Mot Kenyas högsta liga i HBK:s färger

Githurai Sportive är en klubb i Kenyas näst högsta liga. Med hjälp från Halmstads BK får klubben möjlighet att satsa på mat och utbildning åt spelarna.

- Fotboll betyder oerhört mycket, livsglädje och en väg ut ur slummen och kriminaliteten som fattigdom skapar, berättar klubbens ordförande till Himlen är blå.

1992 träffade Anders Ljunggren ett lag från Kenya på Gothia Cup. Mötet gav ringar på vattnet. I dag är Anders ordförande, eller Patron som de säger i Kenya, i Githurai Sportive och har skapat broar mellan Kenya och Sverige. Samarbetet mellan länderna har bl.a. lett till att Githurai Sportive fått utrustning av HBK och att ett antal spelare från den Kenyanska klubben nu spelar i svenska klubbar.

Himlen är blå bad Ljunggren att svara på några frågor.

Kan du berätta om laget som fick HBK:s matchdräkt?

- Githurai Sportive spelar i Nation Wide league (Superettan). Det är den näst högsta divisionen. Den högsta heter Premier League. Klubben och klubbens spelare kommer från olika förorter till Kenyas huvudstad Nairobi. Githurai är en förort som t.ex. Rinkeby i Stockholm. Vi har fått ihop en bra organisation i kenyanska mått. Många före detta fotbollsspelare medverkar och vår huvudtränare Ogolla är en före detta Kenyansk landslagsspelare likt Jonas Thern är för Sverige. Ogollas kunskaper och respekt ger våra spelare en fördel som de kommer att ha nytta av i framtiden. Utrustning som t.ex. det HBK skänkt till oss är guld värt, då det kostar nästan lika mycket som i Sverige. Ett par fotbollsskor kostar ca 100 USD i Kenya och det är svårt att få tag på sponsorer. Nu kan vi istället lägga dessa insparade pengar på riktig mat och utbildning åt våra spelare. Vårat lag har spelat hela säsongen i HBK:s blåa och vit/svarta matchdress med HBK:s emblem på tröjorna och byxorna precis som HBK gör. Spelarna i Githurai Sportive är mycket stolta över att få spela i HBK:s färger eftersom de nu vet vilken toppklubb HBK är i Sverige och alla före detta toppspelare som t.ex. Ljungberg m.fl. som kommer från HBK.


Spelartruppen i Githurai Sportive, klädda i HBK:s tidigare matchdräkter. Den vita tröjan tillhör reservstället, precis som hos HBK. Sportive har även fått det blåa, ordinarie matchstället samt overaller.

Vad betyder fotbollen för ungdomen i Kenya?

- Fotboll betyder oerhört mycket, livsglädje och en väg ut ur slummen och kriminalitet som fattigdom skapar. Våra spelare i Githurai Sportive får en ärlig chans att lyckas i fotboll samtidigt som vi jobbar på att försöka få ihop tillräckligt med donationer av t.ex. beg. datorer och läroböcker i fotbollskunskap och annat viktigt att erbjuda våra spelare i utbildning som t.ex. datakunskaper. Två av våra spelare (uppväxta i slummen), nu på lån i Sleipner, har tack vare fotbollen här, kunnat spara ihop till ett hus inför sin framtid i Kenya och en har lyckats investera i ett café som hans familj nu kan driva och försörja sig på i Kenya.

Hur ser framtiden ut för fotbollen i Kenya?

- Framtiden ser faktiskt lovande ut mycket tack vare regimskiftet (ny president efter 25 år) och ny sportminister i Kenya samtidigt som korruptionen förhoppningsvis sjunker. Kenya är på gång framåt inom fotbollen t.ex. så är landslaget mycket nära nu att kvala sig vidare till nations cup i Tunisien mars 2004 (Live på Eurosport) dom har vunnit 3 raka matcher och leder sin grupp 5 .Kenya får fram nya stjärnor som t.ex. Macete nu i Belgiska KAA Ghent och det senaste stjärnskottet Dennis Oliech är nu och testar med Olympic Mairseille. En av vår klubbs bästa talang är Sunday Eyenga som är 22 år gammal forward som just nu är utlånad till Div. 2 laget Sleipner i Sverige.

Är målsättningen bland de unga spelarna att bli proffs i någon Europeisk storklubb?

- Visst drömmer alla spelare om att någon gång få spela fotboll i Europa, det är det som driver dom när dom läser om sina landsmän som spelar i de olika europeiska ligorna.

Om en spelare lämnar Kenya för Europa, hur tas detta emot bland befolkningen?

- Kenyas folk och Kenyas fotbollsförbund är mycket stolta för att Kenyanska spelare kan spela utomlands likt de västafrikanska länderna på så vis utvecklas deras egna fotboll och landslaget. Detta är en morot för alla ungdomar och elitspelare i Kenya så i det stora hela är det bara positivt. Vår klubb t.ex. sparar mycket pengar på att klubbar likt Halmstads BK skänker utrustning och går någon av våra spelare till en klubb i Europa på t.ex. lån så går denna låneersättning direkt tillbaka till klubben i Kenya för att vidareutveckla klubbens alla spelare.

Hur ser framtiden ut för Githurai Sportive?

- Framtiden kan bara bli bättre för oss. I och med allt stöd vi kan få från t.ex. Sverige så växer självförtroendet och motivationen hos alla inblandade i Githurai Sportive. Vi siktar på att kunna sända ett 16 års lag till Gothia Cup i framtiden samt att ta oss upp i Premier League inför säsongen 04/05. Det skulle även vara kul om vi kunde få sända en av våra stora talanger till Sverige och t.ex. Halmstads BK under ett år för att träna och utvecklas där.

- Slutligen vill jag tacka Håkan Hallberg i Halmstads BK som sett till att vår kenyanska klubb fått allt detta material skänkt och levererat till oss.

Läs mer om Githurai Sportive på deras hemsida.

Jens Altnäs2003-05-23 20:53:00

Fler artiklar om Halmstads BK