra strutar.

Mittfältet är ändå den lagdel som ser starkast ut i dagsläget. Derek Boateng är naturligtvis given då det drar ihop sig för allsvensk premiär. Bredvid Ghana-pärlan är lagkapten Daniel Tjernström naturligtvis ett beprövat säkert kort men Dulee Johnson har totalt sett kanske varit bäst i laget sedan hans inträde i och med inhoppet mot Assyriska.

Eller satsar Norling på "det liggande L:et" med Boateng, Tjernström och Johnson (likt andra halvlekens startuppställning mot Sundsvall) samtidigt på plan med en ytter (rimligtvis den framfusige Kenny Pavey)?

A     -     I     -     K

För ett år sedan var Daniel Hoch utan tvekan AIK:s hetaste anfallare. Kanske var han till och med lagets främste försäsongsaktör. Detta var sanning då men som vi senare skulle bli varse genererade det inte i topplaceringar av några skytte- eller assistligor, vilket jag på godtroget manér redan fastslagit efter de fåtal inblickarna i Daniels fotbollsmässiga liv
träningsmatcherna givit mig.

Ovanstående inledning är med andra ord mestadels spekulationer. Verkligheten fastslås som tur är i en mer omfattande process, där inställning på träning, skavanker på spelare och mycket mer formar en helhet jag låter tränarstaben bedömma. Mina iaktagelser är således endast ett försök till lättare granskning av spelarnas insatser i de avverkade träningsmatcherna.

A     -     I     -     K

Vårt sätt är fejkad förnekelse och ett tålamod som kräver sin supporter
AIK-supporterns approach. För att göra det hela lite enkelt kan man generallisera fram tre stycken typer av känslomässiga ställningstagande som är vanliga/ovanliga beroende på hur man ser det. Dessa tre kallar jag aggression (den värsta typen), förnekelse (den uppgivna mentaliteten) och fejkad förnekelse (vår modell för 2006). Som jag ser det är skillnaden mellan aggression, förnekelse och fejkad förnekelse att man har större egen makt i det sistnämnda attributet.

Låt säga att du får följande fråga av en utomstående helt vanlig icke-AIK:are: "Jaha, hur går det för AIK i år då? Ser ju inte så imponerande ut på försäsongen precis! Torsk mot Degerfors och Sundsvall!"

Applicerar man aggression i ett svar på en sådan fråga blir kontentan förmodligen: "Vad vet du om det? Vann inte Örebro typ galet mycket försäsongen 2005 men var ganska sjukt efter oss när serien i oktober väl skulle summeras? Är träningsmatcher till för att offra sin spelidé och plocka ihop allmännhetens fördumande ytlighetspoäng, som i själva verket betyder lika med noll när serien startar, eller är de till för att förbereda laget för serien?"

Förnekelse: "Nej, vi blir inte speciellt bra i år."

Fejkad förnekelse*: "Nej, vi blir inte speciellt bra i år."

* Med skillnaden att man uttalar detta med flit men med vetskapen om något helt annat. Man tror nämligen på sitt AIK men håller en låg profil utåt som andas (utan bitterhet) "ditt lag är säkert mycket bättre, vi är ju bara nykomlingar". Det där med nykomling är för övrigt en central bit i vår fejkade förnekelse: använd ofta och väl. I själva verket är det optimala att stötta sitt AIK inte för att laget behöver all hjälp de kan få utan för att man faktiskt tror på laget.

Klart vi ska tro på våra spelare och ledare!
Vi har ett bra lag men säg det inte till någon. (Nämn inte att Markus Jonsson, Derek Boateng, Daniel Örlund, Dulee Johnson, Kenny Pavey, Kristian Haynes med flera säkerligen kan överglänsa vilket annat motstånd som helst i allsvenskan på gällande positioner). Men för att det här ska ha någon som helst verkan krävs en viktig ingrediens: tålamod.

Att tro på sitt lag första kvarten i premiären lyckas även värsta sortens synskadat råsundafetto med (ibland).

Ge laget halva säsongen innan ni drar igång ropen på åtgärder. Som det är nu (det har dock blivit bättre) räcker det att laget spelar i snöstorm på en försäsongsmatch och ådrorna i huvudet på somliga ser ut att sprängas (väldigt otäckt att se) över "det katastrofala passningsspelet".

Tålamod mina vänner! Idogt hårt arbetande med förhoppning om 30 000 karlar och kvinnor med fejkad förnekelse när startskottet går den andra april.


INNEHÅLL DEL ETT:
- Tre utropstecken
- Spelare med mest speltid
- Matchsammanfattningar


TRE UTROPSTECKEN:

! VARNING HET SPELARE ! - Kristian Haynes
 



Det ständiga positionsbytandet har resulterat i kontinuerligt starka insatser från den teknsikt briljante skåningen. Gjort några magiska mål där volleykanonen mot Brommapojkarna inte kan ha undgått någon och "Baggio-målet" mot Vallentuna var fotbollspoesi.

! VARNING HET SPELARE !  - Kenny Pavey



Engelsmannen ser ut att lägga beslag på platsen som offensiv högerbreddare i startelvan då allsvenskan drar igång. Varför har ingen allsvensk klubb tagit till vara på den forne Ljungskile yttern tidigare? Gjort två nästan identiska nickmål som vittnat om spänst och tajming. Har visat enorm intensitet och vilja.

! VARNING HET SPELARE !  - Daniel Arnefjord



Fått mest speltid av samtliga i truppen (405 minuter) och varit den mittback som sammantaget imponerat mest på undertecknad. Resolut och tuff. En överraskning som mycket väl kan komma att spela från start redan när allsvenskan drar igång.


MEST SPELTID I LAGET*:

1. Daniel Arnefjord 405 minuter (cirka 75 % av AIK:s totala matchtid)
2. Daniel Örlund 360 minuter (cirka 67 %)
3. Kristian Haynes 346 minuter (cirka 64 %)
4. Markus Jonsson 323 minuter (cirka 60 %)
5. Niklas Sandberg, Bernt Hulsker och Robert Johansson 315 minuter (cirka 58 % per spelare)

* Kristian Haynes är den ende spelaren som deltagit i samtliga sex träningsmatcher.

AIK:S MATCHER:

Nyköping-AIK 14/2
0-3 (0-1)



Målskyttar:
 Nenad Lukic x 2 och Kristian Haynes

Summering:
"Division 2-motståndet Nyköpings BIS hade inte en enda farlighet under hela matchen medan AIK radade upp chanser. 3-0 var klart i underkant. De svartklädda bytte hela åtta spelare i paus." (YB)

AIK:s startelva:
D Örlund
J Tamandi – D Arnefjord – N Sandberg – R Johansson
K Pavey – D Boateng – D Tjernström (K) – M Rubarth
K Haynes – W Figueiredo

AIK-IF Brommapojkarna 18/2  2-1 (0-0)



Målskyttar:
Kristian Haynes och Kenny Pavey

Summering: "Träningsmatchen på Skytteholms IP mellan AIK och IF Brommapojkarna blev en jämn historia. Hemmalaget var något vassare och kunde vinna med 2-1 efter fina mål av Kristian Haynes och nyförvärvet Kenny Pavey." (JF)

AIK:s startelva:
D Örlund
M Jonsson - D Arnefjord - N Sandberg - R Johansson
M Moström - D Östlundh - D Tjernström (K) - K Haynes
B Hulsker - W Figueiredo

AIK-Assyriska Föreningen 25/2 1-1 (1-1)



Målskytt:
Bernt Hulsker

Summering: "Tendenserna finns där och AIK har en klar linje i spelet, men frånvaron av fotbollträning fram till nu är klart tydlig och AIK tillät främst i den andra halvleken Assyriska att ha mycket boll. Samspelet mellan spelarna kan fortfarande bli bättre och AIK behöver träna mer fotboll." (YB)

AIK:s startelva:
D Örlund 
J Tamandi - D Arnefjord - P Karlsson - R Johansson 
K Pavey - D Boateng - D Tjernström (K) - M Rubarth
B Hulsker - W Figueiredo 

AIK-Vallentuna BK 28/2 8-0 (4-0)



Målskyttar: Nenad Lukic x 2, Markus Jonsson x 2, Kristian Haynes, Dennis Östlundh, Admir Catovic och Dulee Johnson

Summering: "AIK tränade anfallsspel och vann med 8-0 mot Vallentuna. 920 åskådare hade nog frusit ihjäl i minusgraderna om det inte vore för AIK:s positiva vilja att hålla bollen i spel och göra mål." (JF)

AIK:s startelva:
N Bergh
M Jonsson - N Carlsson - N Sandberg - M Karlsson
B Nouri - D Östlundh (K) - D Johnson - K Haynes
A Catovic - N Lukic

AIK-Degerfors IF 4/3 1-2 (0-2)



AIK:s målskytt: Kristian Haynes

Summering: "En match man inte ska dra för stora växlar av på grund av de yttre omständigheterna (snökaos). Samtliga lagdelar visar emellertid brister i kommunikation och aggressivitet. När väl aggressiviteten kommer fram är det oftast i huvudlösa tacklingar än i ambitionen att spela enkel och effektiv fotboll." (JF) 

AIK:s startelva:
N Bergh
Tamandi - N Carlsson - P Karlsson - M Karlsson
M Moström - D Östlundh (K) - R Åhman-Persson- M Rubarth
N Lukic - K Haynes

AIK-GIF Sundsvall 8/3 2-3 (1-1)



AIK:s målskyttar:
Kenny Pavey och Dulee Johnson

Summering: "AIK förlorade mot GIF Sundsvall efter en het drabbning på Skytteholms uppvärmda plastgräs. Gästerna fick åka hem till Medelpad med en 3-2-seger sedan AIK visat bristande disciplin i avgörande lägen." (YB) 

AIK:s startelva:
D Örlund 
M Jonsson - D Arnefjord - N Sandberg - R Johansson 
K Pavey -D Tjernström (K) - D Johnson - K Haynes
B Hulsker -  W Figueiredo

Notera att den centralt defensive mittfältaren anges först av de två centrala mittfältarna.

Teckenförklaring:
(K) = Lagkapten

YB = Youssef Bennani
JF = Joakim Fröberg

Foto "AIK-land": Michaela Sjödin
Match och spelarfoton*: Magnus Neck
*Förutom "dansande Derek Boateg": Anders H

Joakim Fröberg2006-03-12 15:00:00

Fler artiklar om AIK